Pensininkei neleidžia kolekcionuoti vairuotojo pažymėjimų

Pensininkei neleidžia kolekcionuoti vairuotojo pažymėjimų

Garbaus amžiaus klaipėdietė, vairuotojo pažymėjimą turinti jau 50 metų, nori senąsias teises pasilikti prisiminimui, tačiau aklai galiojančios tvarkos besilaikantys "Regitros" darbuotojai jai šito neleidžia.

Senjorė (vardas ir pavardė redakcijai žinomi. - Aut. past.) "Vakarų ekspresui" pasakojo vairuotojo pažymėjimą gavusi dar 1963 metais.

Taksiste bei saugaus eismo inžiniere dirbusi moteris be automobilio neišsiversdavo, todėl tas pažymėjimas jai buvo toks pat svarbus dokumentas, kaip ir pasas.

"Tuo metu Klaipėdoje buvome tik dvi moterys, kurios vairavome automobilius, paskui jau buvo keturios", - prisiminė iki šiol mašiną vairuojanti 74 metų klaipėdietė.

Vairuotojo pažymėjimą vieną kartą ji jau keitė 1977 metais, tačiau tuomet senojo dokumento iš jos niekas neatėmė, tik esą išdavė naują.

Šiemet 50 metų vairavimo stažo jubiliejų mininti klaipėdietė nusprendė išsiimti naujojo tipo vairuotojo pažymėjimą. Užuot pasveikinę senjorą tokia garbinga proga "Regitros" darbuotojai pateikė jai nemalonią dovaną - atėmė negrąžintinai senąjį dokumentą.

KATEGORIŠKI. Per pastaruosius trejetą metų tik keletas gyventojų pateikė prašymus išduodant naują kartu jiems palikti ir senąjį vairuotojo pažymėjimą, tačiau "Regitros" vadovai jų netenkino. Vyginto SKARAIČIO ("Vakaro žinios") nuotr.

Svarbiau už pasą?

"Nuėjau į "Regitrą", užpildžiau visus reikiamus dokumentus, bet tą dieną dirbęs vyras pareiškė, kad senųjų teisių aš jau nebeatgausiu. Man bus išduotas tik naujas pažymėjimas, ir viskas. Bandžiau visaip prašyti, kad atiduotų prisiminimui man tą popierėlį, kad anūkams galėčiau parodyti, kaip atrodė senos teisės, bet jis tik pasakė, kad tokie yra įstatymai ir negali man jo atiduoti, nes dar gali kas nors juo pasinaudoti.


Negaliu patikėti. Juk kai asmens pasą keiti, pramuša skylutes ir atiduoda kaip negaliojantį. Man atrodo, kad vairuotojo pažymėjimas nėra svarbesnis dokumentas negu pasas, tai kodėl čia kitokia tvarka?" - situacija nustebino klaipėdietę.

Moteris pasidžiaugė tik tuo, kad jai dar liko pats pirmasis jos gyvenimo vairuotojo pažymėjimas, tačiau prisiminimų kolekcijoje jai trūksta ir antrojo.

"Kai "Regitros" darbuotojui pasakiau, kad aš turiu dar vienas senas teises, išduotas 1963 metais, jis norėjo ir tas atimti, bet aš jau nedaviau. Dabar turėčiau eiti atsiimti naujojo vairuotojo pažymėjimo, bet vis delsiu, galvoju, kur kreiptis, kad padėtų man tą senąjį popierėlį atgauti", - atsiduso moteriškė.

1977 metais išduotas vairuotojo pažymėjimas yra negaliojantis, juo pasinaudoti nebėra galimybės, tad atrodytų, jog turėti tokį dokumentą savo kolekcijoje nėra didelis nusikaltimas.

Improvizuoti negali

"Regitros" Klaipėdos filialo viršininkas Saulius Budinas akcentavo, kad jo vadovaujamos įstaigos darbuotojai tik laikosi šalyje galiojančios tvarkos, todėl keičiant vairuotojo pažymėjimą negali būti jokių improvizacijų.

"Senasis pasas žmogui atiduodamas todėl, kad jame gali būti užsienio šalies vizos ar kita informacija, galinti nurodyti buvusius ryšius. O vairuotojo pažymėjimas tik nurodo žmogaus teisę vairuoti. Senojo pažymėjimo pagal šalyje galiojančią tvarką negalime atiduoti dėl to, kad jis nebūtų kur nors panaudotas", - paaiškino S. Budinas.

Pasak jo, kartais būna tokių atvejų, kai vairuotojai pageidauja pasilikti prisiminimui senąsias teises. Tokiais atvejais rekomenduojama rašyti prašymą "Regitros" generaliniam direktoriui į Vilnių ir paaiškinti, kam tas pažymėjimas reikalingas.

"Neturiu duomenų, ar tokie prašymai buvo patenkinti", - sakė S. Budinas.

"Regitros" filialo viršininkas svarstė dar vieną galimybę, kaip padėti sentimentaliai senjorei - esą būtų galima padaryti senojo pažymėjimo kopiją. Tačiau kiekvienas kolekcininkas žino, kad kopija niekada neprilygs originalui.

"O kam man ta "špargalka"? Tokių aš tūkstantį galiu pasidaryti. Bet jos bevertės mano archyvui, kurį noriu palikti savo palikuonims. Negaliu patikėti, kad mūsų šalyje taip įsigalėjęs biurokratizmas ir visiškai nebeliko žmoniškumo", - nusiminė senolė.

Prašymų palikti senąjį pažymėjimą netenkina

Laimutė UŽUPĖ, VĮ "Regitra" viešųjų ryšių specialistė

Mūsų duomenimis, per pastaruosius trejetą metų tik keletas gyventojų pateikė prašymus išduodant naują kartu jiems palikti ir senąjį vairuotojo pažymėjimą.

Šie prašymai nebuvo patenkinti, nes vairuotojų pažymėjimų išdavimą reglamentuojančiame teisės akte (Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministro 2008 m. rugsėjo 10 d. įsakymas Nr. 1V-328 "Dėl Motorinių transporto priemonių vairuotojo pažymėjimų išdavimo taisyklių patvirtinimo") yra griežta nuostata, kad asmuo gali turėti tik vieną vairuotojo pažymėjimą.

"Regitra" yra valstybės įmonė, vairuotojo pažymėjimų išdavimo paslaugas ji teikia vadovaudamasi galiojančiomis teisinėmis normomis.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder