Ką Klaipėdoje veikė "TomTom"?

Ką Klaipėdoje veikė "TomTom"?

Uostamiestyje pasirodęs vaizdo (ir greičiausiai kitų duomenų rinkimo) technika apkarstytas automobilis nustebino klaipėdiečius. Dėl ant stogo sumontuotos aparatūros automobilis panašus į "Google Street View" projekto metu naudotas transporto priemones, tačiau šįkart jis pažymėtas "TomTom" ženklais. Pati bendrovė nelinkusi dalintis informacija apie savo veiklą, o kas fotografuoja Lietuvos gatves, nežino ir Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija.

Prieš kurį laiką "Vakarų ekspreso" žurnalistai Klaipėdos gatvėse užfiksavo neįprastą automobilį. Pirma mintis - į Lietuvą vėl grįžo "Google" projektas "Street View". Tik vėliau į akis krito tai, kad lenkiškus registracijos numerius turintis automobilis pažymėtas "TomTom" ženklu.

Sužinoti, ką navigacinės ir programinės įrangos gamintojas veikia Lietuvoje - užduotis ne iš lengviausių. Į net kelis kartus siųstas užklausas bendrovės atstovai nesureagavo. Oficialios informacijos internete aptikti taip pat nepavyko - rasti tik kelių naujienų tinklalapių pasvarstymai ir fakto konstatavimas, kad "TomTom" nieko nekomentuoja.

ATNAUJINO. "Google Street View" automobiliai Lietuvoje lankėsi net kelis kartus - pernai buvo atnaujinami didžiųjų miestų ir neužfiksuotų vietovių žemėlapiai. AFP/SCANPIX nuotr.

Štai britiškame naujienų portale middevongazette.co.uk pranešama apie Anglijos gatvėse pasirodžiusį "TomTom" automobilį. Atstumą matuojančiais lazeriais ir palydovinių duomenų rinkimo įranga apkarstytas automobilis, spėjama, fotografavo gatves ir rinko kitą informaciją. Teigiama, jog bendrovė investuoja milijonus dolerių ir kuria "Street View" analogišką paslaugą.

Prieš kelerius metus pranešimą apie Europos šalyse užfiksuotus "TomTom" automobilius išplatino ir technologijų naujienų tinklalapis engadget.com. Čia taip pat svarstomas variantas, kad kuriamas "Street View" konkurentas, tačiau užsimenama ir apie tai, kad "TomTom" įsigijo bendrovę "TeleAtlas". Pastaroji bendrovė automobilius su lazerinėmis 3D kameromis naudojo žemėlapių kūrimui ir gatvių žymėjimui GPS aparatuose. Spėlioti dėl galimo "Street View" konkurento verčia tai, kad ant automobilio sumontuotas 360 laipsnių kampu vaizdą fiksuojantis fotoaparatas.

Amerikiečių technologijų portalas appleinsider.com gegužę paskelbė, jog technologijų milžinė "Apple" pratęsė sutartį su "TomTom" dėl duomenų naudojimo programoje "Apple Maps". Pasirodo, jog pagrindinė žemėlapių ir navigacijos duomenų teikėja milžinei "TomTom" buvo nuo 2012 metų.

Kai gatves Lietuvoje pradėjo fotografuoti "Google", kilo nemenkas sujudimas dėl duomenų apsaugos. Išaiškėjo, kad bendrovė Lietuvoje duomenis gali rinkti užsiregistravusi ir kitoje Europos Sąjungos šalyje, o nuotraukose užfiksuoti automobilių numeriai ir veidai buvo išblukinti.

Renkant duomenis (šiuo atveju gali būti fiksuojami veidai, automobilių numeriai ir pan.) pagal šalies įstatymus reikalaujama užsiregistruoti Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos (VDAI) valdomame Asmens duomenų valdytojų valstybės registre.

VDAI atstovė žiniasklaidai Raminta Sinkevičiūtė-Šečkuvienė patvirtino, kad jų duomenų bazėje informacijos apie "TomTom" vardu registruotus duomenų valdytojus nėra.

"Įmanoma, kad įmonės pavadinimas galėtų ir skirtis nuo gaminamų produktų pavadinimo. Juridinių asmenų registre turėtų būti tokia informacija, kokios įmonės yra registruotos Lietuvoje", - sakė specialistė. Vis dėlto viešai prieinamame registre nepavyko rasti bendrovių, kurios Lietuvoje skelbiasi "TomTom" atstovėmis.

Inspekcijos atstovė pažymėjo, kad jei bendrovė registruota kitoje ES šalyje, ji gali veikti pagal tos valstybės teisinius asmens duomenų apsaugos reikalavimus. Ir net jei žmogus skųstųsi dėl galimai netinkamai tvarkomų asmens duomenų, inspekcija tą skundą nagrinėti turėtų persiųsti tai valstybei, kurioje įmonė registruota.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder