Ryžiai – ne tik skirtingų skonių, bet ir maistingumo: kaip išsirinkti sveikatai palankiausius?

Ryžiai – daugelyje pasaulio virtuvių naudojama kruopa, tinkanti kaip garnyras ar tam tikrų patiekalų sudėtinis ingredientas. Lietuviai mėgsta ryžius ir įsigydami šias kruopas vertina ryžių skonį, birumą ir kvapą.

Be to, vis labiau populiarėja aukštos kokybės rūšiniai ir funkciniai ryžiai.

Ryžių rūšys pasižymi ne tik skirtingais skoniais ar išvaizda, bet ir savo maistine nauda.

Specialistai pasakoja, kokie ryžiai yra sveikatai palankiausi, kaip dažnai juos vertėtų skanauti ir kur laikyti namuose.

Sveikatai palankiausi – nešlifuoti ir laukiniai ryžiai

Ryžiai priskiriami kruopų grupei, o pagrindinis veiksnys, lemiantis jų naudą sveikatai – ryžių perdirbimo laipsnis.

Kitaip tariant – kuo mažiau ryžiai bus apdirbti, tuo daugiau juose išliks ir naudingų maistinių medžiagų bei mineralų.

Šlifuoti ryžiai išsaugo mažiausiai maistinių medžiagų, nes jų apdirbimo metu pašalinimas ryžių apvalkalas, kuriame susikaupia daugiausia vitaminų ir mikroelementų.

Todėl pirmenybę reikėtų teikti garuose plikytiems, menkai apdorotiems ir nešlifuotiems ryžiams, pavyzdžiui, raudoniesiems, rudiesiems ar juodiesiems.

Be eilės mikroelementų, šių rūšių ryžiuose yra ir daugiau skaidulų, didesnis B grupės vitaminų kiekis. Į mitybos racioną vertėtų įtraukti ir laukinius ryžius, nes apdirbimo metu jie nešlifuojami ir nepoliruojami, tad išsaugo visas maistines medžiagas.

Laukiniai ryžiai gali būti naudojami salotoms arba juos galima maišyti su kitomis ryžių rūšimis, taip gerinant patiekalo maistingumą.

Tiesa, laukiniai ryžiai yra kiek kietesni, tad prieš virimą juos rekomenduojama keletą valandų pamirkyti vandenyje.

Svarbu neužmiršti, kad skirtingos ryžių rūšys savo spalvomis ne tik papuoš lėkštės turinį ar suteiks patiekalams naujų skonių, bet ir praturtins mūsų mitybos racioną naudingais mineralais ir vitaminais.

Baltieji ryžiai racione turėtų atsidurti rečiau

Ryžiai – puikus energijos šaltinis, tačiau ne visos jų rūšys yra vienodai maistingos.

Pasak žinomų dietologų, tradiciniai ir daugelio pamėgti baltieji ryžiai savo maistine verte nusileidžia raudoniesiems, rudiesiems, juodiesiems bei laukiniams ryžiams.

Daugelis renkasi baltuosius ryžius dėl mažiau ryškaus jų skonio ar kvapo, greitesnio išvirimo laiko. Nors tokie ryžiai greičiau paruošiami ir universalesni, puikiai tinka prie daugybės patiekalų, tačiau juos taip pat svarbu rinktis kuo mažiau apdorotus, geriau plikytus ir tokius, kurie verdant nesulimpa.

Valgant šiuos ryžius lėčiau didės gliukozės koncentracija, ilgiau išliks sotumo jausmas“, – pasakoja gydytoja.

Kruopas rekomenduojama valgyti kasdien, tačiau nevertėtų apsiriboti viena jų rūšimi: „Svarbu valgyti kuo įvairesnes kruopas, tame tarpe ir ryžius.

Taikant šią taisyklę ir turint omenyje, kad kitomis dienomis bus skanaujamos kitos kruopos – ryžiai lėkštėje galėtų atsirasti kartą ar du kartus savaitėje.

Tie ryžiai, kurie yra arčiau viso grūdo, gali būti vartojami dažniau.

Lietuviai vis dažniau renkasi rūšinius ryžius

Parduotuvėse ryžių asortimentas yra itin platus. Pirkėjai gali įsigyti plikytų, ilgagrūdžių, apvaliagrūdžių, laukinių, rudųjų, raudonųjų ar ekologiškų ryšių.

Pastebima, kad pirkėjai vis dažniau išbando ir renkasi kokybiškesnius, rūšinius ryžius, pavyzdžiui, „Basmati“ ir jų porūšius – „Jasmine“ ar „Arborio“.

Taip pat mėgstami funkciniai ryžiai, tinkami sušių, paelijos, risoto arba plovo gamybai.

Lietuvoje daugiausiai vis dar suvartojama ilgagrūdžių ir plikytų ryžių.

Tiesa, pastaraisiais metasi pastebime ryškų funkcinių ir rūšinių ryžių vartojimo augimą – pirkėjai vis dažniau renkasi specifinius ryžius pagal paskirtį ir noriai išbando asortimento naujienas.

Rūšinių ryžių apdirbimui visais atvejais yra skiriama daugiau dėmesio, o tai lemia ir aukštesnę jų kokybę, gardesnį skonį.

Pirkėjai randa jiems labiausiai tinkančius ryžius ir pradeda suprasti skirtumus tarp jų skonio, kvapo, spalvos, birumo bei kilmės.

Vieni ieško gero aromato, „Basmati“ ryžiuose ar gėlių aromato „Jasmine“, kiti – tinkamo lipnumo ir baltesnės spalvos sušių gamybai.

Be to, vartotojas vis dažniau renkasi specifinius ryžius pagal paskirtį.

Nors risotui ir paelijai tinkami ryžiai yra gana panašus, pirkėjai vis dažniau renkasi skirtus būtent konkrečiam patiekalui: ispaniškus apvalius – paelijai, o itališkus apvalius – risotui.

Pamažu kokybiškesni ryžiai pirkinių krepšelyje keičia pigesnius ryžius.

Iš esmės egzotinių ryžių vartojimo augimas Europos Sąjungoje siejamas su sveikesne mityba ir aukštesniu pragyvenimo lygiu.

Kaip ir kur ryžius laikyti namuose?

Namuose ryžius reikėtų laikyti atokiau  nuo tiesioginių saulės spindulių, kuo sausesnėje vietoje, kambario temperatūroje, nes kaip ir visi sausi produktai, ryžiai greitai sugeria perteklinę drėgmę iš aplinkos.

Pradarius pakuotę rekomenduojama ryžius perpilti į sandarias stiklines talpas ar užsegamus maišelius, kad nesigertų drėgmė ir kvapai, o kruopose neatsirastų kenkėjų.

Nors tai ilgo galiojimo produktas, visuomet reikėtų vadovautis ant produkto pakuotės nurodytu galiojimo terminu ir kruopas suvartoti iki nurodytos datos“, – primena maisto ekspertai.

Namuose gaminant skirtingų rūšių ryžius taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į jų paruošimo instrukciją, o prieš verdant ryžius – juos gerai perskalauti vandeniu.

Taip bus nuplaunamas susikaupęs krakmolas, pašalintos dulkės ar kiti nepageidaujami nešvarumai.

Gerai nuskalavus apvalgrūdžiai ryžiai išliks lipnūs, o ilgagrūdžiai taps dar biresni. Skalauti nėra privaloma, bet rekomenduojama visas ryžių rūšis.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder