Epidemiologinio tyrimo metu Telšių VSC nustatė, kad gegužės 8 dieną įmonės buhalterijos skyrius šventė profesinę šventę ir vaišinosi AB „Žemaitijos pienas“ valgykloje 2015 m. gegužės 7 dieną pagamintu pyragu „Napoleonas“. Visi pyragą valgiusieji asmenys susirgo salmonelioze, tarp jų ir dvi valgyklos darbuotojos.
Kadangi salmoneliozės priežastimi įtariamas produktas buvo pagamintas tikslinei grupei, daugiau susirgimų tarp AB „Žemaitijos pienas“ darbuotojų neregistruota.
ULAC medikai primena, kad mūsų šalyje salmoneliozės sezoninis plitimas suaktyvėja atšilus orams, t.y. nuo gegužės mėnesio. Mat salmonelės – ligą sukeliančios bakterijos – esant palankiai temperatūrai labai greitai dauginasi maiste, gali gaminti toksiną (nuodą). Toks maistas neabejotinai bus ligos priežastimi.
Salmoneliozė – tai viena dažniausių zoonozių ne tik Lietuvoje, bet ir Europos Sąjungos šalyse. Liga pasireiškia karščiavimu, viduriavimu, pilvo ir galvos skausmais. Dažniausiai užsikrečiama per gyvūninį maistą: paukštieną, kiaušinius ir jų produktus. Jei maisto tvarkymo įrankiai bei paviršiai užteršti salmonelėmis, pastarosios gali patekti ir į kitą maistą, pvz., kreminius konditerijos gaminius, mišraines, salotas.
Rašyti komentarą