"Fiat" planai keltis į JAV šokiravo Italiją

"Fiat" planai keltis į JAV šokiravo Italiją

Jau skelbta, kad JAV koncernas "Chrysler" ir italų "Fiat" gali susilieti į vieną kompaniją su būstine Jungtinėse Valstijose. Tai pareiškė "Fiat", šiuo metu valdančios dalį "Chrysler" akcijų, vadovas Sergio Marchionne.

Šie pareiškimai išgąsdino Italijos Vyriausybę. Šalies premjeras Silvio Berlusconi šeštadienį ketina susitikti su S. Marchionne ir kartu su ekonomikos, pramonės, darbo bei kitais ministrais apsvarstyti "Fiat" ateitį.

Minėtas S. Marchionne pareiškimas Italijoje sukėlė tikrą audrą, mat "Fiat" - ne tik šios šalies automobilių simbolis, bet ir didžiausias privatus darbdavys. Kai kurie politikai net pavadino "Fiat" vadovą šantažuotoju, kadangi šiomis dienomis koncernas derasi su profsąjungomis dėl atlyginimų gamyklos Turine darbuotojams mažinimo.

"Aš paraginsiu S. Marchionne likti italu ir širdimi, ir planais", - pareiškė S. Berlusconi.

"Chrysler" akcininku "Fiat" koncernas tapo 2009-ųjų vasarą po amerikiečių įmonės bankroto procedūrų. Dabar italai svarsto galimybę padidinti turimų "Chrysler" akcijų paketą nuo 20 iki 51 proc. Pasak S. Marchionne, šis portfelio padidinimas turėtų įvykti iki to laiko, kai amerikiečių kompanija įvykdys pirminį akcijų pateikimą biržai.

Manoma, jog iš pradžių "Fiat" savo dalį "Chrysler" kompanijoje padidins iki 35 proc., o dar 16 proc. akcijų įsigys po to, kai JAV gamintojas grąžins skolas savo šalies ir Kanados vyriausybėms.

Pirmuosius 20 proc. "Chrysler" akcijų italai įsigijo dar 2009 metų vasarą. Nuo to laiko abu automobilių gamintojai vis labiau vienija savo veiklą - dalinasi modelių platformomis, technologijomis ir pardavimo tinklais.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder