Vairuotojo pažymėjimai: gandai apie naujoves kiek perdėti

Vairuotojo pažymėjimai: gandai apie naujoves kiek perdėti

Ne vienam Lietuvos vairuotojui nerimą sukėlė užpraėjusios savaitės pabaigoje žiniasklaidos paviešinti pranešimai, jog nuo sausio 19-osios visi nauji Europos Sąjungoje (ES) išduodami vairuotojo pažymėjimai bus plastikinės kredito kortelės formos, visai Europai bendro standartinio formato, o jų apsaugos priemonės - didesnės.

Klausimų iškilo nemažai, tačiau pagrindinis buvo vienas - ar reikės keistis jau dabar turimus Lietuvoje išduotus plastikinės kortelės tipo pažymėjimus į minėtus naujuosius.

VĮ "Regitra" atstovai teigia, kad pranešimas apie naujojo pavyzdžio ES pažymėjimus lietuviams nėra labai aktualus.

"Lietuva tokio tipo pažymėjimus, atitinkančius naujuosius reikalavimus, išduoda nuo 2005 metų. Mes juos net iš tos medžiagos, kuri bus reikalaujama - polikarbonato - gaminame. Todėl jau išduotų plastikinių pažymėjimų keistis žmonėms nėra jokio reikalo", - vairuotojus ramina "Regitros" generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas.

Anot jo, naujieji visai ES vienodi pažymėjimai vizualiai nuo lietuviškų beveik nesiskirs, tik pasikeis kai kurios nurodomos vairavimo kategorijos, tiksliau, bus išvardintos visos transporto priemonių kategorijos, kurias vairuoti asmuo turi teisę, bus nurodoma ir kategorijos pirmojo išdavimo data bei kategorijos galiojimo pabaiga.

Naujieji ES standarto pažymėjimai Lietuvoje bus pradėti išdavinėti antroje šių metų pusėje.

"Maždaug po pusmečio mūsų šalyje baigsis dabartinio grafinio eskizo pažymėjimai, ir tada išdavinėsime tuos naujuosius", - "Autosalonui" sakė S. Šuminas.

Jo teigimu, ši paskelbta naujiena daug aktualesnė turėtų būti kitoms ES narėms, kuriose iki šiol išduodami įvairūs, net popieriniai, pažymėjimai.

"Pavyzdžiui, Kipre iki šiol išduodami popieriniai vairuotojo pažymėjimai, tas pats - ir kitose Pietų Europos šalyse. O visoje Europoje daugiau nei 300 mln. vairuotojų naudojasi maždaug 110 skirtingo pavyzdžio pažymėjimų, ir juos turi atpažinti bet kurios šalies kelių policijos pareigūnas", - sakė vienas "Regitros" vadovų.

GALIMYBĖS. Naująjį Europos vairuotojo pažymėjimą galima pritaikyti - įtraukti nacionalinių simbolių. Tai spręs kiekviena valstybė narė. Valstybės narės taip pat gali, jeigu to pageidauja, vairuotojo pažymėjimuose naudoti lustus, kurie dar labiau padidintų apsaugą.

"Tuose pažymėjimuose nuotraukos gali būti pasenusios, vairuotojams suteiktos kategorijos neaiškios, dokumentai gali būti lengvai suklastojami. Suklastotas vairuotojo pažymėjimas yra leidimas žudyti, todėl mums reikia tokių pažymėjimų, kuriuos būtų lengva įskaityti, nesunku suprasti, bet labai sunku suklastoti", - neseniai sakė už transportą atsakingas Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Siimas Kallas.


Senųjų pažymėjimų galiojimas išliks, o į naujo formato dokumentus jie bus pakeisti atnaujinant arba ne vėliau nei iki 2033 m.

"Nuo 2033-iųjų senieji pažymėjimai nebegalios. Beje, Lietuvoje juos pakeisti privalu iki 2017 metų. Tiesa, prieš tai buvo numatyti ir ankstesni terminai, bet jie vis nukelti vėlesniam laikui. Gali būti, kad taip atsitiks ir 2017 metais, nes, kaip rodo praktika, vairuotojai keistis senuosius pažymėjimus ateina jau po nurodytos datos", - spėjo S. Šuminas.

Informacija

Visi nauji Europos vairuotojo pažymėjimai bus naujo formato, plastikinės kredito kortelės formos, su nuotrauka ir standartine informacija, todėl visoje ES juos bus lengva atpažinti ir perskaityti.

Naujo pavyzdžio vairuotojo pažymėjime yra daug apsaugos priemonių, dėl kurių jį sunku suklastoti ir padirbti.

Be to, įdiegta papildoma apsauga - sukurta Europos elektroninio keitimosi duomenimis sistema, kad nacionalinėms institucijoms būtų lengviau keistis informacija. Dėl to supaprastės vairuotojo pažymėjimo tvarkymas žmonėms, kurie keičia gyvenamąją vietą - persikelia iš vienos valstybės narės į kitą. Be to, nauja sistema labai padės kovoti su vadinamuoju vairuotojo pažymėjimų turizmu ir klastojimu, nes įsigalios naujas griežtesnis draudimas valstybei narei išduoti vairuotojo pažymėjimą asmeniui, iš kurio kitoje valstybėje narėje jis buvo atimtas, jo galiojimas sustabdytas ar apribotas.
ES valstybės narės ir Europos Parlamentas direktyvą 2006/126/EB dėl vairuotojo pažymėjimų priėmė dar 2006 m. Ją valstybės narės į nacionalinę teisę turėjo perkelti iki 2011 m. sausio 19 d., o 2013 m. sausio 19 d. ji visiškai įsigaliojo.

 

 

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder