Obuoliai

Sveikatai ir figūrai: 5 obuolių nauda sveikatai, padedanti efektyviai numesti svorio

(1)

Obuoliuose yra įvairių maistingųjų medžiagų, todėl jie laikomi geru dietos priedu. Yra net patarlė: „Kas per dieną suvalgo po obuolį, niekada nesikreipia į gydytoją“. Tačiau, pasirodo, obuoliai ne tik padės išlikti sveikiems, bet ir numesti svorio.

Obuoliai - tai ne tik užkandis, bet ir veiksmingas būdas numesti svorio. Obuoliuose gausu skaidulų, vitaminų ir antioksidantų, kurie gali padėti jaustis sotiems, sumažinti potraukį maistui ir pagreitinti medžiagų apykaitą. 

Be to, obuoliuose esantys natūralūs cukrūs virškinami lėtai, todėl jie užtikrina pastovų energijos tiekimą ir sumažina cukraus kiekio kraujyje šuolius. Šiuose populiariuose vaisiuose taip pat gausu antioksidantų, kurie gali padėti išvengti ląstelių pažeidimų bei moduliuoti hormonus, susijusius su svorio kontrole. Apie obuolių naudą lieknėjant rašo „ Health Shots“ .

Obuoliai yra vieni iš plačiausiai auginamų vaisių pasaulyje ir būna įvairių spalvų, įskaitant raudoną, žalią ir geltoną. Juose gausu maistinių medžiagų ir maistinių skaidulų, vitamino C ir įvairių antioksidantų, kaip nustatyta žurnale „Journal of Food Science“ paskelbtame tyrime.

Obuoliuose gausu savybių, galinčių padėti numesti svorio. Juose yra skaidulinių medžiagų, vitaminų ir antioksidantų, kurie palaiko sotumą ir priverčia organizmą deginti daugiau riebalų, teigiama žurnale „Journal of the American College of Nutrition“ paskelbtame tyrime. Štai kaip obuoliai padeda numesti svorio.

Mažai kalorijų

Vidutinio dydžio obuolyje yra apie 86 % vandens. Vandens turtingi maisto produktai yra labai sotūs ir padeda sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį. 

Vanduo taip pat sumažina maisto produktų kaloringumą. Pavyzdžiui, vidutinio dydžio obuolyje yra apie 95 kalorijos. 

Žurnale „ Nutrients“ paskelbto tyrimo duomenimis, mažo kaloringumo maisto produktai didina sotumą, mažina suvartojamų kalorijų kiekį ir skatina svorio mažėjimą.

Didelis skaidulų kiekis

Obuoliuose gausu maistinių skaidulų, ypač pektino, kuris padeda sukelti sotumo jausmą. Tai gali sumažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį, sumažinti alkį ir užkirsti kelią persivalgymui.

 Žurnale „ Frontiers Nutrition“ paskelbto tyrimo duomenimis, didesnis skaidulinių medžiagų vartojimas susijęs su mažesniu kūno svoriu ir mažesne nutukimo rizika. Vartojant skaidulinių medžiagų gali sulėtėti virškinimas, todėl galite jaustis sotūs vartodami mažiau kalorijų.

Drėkinimas

„Obuoliuose yra daug vandens (apie 86 %), kuris taip pat padeda atsikratyti papildomų kilogramų. Obuoliuose esantis vanduo gali padėti jaustis sotiems, todėl sumažėja bendras suvartojamų kalorijų kiekis. 

Drėkinimas gali padėti išvengti potraukio nesveikiems užkandžiams. Be to, pakankama hidratacija yra būtina optimaliai medžiagų apykaitos funkcijai, kuri taip pat labai svarbi metant svorį“, - aiškina mitybos specialistė Susmita N.

Mažas glikemijos indeksas (GI).

Obuolių glikeminis indeksas (GI), kuris rodo, kiek pakyla cukraus kiekis kraujyje po valgio, yra žemas. Žemo GI maisto produktai padeda kontroliuoti cukraus kiekį ir kontroliuoti svorį, nes palaiko stabilų cukraus kiekį kraujyje, o ne jį didina, rašoma leidinyje „ Nutrients.

Kito tyrimo, paskelbto žurnale „American Journal of Clinical Nutrition“, metu nustatyta, kad žemo GI maisto produktai gali padėti išvengti diabeto, širdies ligų ir kitų ligų.

Skatina medžiagų apykaitą

„Obuoliuose esantys natūralūs cukrūs kartu su juose esančiomis skaidulomis gali padėti reguliuoti medžiagų apykaitą ir užtikrinti nuolatinį energijos šaltinį, kuris būtinas kalorijų deginimui“, - aiškina mitybos specialistė. Tačiau norint tai patvirtinti, reikia atlikti daugiau tyrimų.

Kas turėtų vengti obuolių?

Nors obuolius paprastai valgyti saugu, kai kurie žmonės turėtų jų vengti dėl toliau išvardytų priežasčių.
Alergija. Žmonės, kurie yra alergiški obuoliams, turėtų jų nevalgyti, kad išvengtų alerginių reakcijų.

Dirgliosios žarnos sindromas (DŽS). Didelis skaidulų kiekis obuoliuose gali sustiprinti IBS simptomus, tokius kaip pilvo pūtimas ir dujos.

Fruktozės netoleravimas. Obuoliuose yra fruktozės, todėl žmonės, netoleruojantys fruktozės, suvalgę obuolių gali patirti virškinimo diskomfortą.

Šaltinis: focus.ua

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder