ES pradeda derybas su Rusija dėl apmokestinamų automobilių

ES pradeda derybas su Rusija dėl apmokestinamų automobilių

Antradienį tarp Europos Sąjungos (ES) ir Rusijos prasidėjo pirmas oficialus konfliktas Pasaulio prekybos organizacijoje (PPO). ES teigia, kad Rusija neteisėtai teikia pirmenybę vietos automobilių gamintojams, nes importuojamoms iš Europos transporto priemonėms taikomas mokestis. ES atstovai laukia, kol atitinkamas įstatymas bus pakeistas, praneša "Reuters".

"Europos Komisija visais diplomatiniais kanalais beveik metus ieškojo sprendimo su partneriais iš Rusijos šiuo klausimu, bet veltui. Mokestis yra nesuderinamas su svarbiausiomis PPO taisyklėmis, draudžiančiomis diskriminaciją", - pareiškime sakė ES prekybos komisaras Karelis De Guchtas (Karel De Gucht).

Konfliktas prasidėjo po to, kai Briuselis kelis kartus įspėjo Maskvą dėl taisyklių nesilaikymo. Įstojusi į PPO šalis ima laikytis griežčiausių kokybės reikalavimų, kuriuos kompensuoja galimybė patekti į pasaulinę rinką ir gauti garantijas, kad šalys netaiko protekcionizmo politikos.

ES teigimu, mokestis daro didelį poveikį 10 mlrd. eurų vertės metiniam eksportui į Rusiją. Pati šalis iš tarpusavio prekybos gauna 1,3 mlrd. eurų pajamų. "Tikėjomės viską išspręsti kitaip, - kalbėjo Europos įmonių asociacijos Rusijoje vadovas Frankas Šaufas (Frank Schauff). - Neturime jokių iliuzijų, kad PPO išnagrinės ginčą. Tokie nagrinėjimai gali trukti metų metus".

Pagal PPO taisykles, Rusija turi 60 dienų išspręsti ginčą su ES pakeitusi mokestį arba paaiškinusi tokią savo politiką. Po to ES gali prašyti PPO priimti sprendimą priversti Maskvą pakeisti taisykles arba pradėti taikyti šaliai prekybos sankcijas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder