Biudžeto projektą tobulins jau nauja Vyriausybė

Biudžeto projektą tobulins jau nauja Vyriausybė

Seimas ketvirtadienį po pirmojo svarstymo grąžino kitų metų valstybės biudžeto projektą koreguoti jau naujai, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) dominuojamai Vyriausybei. Kitų metų valstybės pajamų ir išlaidų planą Seime planuojama priimti gruodžio viduryje.

Pagal dabartinį projektą, kitų metų biudžetas vis dar bus deficitinis, išlaidos jame pajamas viršys apie 583 mln. eurų. Kaip pranešė Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Stasys Jakeliūnas, lyginant su pirminiu projektu, Seimo nariai ir komitetai pateikė siūlymų už daugiau nei 1 mlrd. eurų, tačiau didžioji jų dalis yra nepagrįsti ir negalės būti įgyvendinti.

„Papildomų galimybių naujiems asignavimams nėra", - teigė S. Jakeliūnas.

S. Jakeliūnas taip pat pastebėjo, kad daugelį siūlymų pateikė buvusios kadencijos Seimo komitetai, todėl dėl asignavimų didinimo reikėtų sužinoti naujai suformuotų komitetų nuomones.

Tarp Seimo komitetų pateiktų siūlymų - melioracijos programos įgyvendinimui skirti papildomus 29 mln. eurų, 83 mln. eurų siūloma didinti Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) asignavimus. Socialinių reikalų ir darbo komitetas siūlymų iš viso pateikė už 420 mln. eurų, Teisės ir teisėtvarkos komitetas prašo papildomų 6 mln. eurų Vidaus reikalų ministerijai, 9 mln. eurų Policijos departamentui, 19 mln. eurų Valstybės sienos apsaugos tarnybai. Asignavimus Užsienio reikalų ministerijai pasiūlyta padidinti apie 11 mln. eurų.

Svarstymo metu Liberalų sąjūdžio frakcijos vardu kalbėjęs Kęstutis Glaveckas teigė, kad kitų metų biudžetas paradoksalus, nes jį suformavo praėjusios kadencijos Vyriausybė, o vykdys jau nauja.

"Natūralu, kad dabartinės "valstiečių" daugumos tikslai yra kiti suformuluoti (...) todėl kitų metų biudžetas turi būti kiek galima koreguojamas", - kalbėjo K. Glaveckas.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis atkreipė dėmesį į Valstybės kontrolės ir Europos Komisijos pastabas dėl viešojo sektoriaus išlaidų deficito ir teigė, kad biudžete vis dar neatsispindi būsimos Vyriausybės nuostatos kovojant su skurdu, socialine atskirtimi, viešųjų finansų skaidrinimu.

Dabartiniame 2017 m. biudžeto projekte numatyta iš viso gauti 8,476 mlrd. eurų pajamų ir patirti 9,059 mlrd. eurų išlaidų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder