Gatvėje su ausinuku: nelaimė skambant muzikai?

Gatvėje su ausinuku: nelaimė skambant muzikai?

Užsienyje jau seniai skamba pavojaus varpai dėl gatvėse vis daugiau sužeidžiamų pėsčiųjų, avarines situacijas sukeliančių dėl to, kad per ausinuką klauso muzikos. Klaipėdos pareigūnai sutinka, jog šie prietaisai gali blaškyti dėmesį.

JAV žiniasklaida skelbia, kad šalyje žuvusių arba sunkiai sužalotų pėsčiųjų, kurie incidento metu klausėsi muzikos, skaičius per šešerius metus padaugėjo triskart. Šalies statistika pažymi, kad du trečdaliai žuvusiųjų dėl šios priežasties buvo jauni žmonės, kurių amžius - iki 30 metų.

Australai šį reiškinį dar 2008 metais paskelbė problema, kurios mastas pasiekė "epideminį" lygį. Dėl to buvo surengta milžiniška kampanija, kurios metu socialinėmis reklamomis siekta paaiškinti, jog sprendimas kirsti gatvę su ausinuku gali kainuoti net gyvybę.

Klaipėdoje su ausinukais vaikštantys žmonės nėra retenybė, priešingai, jų vis daugėja, tačiau Klaipėdos apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biure neužfiksuota, kad šis prietaisas bent kartą tapo nelaimės priežastimi.

"Mes tokių duomenų neturime. Nukentėjęs pėsčiasis pats neprisipažins, jog buvo toks žioplas, kad dėl muzikos nepastebėjo automobilio.

Taisyklės, draudžiančios per perėją eiti su ausinukais, nėra, tačiau galima daryti prielaidą, jog muzika gali per daug atpalaiduoti ir blaškyti dėmesį, kurį gatvę kertantis žmogus turi sukoncentruoti tik į ją. Tačiau didelis pavojus kyla ir dėl to, kad žmogus su ausyse skambančia muzika paprasčiausiai negirdi artėjančio automobilio.

Atskirų akcijų nerengiame, bet ir nesakome, jog mums visai neįdomu - galima apie tai užsiminti "Saugios klasės" užsiėmimų metu, susitikimuose su visuomenės atstovais", - sakė biuro Administracinės veiklos poskyrio viršininkas Mindaugas Džermeika.

Dėmesio valdymo seminarus rengianti bei pranešimus šia tema rengianti Vilniaus holistinės terapijos centro gydytoja Liudmila Tamašauskienė neabejoja, kad klausytis muzikos ir vaikščioti ten, kur intensyvus eismas - ne pats geriausias sprendimas.

"Pritariu, tai tikrai galima laikyti problema. Kartais muzikos klausantis žmogus iš aplinkos nepaima labai daug informacijos, nepastebi reikšmingų dalykų, tranki muzika trukdo jam girdėti kitų žmonių kalbą. Apskritai, tam tikrais atvejais susikoncentruoti padeda tik visiška tyla", - sakė ji.


SOCIALINĖ REKLAMA. Tokiais vaizdais Australijos Naujojo Pietų Velso valstijos valdžia bandė priminti apie gresiančius pavojus, kai gatvė kertama klausant ausinuko. Sydney DDS nuotr.

Beje

2008 metais Niujorko valstijos senatorius Carlas Krugeris siūlė 100 dolerių bausti tuos, kurie į gatvę žengia klausydamiesi ausinuko, naudojasi mobiliojo ryšio telefonu ar žaidžia videožaidimus.
"Negalima legalizuoti kvailystės. Jeigu žmogus yra tiek kvailas, ir daro tai, kas jam trukdo apsidairyti bei pamatyti automobilį, nieko nepadarysi." Taip sureaguota į senatoriaus idėją.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder