Vytautas Lupeika: "Turi būti didžiulė pagarba KET"

Vytautas Lupeika: "Turi būti didžiulė pagarba KET"

Daugeliui klaipėdiečių pažįstamas ilgametis Klaipėdos miesto tarybos narys, pirmosios kadencijos Tarybos deputatas Vytautas Lupeika net ir pasitraukęs iš miesto valdžios turi ką veikti.

Jis šiuo metu yra vieno Seimo nario visuomeninis konsultantas, kitame jo veiklų sąraše - Vytautų klubas, Žvejų rūmų choras "Klaipėda", senjorų krepšinio "65+" komanda, o šiomis dienomis dar rūpinasi ir sklandžiu komisijos darbu artėjančiuose Seimo rinkimuose. Todėl automobilis V. Lupeikai yra gana dažnai naudojama transporto priemonė - nors miestiečiai jį neretai gali sutikti ir autobuse.

"Kitaip ne visur ir ne visada galiu greitai pasiekti reikalingas vietoves", - sako jis. O įdomiausia tai, kad vairuotojo pažymėjimą šis aktyvus visuomenininkas gavo tik 2002-aisiais, t. y. būdamas 61-erių.

V. Lupeika teigia jau įpratęs į eismą žiūrėti vairuotojo akimis, tačiau "išlenda" ir buvusio Tarybos nario žvilgsnis: "Visas tris kadencijas dirbau Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitete, tad nuolat galvon skverbiasi ir įvairūs "pamintijimai" bei galimi pasiūlymai".

Pastabų - daug

Ar Klaipėda - patogus miestas vairuotojui? - "Autosalonas" paklausė V. Lupeikos.

Geografinis išilginių ir skersinių gatvių išsidėstymas puikiai tarnauja greitai pasiekiant tolimiausias miesto ir priemiesčio vietoves. Gerai, kad pagrindinėse gatvėse yra juostos visuomeniniam transportui, nuolat daugėja padidinto apšviestumo perėjų.

Iš darbo miesto Taryboje laikų žurnalistai jus prisimena kaip reiklų ir gana priekabų politiką, visada turėjusį pastabų vienu ar kitu klausimu. Kokios būtų jūsų pastabos miesto gatvių infrastruktūrai, kas čia blogai ir kaip keistumėte?

Gatvių infrastruktūroje darbų yra ir bus. Visiems žinoma, kad šiuo metu pagrindinis sklandaus eismo trukdis yra neracionali Šilutės plento ir Baltijos prospekto sankryža. Toliau - Baltijos ir Taikos prospektų sankryža. Prie daugelio sankryžų trūksta lėtėjimo ir greitėjimo juostų. Labai blogas horizontalus eismo juostų žymėjimas. Tas pats ir su perėjų žymėjimu. Nepakenčiama padėtis darosi dėl didžiulių provėžų Jūrininkų prospekte. Ypač neracionaliai dirba pagrindinių miesto gatvių šviesoforai. Kai kuriose sankryžose ar perėjose reikia daugiau pasitikėti budinčiu šviesoforų veiklos režimu.

Miesto administracija turėtų ryžtingiau spręsti Rimkų apvažiavimo (pietinio išvažiavimo iš uosto) klausimą, greičiau įrengti tiesioginį susisiekimą su Laisvąja ekonomine zona, taip pat su Girulių gyvenviete rekonstruojant senąjį kelią ir įrengiant antrąjį įvažiavimą iš Labrenciškės.

Neleistinai siaura Molo gatvė Melnragėje, kai kur net be šaligatvių. Siaura darosi Kooperacijos gatvė - reikia platinti. Į būsimą Bastionų tiltą planuojama nusikalstama trasa - kenkiant paveldosauginei Bangų gatvei ir čia gyvenantiems žmonėms bei sveikatos ir kultūros įstaigoms. Kai kurios gatvės - Sausio 15-osios, Rumpiškės, Debreceno, Kooperacijos, Mogiliovo bei kitos - paverstos tiesiog automobilių "nakvynės namais".

Automobilius - po stadionais

Tad kaip pasiūlytume valdžiai spręsti automobilių statymo vietų trūkumo daugiabučių kiemuose problemą?

Per pastarosios kadencijos keturmetį miesto Taryba ryžtingai patvirtino dešimtis daugiabučių kiemų perprojektavimo ir pritaikymo vietos bendruomenėms detaliųjų planų projektų ir koncepcijų. Bet lygiai taip pat neryžtingai bendraujama su tomis bendruomenėmis šių projektų finansavimo ir įgyvendinimo klausimais. Be abejo, tame procese reikia aktyviau dalyvauti ir bendrijoms bei "valdoms".

Kadaise esu siūlęs erdves išnaudoti kitoniškai. Pavyzdžiui, po daugybe mokyklų ir gimnazijų stadionų įrengti šimtaviečius požeminius garažus.

Jus klaipėdiečiai dažnai gali matyti ir autobuse. Kaip jums mūsų miesto viešojo susisiekimo sistema?

Man patinka nuolat gerėjanti miesto viešojo susisiekimo sistema - dirba energingas, jaunas kolektyvas ir vadovai. Tad dažną kartą persėdu iš automobilio į autobusą. Čia ir komfortabilu, ir žvilgsnio akiratis platesnis į mūsų puikų miestą. Tiesa, esu įsitikinęs, kad abu privatūs autobusų parkai turėtų sulaukti miesto valdžios pagalbos atnaujinant techniką.

Jaunimas ir senjorai...

Didžiojoje Britanijoje ir kai kuriose kitose šalyse senjorai miesto viešuoju transportu gali naudotis nemokamai. Ar tikite, kad kada nors toks "komunizmas" ateis ir į Lietuvą?

Kartu su keliais miesto Tarybos deputatais mėginome šią idėją paversti kūnu. Nepavyko... Kol kas. Manau, kad tai - ne "komunizmas" ar socializmas", o tiesiog pelnyta pagarba ir savitas atlygis ilgus dešimtmečius dirbusiems ir įvairia veikla savo miestą puoselėjusiems žmonėms. Nors protingi žmonės sako: senjorai privalo gauti orias pensijas, nes jie šito verti. tada, manau, ne tik autobuso bilietėliui užteks, bet ir į kruizinį laivą pakaks...

Kas pavojingesni vairuotojai - jaunuoliai, važinėjantys su klevo lapo lipduku, ar vyresnio amžiaus žmonės?

Manau, kad tie, kurie nepaiso Kelių eismo taisyklių. O šiaip ir vieni, ir kiti padaro klaidų - vieni iš per didelio atsargumo, kiti iš nepamatuoto pasitikėjimo... Nors gal kiek pavojingesni yra ką tik tą "klevuką" nusimetę kai kurie beveik nebe jaunuoliai, pasirinkę bravūrišką vairavimo būdą.

Kartais pasigirsta nuomonių, neva reikėtų riboti vairuotojų amžių arba bent gerokai dažniau tikrinti jų sveikatą - esą pensinio amžiaus vairuotojų reakcija lėtesnė, ir jie esą ne tik nespėja sekti eismo taisyklių pasikeitimų, bet ir trukdo eismui. Kaip galėtumėte apginti savo bendraamžius?

Ribojimas galėtų būti ne dėl amžiaus cenzo, o dėl sveikatos - ir psichinės, ir fizinės - būklės. Be abejo, jaunesni vairuotojai yra dėmesingesni, bet vyresni ne taip greitai sutrinka ir jaudinasi. Patirtis - didelis dalykas. O sveikatėlę pasitikrinti dažniau - labai naudinga.

Apie "ordnung" stiliaus policiją

Klaipėdoje panaikinta nemažai pėsčiųjų perėjų, ir tai - dar ne pabaiga. Ar pritariate tokiai eismo saugumo politikai?

Ko gero, pritarčiau - kai bus įdiegtas "žaliosios bangos" principas. Tada nebegalėtų būti "nežinomų" perėjų. Jos turėtų būti kontroliuojamos visos elektroninės sistemos. Ir dar - tankiai apgyvendintose gatvėse ir padidinto leistino greičio ruožuose turėtų būti įtaigūs, estetiški pėstiesiems privalomi atitvarai, juos nukreipiantys į perėjas.

Karas keliuose - ar turite receptų, kaip jį laimėti?

Kad nebūtų to karo, turi būti didžiulė pagarba Kelių eismo taisyklėms ir vienas kitam, privalomas pradinis saugaus eismo mokymas, gera gatvių infrastruktūra ir vokiška "ordnung" stiliaus policija...

Koks kitų eismo dalyvių elgesys jus labiausiai erzina?

Erzina, kai tas "važiuoklis" laksto po kelis kartus iš pirmos eismo juostos į trečią ir vėl atgal, o susitinkame... prie šviesoforo; kai didžiulis visureigis prašvilpia lyg pro stovintį vietoje; kai važiuojama su visiškai išsiderinusiais žibintais: vienas - į debesis, kitas - tau į akis. Na, dar kai su telefonu prie ausies. Ir stebiesi iš paskos važiuodamas, kaip toks dar sugeba pelenus spraigyti kas keli metrai pro atvirą langą. Ojojoj...

Kokie jūsų, kaip vairuotojo, minusai? Kokius KET punktus pažeidinėjate?

Kad specialiai nepažeidinėju. Laikausi ir stengiuosi. Nors jei apie mano minusus... Atbulinė eiga tamsiuose kiemuose.

ANKETA

Vytautas Lupeika, visuomenininkas, buvęs miesto Tarybos deputatas. Amžius - 75 metai. Vairuotojo pažymėjimas - nuo 2002 m. ("Tuo metu dirbau vandentiekyje. Vairuotoją pervedė į kitą skyrių, o čia man "sukako" pensija, grėsė etatų mažinimas. Aš - iškart į vairavimo mokyklą. Ten su jaunučiais jaučiausi nekaip. Bet viskas gerai: visi egzaminai ir įskaitos - iš pirmo karto. Daug jaunimėlio pasiliko toliau tobulintis..."). Darbui ilgiau naudotas automobilis - krovininis "Ford Transit" ("su juo atėjo įgūdžiai, praktika, pasitikėjimas"). Pirmas nuosavas - "Volkswagen Passat", o dabar važinėja su "Škoda Fabia" ("mėgstamas, patogus, ekonomiškas"). Ar baustas policijos? "Nusidėjau porą kartų. Sykį Baltijos prospekto ir Šilutės plento žiede apibraižiau kitą - skubantį ir lenkiantį, o kartą krovininiu fordu pajudant iš vietos kieme įvyko kontaktas su pravažiuojančiu automobiliu."

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder