Arbitražas baigė žodinį Lietuvos ieškinio bendrovei „Gazprom" nagrinėjimą: sprendimo laukiama kitąmet

Arbitražas baigė žodinį Lietuvos ieškinio bendrovei „Gazprom" nagrinėjimą: sprendimo laukiama kitąmet

Stokholmo arbitražo byloje, kurioje nagrinėjamas Lietuvos ieškinys Rusijos dujų koncernui „Gazprom", svarbiausi etapai jau baigti. Ketvirtadienį Paryžiuje abi pusės tarė baigiamąjį žodį, po kurio baigėsi liepos 1 d. prasidėjęs žodinis bylos nagrinėjimas. Paskutiniame arbitražo posėdyje lankėsi ir energetikos ministras Rokas Masiulis.

Šalys jau anksčiau yra pateikusios savo pozicijas raštu. Žodinis nagrinėjimas - dar vienas svarbus etapas, kuriame šalys galėjo išsakyti savo argumentus, taip pat buvo apklausti liudytojai ir ekspertai. Pasibaigus žodiniam nagrinėjimui, šalys turės iki rugsėjo pabaigos pateikti trumpus argumentų bei dokumentų apibendrinimus. Tuomet arbitražo teismas pradės svarstymą, po kurio skelbs sprendimą dėl Lietuvos ieškinio. Šio sprendimo laukiama kitąmet.

„Lietuva siekia, kad „Gazprom" atlygintų žalą, kurią Lietuvos vartotojai patyrė dėl ne vienus metus taikytos nesąžiningos dujų kainos. Manau, kad mūsų pateikti argumentai yra pakankamai stiprūs. „Gazprom" buvo įsipareigojęs tiekti Lietuvai dujas už sąžiningą kainą, tačiau šio įsipareigojimo nesilaikė. Todėl mes visi permokėjome už dujas. Vartotojams padaryta žala turi būti atlyginta - būtent to mes ir siekiame arbitraže", - kalbėjo energetikos ministras R. Masiulis.

Ieškinį Stokholmo arbitražui dėl koncerno „Gazprom" taikytos nesąžiningos gamtinių dujų kainos Lietuva pateikė 2012 metais. 2004 metais įsigydamas dalį bendrovės „Lietuvos dujos" akcijų Rusijos koncernas „Gazprom" privatizavimo sutartimi įsipareigojo tiekti Lietuvai dujas už sąžiningą kainą. Tačiau nuo to laiko kaina buvo ne kartą didinama, neatsižvelgiant į „Lietuvos dujų" akcijų pirkimo sutartyje numatytus įsipareigojimus bei sąlygas. 2011 metais „Gazprom" pareiškė, kad dujų kaina bus sumažinta Estijai ir Latvijai, bet ne Lietuvai, nes pastaroji įgyvendina ES Trečiąjį energetikos paketą.

Tarptautinių energetikos ekspertų vertinimu, per visą laikotarpį už dujas permokėta suma siekia beveik 1,4 mlrd. eurų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder