Vitamino D trūkumą išduoda šie simptomai: įsidėmėkite juos (1)

Vitaminas D gyvybiškai reikalingas bendrai organizmo sveikatai ir gerai savijautai. Jis padeda palaikyti kaulų ir raumenų sveikatą, o taip pat saugo nuo daugelio įvairių ligų. Svarbu visada atkreipti dėmesį į bendrą nuovargį ir kaulų skausmus – to priežastis gali būti vitamino D trūkumas.

Vitaminas D padeda reguliuoti kalcio ir fosfato kiekį kraujyje – abi šios medžiagos yra būtinai reikalingos kaulų, dantų ir raumenų sveikatai. Tačiau vadinamasis „saulės vitaminas“ taip pat saugo nuo kaulų deformacijos ir kaulų skausmų, rašoma express.co.uk.

Pakankamai vitamino D su maistu svarbu gauti kiekvienam, ypač tamsiuoju metų laiku.

Vitamino D trūkumas sukelia visą eilę simptomų – jie išvardinti medicininiame tinklapyje „Everlywell“. Gali būti, kad jausitės neįprastai pavargę arba pradės skaudėti kaulus.

Kai kurie pacientai priauga svorio, o kitiems labai susilpnėja raumenys. Vitamino D trūkumas taip pat gali pasireikšti nuolatiniais raumenų spazmais ar nuotaikos svyravimais.

„Daugelis vitamino D trūkumo simptomų yra labai bendro pobūdžio – tai ir kitiems negalavimams būdingi simptomai“, – rašoma tinklapyje, – „Tad jei jaučiate kurį nors iš čia išvardintų požymių, kreipkitės į savo gydytoją ir prašykite jo ar jos patarimo.

Vyresnio amžiaus žmonės, kuriems trūksta vitamino D, daug dažniau parkrenta.

Be to, kadangi vitaminas D yra labai svarbus dantų sveikatai, jo trūkumas gali sąlygoti ir dantų deformacijas“.

Vitaminas D – ir maiste

Vitamino D vasarą galima gauti daugiau laiko leidžiant tiesioginiuose saulės spinduliuose, tačiau žiemą dėl Žemės ašies poslinkio mūsų organizmams vitamino D pasigaminti yra sunkiau. Žiemą daugiau laiko praleidžiame viduje, todėl reikėtų apsvarstyti galimybę vartoti vitamino D papildus.

Nuo spalio iki kovo mėnesio rekomenduojama per dieną suvartoti 10 mcg vitamino D.

Dar vitamino D galima gauti valgant atitinkamą maistą. Riebi žuvis – lašiša, menkė, sardinės ir silkė – yra puikūs vitamino D šaltiniai. Tačiau vitamino D taip pat yra raudonojoje mėsoje, kiaušinių tryniuose ir kepenėlėse. Kai kurie maisto produktai gali turėti pridėtinio vitamino D – tai dažnai būna pusryčių dribsniai.

 

Archyvų nuotr.

visu pirma ypatingai skydliauke tikrinkites,ne pas koki sundaktari,bet pas specialistus
Saulius, 2021-12-09 09:14
Sidebar placeholder