spanguolės

Spanguoliavimo sezonui artėjant: prisiminkite, kuo naudingos šios uogos

Spanguoliavimo sezonui artėjant: prisiminkite, kuo naudingos šios uogos

Spanguolės - vienintelės uogos, kurių galima įsigyti šviežių net žiemą. Kuo naudingos spanguolės, o kam jų vartoti reikėtų saikingai, pataria gydytoja dietologė.

Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos bei dietologų rekomendacijomis, uogos turėtų būti vartojamos kuo dažniau, kaip ir vaisiai bei daržovės - bent viena porcija (pusė stiklinės) iš rekomenduojamų 2-3 porcijų vaisių per dieną turėtų būti suvartota uogų pavidalu. Tam puikiai tinka ir spanguolės.

„Spanguolėse yra daug įvairių vitaminų ir kitų augalinių komponentų, kurie pasižymi tam tikromis sveikatai naudingomis savybėmis. Tarp jų - vitaminai C ir E, reikalingi imuninės sistemos ir odos būklės palaikymui.

Be to, vitaminas C pasižymi antioksidantinėmis savybėmis, padeda palaikyti raumenų veiklą ir kaulų būklę. Taip pat spanguolės yra puikus vitamino K1 šaltinis, kuris svarbus kraujo krešėjimo sistemai, kaulų sandaros palaikymui.

Šiose uogose gausu ir mikroelementų, ypač mangano, vario". Dėl spanguolėse esančių antioksidantų ir kitų bioaktyvių medžiagų, kaip fenoliai ir organinės rūgštys, šios uogos pasižymi uždegimą mažinančiu poveikiu, todėl yra tinkamos lėtinių ligų prevencijai.

Spanguolės taip pat gali padėti kontroliuoti cholesterolio ir gliukozės kiekį kraujyje - uogose esančios netirpios skaidulinės medžiagos celiuliozė ir hemiceliuliozė nėra suskaidomos žmogaus organizme, tad padeda mažinti „blogojo" ir didinti „gerojo" cholesterolio kiekius.

Be to, tirpiosios skaidulinės medžiagos yra svarbios „gerosios" žarnyno mikrofloros palaikymui, kuri taip pat pasižymi uždegimą mažinančiu poveikiu.

Visgi, yra žmonių grupė, kuri šias uogas turi vartoti labai saikingai.  Ypač atsargiai spanguoles į savo racioną turėtų įtraukti asmenys, kurie vartoja kraują skystinančius preparatus. Vienu metu ir ilgesnį laiką vartojant daugiau šių uogų gali padidėti kraujavimo rizika. 

Daug spanguolių vartoti netinka ir turintiems padidėjusį skrandžio rūgštingumą, kita vertus šiose uogose esantis A tipo proantocianidinas padeda slopinti Helicobacter pylori infekciją, kuri dažniausiai sukelia skrandžio opas ir vėžį.

Atsargūs turėtų būti vaistus vartojantys žmonės - spanguolėse esantys flavanoidai gali paveikti daugelį medikamentų metabolizuojantį fermentą, citochromą P450, tad dėl gausesnio šių uogų vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku.

Turintiems riziką oksalatinių akmenų susidarymui šlapimo išskyrimo sistemoje taip pat nerekomenduojama vartoti spanguolių, nes jose ir ypač jų koncentratuose gausu oksalatų. Riziką sumažinti galima tik kartu su uogomis vartojant daugiau vandens.
 

Sidebar placeholder