Tyrimas parodė, koks neigiamas poveikis daromas sveikatai valgant per daug cukraus

Naujo tyrimo duomenimis, yra bent 45 geros priežastys, dėl kurių reikėtų sumažinti pridėtinio cukraus kiekį. Daugybė tyrimų parodė neigiamą per didelio cukraus kiekio vartojimo poveikį sveikatai, todėl rekomenduojama riboti "laisvojo" arba pridėtinio cukraus suvartojimą iki mažiau nei 10 proc. per parą suvartojamų kalorijų, - paskelbė edition.cnn.com.

Vis dėlto Kinijos ir Jungtinių Valstijų mokslininkai mano, kad prieš kuriant išsamią cukraus ribojimo politiką, "reikia visapusiškai įvertinti esamų įrodymų kokybę", teigiama trečiadienį žurnale "The BMJ" paskelbtame tyrime.

Populiarus nulinio kaloringumo saldiklis susijęs su širdies priepuoliais ir insultu, nustatyta tyrime

Atlikus didelę 73 metaanalizių apžvalgą, į kurią buvo įtrauktas 8 601 tyrimas, paaiškėjo, kad didelis pridėtinio cukraus vartojimas buvo susijęs su gerokai didesne 45 neigiamų padarinių sveikatai rizika, įskaitant diabetą, podagrą, nutukimą, aukštą kraujospūdį, širdies priepuolį, insultą, vėžį, astmą, dantų ėduonį, depresiją ir ankstyvą mirtį.

JAV maisto ir vaistų administracijos duomenimis, laisvieji cukrūs, į kuriuos autoriai sutelkė dėmesį, yra tie, kurie pridedami perdirbant maisto produktus, pakuojami kaip stalo cukrus ir kiti saldikliai, natūraliai aptinkami sirupuose, meduje, vaisių sultyse, daržovių sultyse, tyrelėse, pastose ir panašiuose produktuose, kuriuose suardyta maisto produkto ląstelinė struktūra.

Šiai kategorijai nepriskiriami cukrūs, natūraliai esantys pieno produktuose arba struktūriškai sveikuose vaisiuose ir daržovėse.

Tyrimas "pateikia naudingą dabartinės mokslo padėties apžvalgą apie cukraus vartojimą ir mūsų sveikatą... ir patvirtina, kad per didelis cukraus kiekis gali sukelti problemų", - sakė Sveikatos žiniasklaidos inovacijų direktorė ir Stanfordo universiteto Medicinos mokyklos pediatrijos klinikinė docentė daktarė Maya Adam. 

"Tokie tyrimai, kaip šis, padeda patarti pacientams, kad iš pirmo žvilgsnio nedideli pokyčiai, pavyzdžiui, cukraus pertekliaus, pavyzdžiui, cukrumi saldintų gėrimų, atsisakymas, gali pastebimai ir teigiamai pagerinti sveikatą", - sakė CNN medicinos analitikė daktarė Leana Wen, skubios pagalbos gydytoja ir visuomenės sveikatos profesorė Džordžo Vašingtono universitete, kuri tyrime nedalyvavo.

Vidutinės kokybės įrodymai rodo, kad daugiausiai cukraus saldintų gėrimų suvartojusių dalyvių kūno svoris buvo didesnis nei tų, kurie suvartojo mažiausiai.

"Kaip mitybos tyrėja, dirbusi tiek 2010 m., tiek 2020 m. JAV mitybos rekomendacijų patariamajame komitete, galiu patvirtinti, kad su maistu gaunamo cukraus kiekis JAV daugiau nei du kartus viršija rekomenduojamą kiekį (mažiau nei 10 proc. viso paros kalorijų kiekio), ir nors pats tiesioginis cukraus poveikis yra minimalus, jei apskritai yra, jo nauda mitybai yra minimali, jis dar labiau pakeičia maisto produktus, kurie yra naudingi", - elektroniniu paštu sakė Linda Van Horn, Šiaurės Vakarų universiteto Feinbergo medicinos mokyklos prevencinės medicinos profesorė emeritė Linda Van Horn. 

Cukraus ir ligų ryšys

Tyrimo autoriai teigia, kad įrodymų apie laisvojo cukraus ir vėžio ryšį yra nedaug ir jie yra prieštaringi, todėl reikia atlikti daugiau tyrimų.

Tačiau, pasak tyrimo autorių, šią išvadą galima paaiškinti žinomu cukraus poveikiu svoriui: didelis cukraus vartojimas siejamas su nutukimu, kuris yra stiprus įvairių vėžio rūšių rizikos veiksnys.

Tas pats pasakytina ir apie širdies bei kraujagyslių ligas.

"Pridėtinio cukraus vartojimas gali skatinti uždegimą organizme, o tai gali sukelti stresą širdžiai ir kraujagyslėms, dėl to gali padidėti kraujospūdis", - vasario mėnesį CNN sakė elgsenos mokslininkė Brooke Aggarwal.

Nustatyta, kad smarkiai perdirbti maisto produktai, kuriuose gali būti daug laisvojo cukraus, didina uždegimą, kuris yra depresijos rizikos veiksnys.

"Viso maisto angliavandeniai ilgiau skaidomi į paprastuosius cukrus, o dalis jų - ląsteliena - iš viso negali būti suskaidyta", - vasario mėnesį CNN sakė Adamas.

"Tai reiškia, kad sveiki, nepažeisti grūdai nesukelia tokių pat cukraus kiekio kraujyje šuolių, kokius patiriame valgydami paprastuosius cukrus.

Cukraus kiekio kraujyje šuoliai sukelia insulino šuolius, kurie gali destabilizuoti gliukozės kiekį kraujyje ir ... ilgainiui tapti pagrindine sveikatos problemų priežastimi."

Organizatorių nuotr.

Sumažinti suvartojamų produktų kiekį

Išvadose - kartu su Pasaulio sveikatos organizacijos, Pasaulinio vėžio tyrimų fondo ir Amerikos vėžio tyrimų instituto parengtomis rekomendacijomis - siūloma, kad žmonės turėtų riboti laisvojo cukraus suvartojimą iki mažiau nei 25 g, arba maždaug 6 arbatinių šaukštelių, per dieną.

Tiek cukraus yra 2 ½ šokoladinių sausainių, 16 uncijų vaisių punšo ir maždaug 1 ½ šaukšto medaus.

Klivlendo klinikos duomenimis, viename keksiuke yra apie 15-30 g cukraus.

Autoriai taip pat rekomenduoja sumažinti cukrumi saldintų gėrimų vartojimą iki mažiau nei vienos porcijos (apie 200-355 mililitrų) per savaitę.

Tai prilygsta iki 12 laipsnių gazuoto gėrimo, elektroniniu paštu sakė Aggarwal.

Autoriai mano, kad norint pakeisti cukraus vartojimo įpročius, "skubiai reikia derinti visame pasaulyje plačiai paplitusį visuomenės sveikatos švietimą ir politiką".

Tačiau kai kuriuos pokyčius galite pradėti daryti patys.

Apsipirkdami skaitykite maistingumo etiketes, net ir tas, kurios yra ant maisto produktų, kurių galbūt nelaikote saldžiais, pavyzdžiui, duonos, pusryčių dribsnių, jogurtų ar pagardų.

Šiuose maisto produktuose paprastai būna daug pridėtinio cukraus, o jo daugėja, sakė Adamas.

Vietoj saldžių gėrimų rinkitės vaisvandeniais pasaldintą vandenį, o desertui - šviežius arba šaldytus vaisius, o ne tortus, sausainius ar ledus.

Dažniau gaminkite ir kepkite namuose - tai vienas geriausių būdų sumažinti suvartojamo cukraus kiekį, sakė Aggarwal.

Taip pat padėtų reguliarus kokybiškas miegas, "nes pavargę esame linkę rinktis maisto produktus, kuriuose yra daugiau cukraus", sakė Aggarwal.

Palaipsniui mažindami maistą galite išmokyti savo skonio receptorius norėti mažiau cukraus.

"Tikriausiai mūsų gyvenimas galiausiai bus saldesnis, kai mūsų mityboje bus mažiau cukraus", - sakė Adamas.

Organizatorių nuotr.

Asociatyvi YouTube ekrano nuotr.

Prie šio reportažo prisidėjo CNN sveikatos ir mitybos bendradarbė Lisa Drayer.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder