Autorinių teisių direktyva kelia nerimą

Autorinių teisių direktyva kelia nerimą

Jau dvejus metus europarlamentarai nesutaria dėl autorinių teisių direktyvos atnaujinimo. Kai kurie direktyvos straipsniai kelia nerimą dėl mažųjų spaudos leidėjų ir „startup‘ų“ ateities.

“Vienuoliktas straipsnis spaudos leidėjams suteiks papildomą teisę prašyti užmokesčio tokiais atvejais, kai specialios naujienų apžvalgos platformos, tokios kaip „Google” ar “Yahoo”, įtraukia jų straipsnius į savo naujienlaiškį, sukurdamos trumpus fragemtinius aprašymą - kad skaitytojui būtų lengviau nuspręsti, ar tema jam įdomi ir ar skaityti visą straipsnį. Taigi šis veiksmas, planuojama, būtų apmokestintas”, - teigė europarlamentaras Antanas Guoga, kuris Europos parlamente, Strasbūre, šiuo klausimu inicijavo diskusiją.

Kaip parodė Ispanijos ir Vokietijos pavyzdžiai, kur šios papildomos leidėjų teisės buvo įgyvendintos, pokyčiai pakenkė mažiesiems nacionaliniams spaudos leidėjams. Pasirodo, Ispanijoje rinką paliko “Google News”, o sykiu daug mažų vietinių leidėjų bankrutavo. Kai informacijos nebegeneravo “Google News”, vartotojai nebeturėjo geros prieigos prie jų straipsnių arba apie juos nė nežinojo.

Šis teisės aktas, tikėtina, pakenktų “startup’ams”, kurių, pasak europarlamentaro, taip trūksta medijų sektoriuje. “Labai svarbu, kad jie įneštų inovatyvumo bei konkurencijos, ir sykiu pakeltų kokybės standartą medijų sektoriuje, ypač kai gyvename “fake news” amžiuje”, - teigė A. Guoga.

Balandžio pabaigoje vyks balsavimas dėl šios direktyvos JURI komitete. Tuomet bus aišku, į kurią pusę krypsta sprendimas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder