Asbestiniai stogai kaimuose dar pastovės

Asbestiniai stogai kaimuose dar pastovės

Kaimuose net 70 proc. gyvenamųjų namų stogų buvo šiferiniai, su žmonių sveikatai kenksmingu asbestu. Pernai skirta 60 milijonų litų europinė parama stogų dangoms keisti, tačiau spėta panaudoti tik 47 milijonus. Dėl likusių 13 milijonų užvirs arši kova, paramos visiems norintiems neužteks, todėl jau dabar svarstoma, kaip sudėlioti pirmumo kriterijus, rašo "Respublika".

Žemės ūkio ministerijos Kaimo plėtros departamento alternatyviosios veiklos skyriaus vedėja Kristina Indriošienė teigia, kad gyventojai, iš pradžių į dalyvavimą programoje žiūrėję nelabai entuziastingai, dabar pamatė jos prasmingumą, susidomėjimas stogų keitimu didžiulis.

Žemės ūkio ministerija dar nepaskelbė kvietimo teikti paraiškas likusiai 13 milijonų litų paramai, tačiau jau parengė projektinius pasiūlymus, kam teikti pirmumą. Siūloma pirmiausia tenkinti prašymus tų žmonių, kurie niekada dar nėra pasinaudoję jokia investicine parama. Pirmenybę žadama suteikti daugiau vaikų auginančioms šeimoms, taip pat gyventojams, turintiems mažamečių ar pradinėse klasėse besimokančių vaikų. Pirmumas numatomas pareiškėjams su 0-55 proc. negalia, kaimo bendruomenių nariams, tiems savininkams, kurių name su šiferio stogu gyvena daug žmonių.

Ar asbestinių stogų keitimo programa bus pratęsta ir 2014-2020 metais, kol kas neaišku.

Šešėlinės Vyriausybės Žemės ūkio ir aplinkos grupės vadovas, buvęs žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius teigia, kad šiferinių stogų eksperimentas pasiteisino, ir siūlo Vyriausybei žengti dar vieną žingsnį - Kaimo plėtros programoje numatyti lėšų individualių namų renovacijai kaimų teritorijoje.

Nacionalinės mokėjimų agentūros Komunikacijos skyriaus viešųjų ryšių poskyrio vedėja Aistė Mileikaitė teigia, kad asbestinių stogų keitimo projekte jau dalyvauja 7492 gyventojai. Dalis jų pasikeitė stogus pernai ir gavo paramą, o nespėjusieji turės paskubėti, visus darbus privalu atlikti per metus nuo paramos skyrimo dienos.

Nacionalinė mokėjimų agentūra teigia atmetusi nedaug paraiškų, nubyrėjo per 300 prašytojų, kurie nepateikė paprastojo remonto aprašų, nebuvo namų savininkai ar kaimų gyventojai, praleido terminą paraiškoms paduoti. Dalis gyventojų prašymus atsiėmė.

Atsiėmusieji neprivalėjo nurodyti priežasčių, tačiau dažniausias argumentas buvo finansiniai sunkumai arba prasta sveikatos būklė. Dalis tikino supratę, kad nespės atlikti darbų.

Naujo stogo su 50 proc. parama užsimanę namų savininkai privalo nuardyti seną šiferį, jį išvežti į sąvartyną, nusipirkti naują dangą ir kitas statybines medžiagas ir tik uždengę stogą bei pateikę reikalingus dokumentus sulaukia paramos.

Aktyviausiai programoje dalyvavo Panevėžio ir Kauno apskričių gyventojai, šiuose regionuose švies daugiau kaip po tūkstantį naujų stogų, pakeistų pasinaudojus parama. Asbestas ant stogo mažiausiai kliūva marijampoliečiams ir telšiškiams, rašo "Respublika".

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder