Taupumas svarbiau už saugumą

Taupumas svarbiau už saugumą

Kaip įsivaizduojate amerikietiškus automobilius? Turbūt tai - didelis monstras, greičiausiai pikapas, cisternomis ryjantis degalus?

Toks įvaizdis yra teisingas. Tiksliau, buvo. Naujausia JAV vairuotojų apklausa atskleidė, jog didelių benzino kainų realybė juos "išgydė" - dabar jie automobilius renkasi ne pagal dydį ar saugumą, o pagal ekonomiškumą.

Vartotojų tyrimų organizacijos "Consumer Reports" apklausos duomenimis, daugiau nei trečdalis - 37 proc. - Jungtinių Valstijų vairuotojų, rinkdamiesi naują automobilį, pasiryžę visų pirma vadovautis kuro sąnaudų rodikliu. Į žemesnę poziciją jie nustūmė ir kokybės, ir saugumo parametrus, taip pat dinamines mašinos savybes ir dizainą.

Daugiau nei du trečdaliai apklaustųjų pareiškė, kad kitas jų automobilis naudos mažiau kuro nei dabartinis.

Populiariausias (90 proc.) motyvas pirkti ekonomiškesnį automobilį - benzino kainos. 62 proc. atsakiusiųjų pareiškė taupesnę mašiną pirksiantys vedami ekologinių paskatų, o dar 56 proc. tikino nenorintys "priklausyti nuo importuojamos naftos".

Daugiai nei trys ketvirtadaliai apklausos dalyvių tikino vienaip ar kitaip taupysiantys kurą. Jie pasiruošę svarstyti mažesnio automobilio pirkimo galimybę, taip pat perėjimo prie dyzelinių ar hibridinių modelių bei elektromobilių.

Beje, palankiau į alternatyvų kurą naudojančias transporto priemones žiūri jaunesni nei 55 metų žmonės.

Įdomu ir tai, kad tokioms permainoms daugiausiai yra pasiruošę stambių visureigių bei pikapų savininkai - jie tikina galėsiantys sėsti ir į mažesnių gabaritų automobilį. Pirmoje vietoje jie nurodė kompaktinės klasės modelį, antroje liko vidutinio dydžio visureigis, trečioje - kompaktinis SUV klasės krosoveris.

Beje, priminsime, kad 2010-ųjų balandį JAV Transporto departamentas ir Aplinkos apsaugos agentūra įpareigojo vietos gamintojus iki 2016 metų sumažinti jų produkcijos vidutines kuro sąnaudas 40 procentų - iki 6,8 l šimtui kilometrų, o kenksmingų išmetamųjų medžiagų lygį - 30 proc.

Pernai Energetikos departamentas skyrė 175 mln. dolerių kuro sąnaudų mažėjimą užtikrinančių technologijų kūrimui. Šie pinigai atiteko keturioms dešimtims kompanijų, didžiausias sumas gavo didžiausios - "General Motors" (14 mln. dolerių), "Chrysler" (10 mln.) ir "Ford" (2,7 mln.).

Remiantis pernai kovą atliktu tyrimu, nauji JAV rinkoje parduodami automobiliai vidutiniškai 100 km kelio vartoja 9,9 l kuro. Tai - rekordiškai mažas lygis nuo 2007-ųjų, kuomet pirmą kartą atliktas panašus tyrimas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder