Yra priežastis, dėl kurios kava sukelia skrandžio diskomfortą – štai kaip ją ištaisyti

Tyrimai rodo, kad kavoje yra įvairių rūgščių, kurios yra atsakingos už puikų skonį, o kitos sukelia virškinimo sutrikimus.

Kas yra kavos rūgštingumas?

Paprastai rūgštingumas nustatomas naudojant pH skalę, kuri parodo vandens pagrindo tirpalo bazinį ar rūgštingumą (skalė svyruoja nuo nulio iki 14, o nulis yra rūgščiausias). Dėl virimo proceso, kurio metu iš kavos pupelių išsiskiria rūgštis, vidutinė kavos pH vertė yra 4,85–5,10 (tai rūgštingumo skalėje laikoma didesne). 

Tačiau kiti veiksniai, tokie kaip skrudinimo trukmė ir temperatūra, virimo būdas ir kavos tirščių dydis, gali turėti įtakos kavos rūgštingumui. „Kavą sudaro daugiau nei 800 skirtingų lakiųjų junginių ir rūgščių“, – aiškino dietologas, žarnyno sveikatos ekspertas ir perkamiausios knygos „Get Off Your Acid“ autorius daktaras Darylas Gioffre'as. „Nors kai kurios iš šių rūgščių yra naudingos ir papildys jūsų kavos skonį, dauguma jų paskatins uždegimą jūsų kūne, prisidės prie rūgšties refliukso ir neleis jūsų kūnui numesti svorio.

Kodėl rūgštingumas sukelia virškinimo simptomus?

Registruota dietologė Katie Sanger, MS, RDN, paaiškina, kodėl kavos rūgštingumas gali sustiprinti rūgšties refliuksą, rėmenį ar kitas virškinimo trakto problemas jautriems asmenims. „Didelis chlorogeninių rūgščių kiekis kavoje gali padidinti skrandžio rūgštingumą, o tai sukelia diskomfortą tiems, kurie turi tokias būkles kaip GERL (gastroezofaginio refliukso liga) arba opos“, – sakė ji.

 Kavoje esantis rūgštingumas skatina skrandžio rūgšties gamybą, o tai vieniems gali pagerinti virškinimą (kodėl daugelis žmonių mano, kad kava padeda išlikti „reguliariam“), o kitiems gali sukelti pilvo pūtimą, virškinimo sutrikimus, vidurių užkietėjimą ar viduriavimą. Daktaras Gioffre'as pridūrė, kad kavoje esančios reaktyviosios rūgštys gali labai dirginti jūsų žarnyno mikrobiomą, todėl jos gali prasiskverbti pro žarnų gleivinę.

Kokiais kitais būdais kavos rūgštingumas veikia sveikatą?

Net jei išgėrę kavos nesukelia skrandžio sutrikimų ar rūgšties refliukso, labai rūgšti kava vis tiek gali sukelti sveikatos problemų ir neigiamai paveikti organizmą.

Padidėjusi karieso ir dantenų ligų rizika

Jei geriate daug labai rūgštinės kavos, galite susilpninti emalį (apsauginį, išorinį dantų dangą) ir sukurti burnoje aplinką, kurioje labiau linkusios daugintis bakterijos. "Kavos rūgštingumas ilgainiui gali prisidėti prie emalio erozijos, ypač jei ji dažnai vartojama nesilaikant tinkamos dantų higienos", - sakė Sangeris. Dėl to dantys gali nusidažyti ir padidėti ėduonies, dantų jautrumo, dantų ėduonies ir net dantenų ligų rizika.

Mažesnis kaulų tankis

Kavos rūgštingumas gali trukdyti kalcio pasisavinimui, metabolizmui ir pašalinimui iš organizmo. Kitaip tariant, net jei pakankamai suvartojate kalcio (būtino mineralo kaulų sveikatai), organizmas gali nesugebėti jo visiškai pasisavinti. "Kai kurie tyrimai rodo, kad per didelis rūgštinės kavos vartojimas gali turėti įtakos kalcio absorbcijai ir laikui bėgant gali turėti įtakos kaulų tankiui", - sakė Sanger. 

Kadangi didelis kofeino kiekis (daugiau nei trys ar keturi aštuonių kavos puodeliai) neleidžia pasisavinti kalcio, svarbus mineralas išplaunamas iš jūsų sistemos ir pašalinamas šlapinantis. "Tačiau šis poveikis paprastai yra lengvas ir labiau susirūpinęs asmenims, kurie ir taip mažai vartoja kalcio", - tęsė Sanger. Taip pat svarbu pabrėžti, kad tyrimai rodo, kad tai susiję tik su dideliu kavos vartojimu (3–4 puodeliai per dieną).

Mažesnis maistinių medžiagų įsisavinimas

Be kalcio, kavos rūgštingumas gali sutrikdyti pagrindinių mineralų, tokių kaip magnis, B grupės vitaminai ir geležis, įsisavinimą. Remiantis „American Journal of Clinical Nutrition“ ir „British Journal of Nutrition“ tyrimais, kavos gėrimas valgio metu siejamas su 39–90% sumažintu geležies pasisavinimu, o kuo stipresnė kava, tuo mažiau pasisavinama geležis. „Kavos vartojimas valgio metu gali slopinti neheminės geležies (kurios yra augalinės kilmės maisto produktuose) pasisavinimą, o tai gali kelti susirūpinimą asmenims, kuriems gresia anemija“, – patvirtino Sanger.

Patarimai, kaip sumažinti kavos rūgštingumą

Rinkitės mažai rūgščias kavos pupeles

Kavos auginimo regionas turi įtakos jos rūgštingumui. Daktaras Gioffre'as teigė, kad kavos, pagamintos iš didesnių aukščių, rūgštingumas paprastai būna didesnis dėl lėtesnio nokinimo proceso, todėl norint sumažinti rūgštingumą geriausia pirkti pupeles, kurios auginamos žemesnėse aukštumose ir žinomuose regionuose, kuriuose gaminama mažiau rūgšti kava, pavyzdžiui, Brazilijoje ar Sumatroje. Kai perkate kavą, ieškokite pupelių iš Brazilijos, Sumatros, Vietnamo ar Nikaragvos, taip pat Robusta pupelių (daugiau nei arabikos pupelių), espreso kavos pupelių ar cikorijų mišinių, nes jie yra mažiau rūgštūs jūsų organizmui. 

Rinkitės tamsų pupelių mišinį

Skrudinimo įvairovė gali turėti įtakos ne tik kavos skoniui, bet ir jos rūgštingumui. Tyrime, paskelbtame žurnale „Molecular Nutrition & Food Research“, nustatyta, kad dalyviai, gėrę tamsaus skrudinimo mišinį, patyrė mažesnį skrandžio rūgšties sekrecijos lygį nei tie, kurie gėrė vidutinio skrudinimo kavą. 

„Švelniai skrudinta kava dažniausiai išlaiko daugiau savo natūralaus rūgštingumo, o tamsesni skrudinta kava praranda dalį šio rūgštingumo ir sukuria kartų arba skrudintą skonį“, – aiškino daktaras Gioffre'as. Kitaip tariant, kuo tamsesnis skrudinimas, tuo žemesnis rūgšties profilis. Daktaras Gioffre'as rekomendavo pasirinkti tamsų skrudinimą, o ne vidutinio ar šviesaus skrudinimą ir neleisti kavai ilgai stovėti (kuo ilgiau ji stovi, tuo rūgštesnė).

Virkite ilgiau ir žemesnėje temperatūroje

„Gaminimo būdas ir ekstrahavimo laikas taip pat gali turėti įtakos rūgštingumui galutiniame puodelyje, o smulkesnis malimo dydis padidina rūgštingumą, nes atskleidžiamas didesnis pupelių paviršiaus plotas“, – paaiškino daktaras Gioffre'as. Kadangi rūgštys yra vieni iš pirmųjų junginių, kurie išsiskiria verdant kavą, kuo trumpesnis kavos ruošimo laikas, tuo didesnė rūgštingumo koncentracija. 

Taigi, norėdami sumažinti kavos rūgštingumą, pabandykite ją ilgiau virti (t. y. naudokite prancūzišką presą) žemesnėje temperatūroje (šaltai paruošta kava). Ir kadangi stambesnio malimo kavos milteliuose yra didelių kavos dalelių ir jos sulėtina išgavimo greitį, naudojant stambesnius kavos tirščius žemesnėje temperatūroje sumažės kavos rūgštingumas.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder