Superherojus kruopų lentynoje: kuo naudinga ir ypatinga paslaptingoji kynva?

Vieni jas žino kaip bolivines balandas, kiti naudoja egzotiškesnį – kynvos – pavadinimą. Tačiau ir vieni, ir kiti šias skirtingų spalvų kruopas renkasi ne dėl vardo, o visapusiškos naudos sveikatai bei organizmui vertingų medžiagų gausos.

Nors kynvos skonis nėra labai išraiškingas ir daugiau neutralus, jų sudėtyje gausu baltymų, todėl produktą ypač pamėgę vegetarai.

Visgi šios kruopos – itin universalios, tinkančios gaminti ir desertus, įvairius užkandžius, troškinius ar salotas.

Visa tai atskleidžia lietuviško prekybos tinklo „Maxima" atstovai, pasidalindami lengvai paruošiamais bei įdomiais bolivinių balandų receptais.

Visi mitybos komponentai – viename

„Maximos" Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, bolivines balandas lietuviai išties mėgsta.

Tai, anot jos, rodo ir prekybos tinklo pardavimai, kurių duomenimis, Lietuvoje nuo 2020-ųjų pradžios iki šių metų rugsėjo antros pusės parduota beveik 86 tūkst. pakuočių šių kruopų.

„Tiek kynvos pakuočių užtektų kiekvienam Alytaus ir Marijampolės gyventojui kartu sudėjus.

Tiesa, šios kruopos itin skalsios ir ekonomiškos. 400 gramų pakuotės, kurios kaina apie 4 eurai, pusryčių košei žmogui gali užtekti 6 kartams ar net daugiau, priklausomai nuo priedų.

Pozityvi tendencija yra ir augantys ekologiškų bolivinių balandų pardavimai.

Šios rūšies kruopų pirmaisiais devyniais 2021-ųjų mėnesiais, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, pardavėme virš dešimtadalio daugiau.

Tai rodo, kad kynva užima vis svarbesnę vietą ant lietuvių stalo, paįvairindama įprastus produktus – ryžius ar grikius", – pastebi E. Dapkienė.

Šis šalies gyventojų pasirinkimas pozityviai nuteikia ir „Maximos" Maisto gamybos departamento vadovę Brigitą Baratinskaitę.

Bolivines balandas ji vadina tikru energijos, vitaminų bei kitų organizmui būtinų medžiagų užtaisu.

Todėl šias kruopas pašnekovė ypač pataria rinktis alergijų ar viršsvorio kamuojamiems žmonėms, susiduriantiems su virškinimo problemomis, sergantiems cukriniu diabetu, besiskundžiantiems migrena.

„Kiekvienas sveikos mitybos specialistas patvirtins – norint maistinių medžiagų balanso, būtina valgyti kiaušinius, duoną, bulves bei gerti pieno.

Tačiau visas šiuose produktuose esančias maistines medžiagas galima rasti viename – kynvoje.

Minėtose kruopose pastarųjų netgi daugiau nei kviečiuose, miežiuose ir ryžiuose. Pridėkime turimą gausų amino rūgščių, fosforo, vario, magnio, kalcio, geležies, vitaminų B1, B2, B6, D bei E kompleksą ir turėsime vieną tikrą superproduktą", – apie bolivinių balandų naudą pasakoja B. Baratinskaitė.

Tačiau, pasak jos, būdama tokia turtinga savo nauda, kynva yra visiškai nepretenzinga virtuvėje.

Šios kruopos maistui paruošiamos itin lengvai: pirmiausia, gerai perskalaujamos, tada suberiamos į švarų šaltą vandenį santykiu 1:2 ir verdamos apie 15 minučių. Išvirusios bolivinės balandos gerokai padidėja, pakeičia formą, tampa panašios į spirales, traškios.

Prieš verdant, jas galima apkepinti ir keptuvėje.

B. Baratinskaitė kynvos siūlo paragauti kiekvienam ir dalijasi receptais, kurie leis pasimėgauti visais šių kruopų privalumais.

Spalvinga ir sveika: kynva su avokadu, baziliku ir pomidorais

Reikės:

vieno didesnio avokado,

vieno pomidoro,

50 g bolivinės balandos,

keleto lapelių baziliko,

žiupsnelio druskos ir pipirų.

Kruopas užmerkite puode vakare, ryte perplaukite, užvirkite ir pavirkite 15 minučių. Vėliau leiskite 5 minutes pabrinkti.

Tada supjaustykite avokadą, pomidorą, sumaišykite su kynva, pagardinkite prieskoniais.

Uždėkite baziliko ir skanaukite.

„Šis lengvai paruošiamas patiekalas yra ne tik labai spalvingas bei puikiai sužadinantis apetitą.

Jis kartu ir paįvairins pusryčius, jei pastarieji jau pabodo ir norisi sveikos, gardžios bei maistingos alternatyvos.

Todėl diena su tokia bolivinės balandos koše prasidės energingai, o būtent to taip trūksta šiuo rudens sezonu", – sako B. Baratinskaitė.

Desertų įvairovei: šokoladinis kynvos pyragas su datulėmis

Reikės:

1 puodelio bolivinių balandų,

1 puodelio datulių,

pusės puodelio kakavos,

3 kiaušinių,

2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių,

trečdalio stiklinės augalinio pieno,

tiek pat kokosų aliejaus,

1 valgomojo šaukšto vanilės,

saujos mėgstamų riešutų,

100 g juodojo šokolado ir valgomojo šaukšto kokosų aliejaus glaistui.

Pirmiausia, išvirkite kruopas, tada palikite atvėsti.

Tuomet iš datulių išimkite kauliukus, sudėkite į trintuvą, sutrinkite iki vientisos masės.

Sudėkite likusius ingredientus, tik ne riešutus. Suplakite iki vientisos šokoladinės masės, tada – suberkite riešutus.

Tešlą supilkite į kepimo formą, kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 45 minutes. Ištraukite, ant viršaus užpilkite glaistą – ištirpintą šokoladą su kokosų aliejumi.

Dėkite pyragą porai valandų į šaldytuvą.

Skanaukite!

Šis desertas – tikra sveikuolių svajonė. Jame nėra jokio pridėtinio cukraus, miltų ar kitų sveikai mitybai prieštaraujančių produktų.

Paragavus tokio saldėsio, skonis primena sūrio pyragą, tačiau didžiausia paslaptimi išlieka vienas, sunkiai nuspėjamas ingredientas – kynva

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder