Ambicingi ūkininkų planai virsta realybe

Ambicingi ūkininkų planai virsta realybe

Lietuvos kaimo plėtros programose dalyvaujantys ūkininkai ambicingus savo planus turėti modernų ūkį verčia realybe. Klaipėdos rajone matoma ne viena sėkmės istorija, kai pasinaudojus parama buvo sukurti ekologiški, modernūs ūkiai, bitynai, pradėti dirbti savarankiškai išdrįso jauni ūkininkai.

Klaipėdos rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėja Genovaitė Valauskienė sakė, kad galimybių pasinaudoti parama yra išties daug.

Matomi rezultatai

"Priemonių yra labai daug. Tikriausiai populiariausia mūsų rajone priemonė yra investicijos į žemės ūkio valdas. Tai ir augalininkystė, daržininkystė, ir gyvulininkystė. Šia priemone pasinaudojo tikrai nemažai mūsų ūkininkų, matomas ryškus gautos paramos rezultatas. Naudojosi ir parama asbestinių stogų keitimui. Populiari priemonė ir bitininkystei remti, nes bitininkai gali atnaujinti avilius, įsigyti bitynus ant ratų", - pasakojo G. Valauskienė.

Pasak jos, ūkininkus domina ir parama smulkiems ūkiams bei finansinė paspirtis jauniesiems ūkininkams. Jaunaisiais ūkininkais laikomi iki žmonės iki 40 metų, kurie anksčiau neūkininkavo.

"Tai iš tikrųjų populiari programa, norinčių dalyvauti būna išties daug, tad konkurencija dėl paramos būna nemaža", - pažymėjo G. Valauskienė.

[CITATA]

Ūkininkams aktuali ir agrarinės aplinkosaugos ir klimato priemonė, kuri susieta su žemės ūkio naudmenų deklaravimu, vykstančiu kasmet. Ūkininkai deklaruoja auginamas grūdines, ankštines kultūras, daugiametes pievas ir ganyklas, už tai gauna išmokas. Be to, tuo pačiu metu yra galimybė pasinaudoti ir kitomis priemonėmis, pagal kurias skiriama parama, pavyzdžiui, ekstensyvus pievų tvarkymas ganant gyvulius, specifinių pievų tvarkymas, melioracijos griovių tvarkymas ir t. t.

"Kaimo plėtros programos duoda akivaizdžią naudą. Šioje srityje dirbu daug metų ir žinau ūkininkų, kurie, pradėję nuo 5 karvių ūkio, šiandien turi po 100-150 karvių. Ūkiai yra išplėsti, modernizuoti, atitinkantys visus sanitarijos, higienos ir kitus reikalavimus. Tai iš tiesų yra europinės paramos dėka. Taigi tie, kas mato verslą žemės ūkyje, gali pasinaudoti parama, kurios dėka ūkininkai šiandien yra tikrai modernūs", - pabrėžė Klaipėdos rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėja.

G. Valauskienė išskyrė ir keletą ūkių, kuriuose matyti didžiuliai paramos dėka padaryti pokyčiai, pavyzdžiui, Vidos Gedmintienės ekologinis pieno ūkis, Roberto Marcinkevičiaus pieno ūkis, kuriame iš pradžių buvo vos kelios karvės, o dabar naudojamos robotizuotos technologijos, Lino Ruškio ekologinis gyvulininkystės ūkis, Viliaus Žiogo ekologinis ūkis, Arūno Neverdausko, Kęstučio Dvariono bitynai.

Pasak pašnekovės, paraiškų priėmimo grafikas skelbiamas viešai, tie, kas ruošiasi teikti paraiškas, domisi iš anksto, konsultuojasi ir su Žemės ūkio skyriaus specialistais.

Procesai juda

Prieš mėnesį buvo paskelbta Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 metų programos įgyvendinimo 2014-2016 m. apžvalga. Pasak ją pristačiusio Žemės ūkio ministerijos Kaimo plėtros departamento direktoriaus Mindaugo Palionio, 2014-2020 m. laikotarpiui programos įgyvendinimui skirta beveik 1,98 mlrd. eurų paramos.

Anot M. Palionio, ūkininkai noriai dalyvavo programos priemonėse, 2016 m. pabaigoje patvirtinta paramos buvo už beveik 754 mln. Eur, išmokėta jau daugiau nei 418 mln. eurų.

Įgyvendinti 1 155 projektai, iš kurių didžioji dalis - net 1 109 - investicijos į žemės ūkio valdų modernizavimą, o 46 - jaunųjų ūkininkų įsikūrimui.

Didelis dėmesys skirtas ir aplinkosaugai - biologinės įvairovės išsaugojimui, vandens ir dirvožemio kokybės gerinimui išmokėta jau daugiau kaip 213 mln. eurų. Taip pat paremti daugiau nei 3 tūkst. ekologinių ūkių, kurių bendras plotas siekia beveik 202 tūkst. ha.

"Tam, kad kaimo vietovėse kurtųsi mažos įmonės, atsirastų darbo vietų, o žmonės galėtų patogiai gyventi ir turėti prieigą prie plačiajuosčio interneto, jau išmokėta daugiau nei 8 mln. eurų. Džiaugiamės, kad įgyvendinti 869 projektai, skirti asbestinių stogų dangos keitimui ir daugiau nei 2,6 tūkst. gyventojų gali naudotis geresnėmis paslaugomis bei infrastruktūra", - teigė M. Palionis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder