Aukso karštligė įsibėgėja

Aukso karštligė įsibėgėja

Tauriųjų metalų supirktuvių ir lombardų vilionėms pasiduoda vis daugiau lietuvių. Nors supirkimo kainos nėra labai aukštos, jos svyruoja nuo 90 iki 140 litų už gryno aukso gramą, tačiau parduodančiųjų tauriojo metalo gaminius netrūksta. Tuo tarpu investiciniu auksu, kurio kaina už gramą viršija 200 litų, prekiaujančių įmonių atstovai įtikinėja, kad pirkti auksą apsimoka. Viena iš jų - UAB "Golden Cob" per pusmetį pardavė apie 9 kg aukso.

Jau 2011 metais buvo prognozuota, kad aukso kaina sparčiai augs. Nepaisant to, specialistai nesiryžta prognozuoti, ar jau pasiektas aukščiausias ir stabilus taškas, ar auksas brangs dar labiau.

Tačiau lombardų savininkai slapukauja, jie aiškina, kad klientų nevilioja, esą vyksta įprastas procesas - vieni perka, kiti parduoda. Vos keli atviresni tauriųjų metalų supirktuvių atstovai pažymi, kad aukso kainos sparčiai kyla, nors šiuo metu jos ir taip didelės.

Auksas brangsta

Pasak UAB "Zoloto" direktoriaus Nikolajaus Mananikovo, pirkti auksą naudinga, nes jo vertė nuolatos auga. Bendrovės "Aurea Verum", prekiaujančios investiciniu auksu, vyriausiasis konsultantas Vitalijus Rancevas pasakojo, kad šį taurųjį metalą derėtų rinktis norint apsaugoti dalį sukauptų lėšų nuo nuvertėjimo, nes auksas yra ilgalaikis taupymo būdas.

"Stebint trejų paskutinių metų statistiką, matomas nuoseklus aukso paklausos augimas. Nėra tokio stebuklo, kaip kadaise su nekilnojamuoju turtu, bet paklausa didėja nuosekliai. Šių metų pirmąją pusę pavadinčiau stabilizacijos laikotarpiu. Po pernai vasarą įvykusio staigaus pakilimo kaina svyruoja maždaug tame pačiame lygyje. Nors, be abejo, buvo ir šiek tiek didesnių pakitimų. Prognozavimas yra labai nedėkingas dalykas, tačiau antrąjį šių metų pusmetį tikimės nuoseklaus kainos kilimo, nebent įvyktų kokie nors reikšmingi geopolitiniai įvykiai", - teigė V. Rancevas.

Edenas Skrinskis, individualios įmonės savininkas, pasakojo, kad prispaudus bėdoms, o juolab sunkmečiu, žmonės nuolat į supirktuves atneša aukso dirbinių. Tačiau verslininkas nesiryžta teigti, kad šis taurusis metalas masiškai pardavinėjamas tik dėl jo aukštos supirkimo kainos. Aukso vertė vis auga, todėl protingiau į jį investuoti, o ne pardavinėti.

"Vakarų Europoje investuoti į auksą yra viena iš daugelio šeimų tradicijų," - pasakojo "Golden Cob" direktorė Asta Baltrušaitytė.

Keičia į maistą

"Kai žmonės neturi už ką gyventi, tai auksas jiems tampa mažiau svarbus. Jie atneša jo į supirktuves, kad turėtų už ką nusipirkti valgyti", - pastarųjų metų aukso pardavimo tendencijas komentavo N. Mananikovas. Jo teigimu, aukso vertė nekrenta, tiesiog gyvenimas, vertybės ir principai pasikeitė.

"Dažniausiai žmonės auksą parduoda, jei pasikeitė jų gyvenimo aplinkybės, planai arba kas nors atsitiko ir reikia iškeisti auksą į pinigus", - pritarė V. Racevas.

Jis tikino, kad pirkimui laikas visada yra tinkamas. Jei žmonės turi pinigų ir nori išsaugoti jų vertę, investicijos į auksą yra labai naudingos. V. Rancevo teigimu, auksas ir sidabras, kuris, beje, tampa vis populiaresnis, dažniausiai perkamas formuojant savo alternatyvų pensijų personalinį fondą.

Anot V. Rancevo, auksą perkančių buvo ir yra daugiau nei parduodančių. Šiuo metu vienam parduodančiajam tenka 10 perkančiųjų.

Saugi investicija

Finansų analitikų manymu, aukso paklausa didėja ir dėl nestabilios padėties Europos ir pasaulio finansų rinkose. "Kylanti aukso kaina rodo, kad žmonės nori jį pirkti, kad suinteresuotumas juo rinkoje didėja. Toks didelis susidomėjimas auksu yra susijęs su tuo, kad kitos investicijos atrodo labai rizikingos ir, iš tiesų, tų saugiųjų investicijų yra labai mažai", - įžvalgomis dalijosi "Danske" banko vyresnioji analitikė Violeta Klyvienė.

Jos teigimu, kol finansų rinkoje tvyro neapibrėžtumas, susijęs su euro zonos skolų krize, negalima prognozuoti aukso kainos mažėjimo. "Nestabiliu laikotarpiu aukso kaina yra linkusi didėti. Akivaizdu, kad Europos skolų krizė neišsispręs per trumpą laiką, tai yra opi problema ir, nepaisant to, kad daromi teisingi žingsniai, jų nepakanka. Aukso kaina aukštumose gali išlikti ilgą laiką, kol nepaaiškės, kad padėtis pasaulyje yra stabili. Viskas priklausys nuo to, kaip Europa stengsis spręsti problemas. Šis pusmetis išliks labai įtemptas, dar galime pamatyti ne vieną stebuklą", - aiškino V. Klyvienė.

Anot jos, dėl nestabilumo rinkoje auksas išlieka saugia investavimo priemone ir jo paklausa ir kaina akivaizdžiai didėja. Kai aukso kaina yra viršūnėje, tai žmonės jį aktyviau pardavinėja, suaktyvėja lombardo veikla, o investuotojams turėti 50 proc. investicijų aukso pavidalu yra labai geras pasirinkimas. Per kelis mėnesius galime tikėtis tam tikro kainos sumažėjimo. Daug kas priklausys nuo to, kokios politikos imsis JAV. Jeigu bus tęsiama ekspansinė pinigų politika, tai bus pliusas aukso kainų tendencijoms.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder