Darbdaviai: MMA turi būti susieta su vidutiniu atlyginimu regione, 1509 litų kitąmet nebus

Darbdaviai: MMA turi būti susieta su vidutiniu atlyginimu regione, 1509 litų kitąmet nebus

Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas skeptiškai žiūri į Seimo Pirmininkės Loretos Graužinienės reikalavimus nuo kitų metų kelti minimalią mėnesinę algą (MMA) iki 1509 litų.

Pasak jo, MMA turi tiesiogiai koreliuoti su konkretaus šalies regiono vidutiniu atlyginimu.

"Nuo kitų metų sausio 1509 litų tikrai nebus. (...) Derybose mes iškėlėme dvi sąlygas. Pirma sąlyga - MMA turi būti susieta su vidutiniu atlyginimu ne šalies, bet regiono mastu. Derybos yra įmanomos tik tuo atveju, jei bus įvertinta Darbo kodekso (DK) 187 straipsnio išimtis, kad MMA turi būti diferencijuojama ne tik pagal regioną, bet ir pagal verslo sritis", - sakė D. Arlauskas.

Anot jo, dabartiniai iš aukščiausių valstybės pareigūnų pasigirstantys svarstymai apie MMA didinimą iki konkrečios sumos yra paskatinti ne ekonominių skaičiavimų, bet politinių samprotavimų.

"Mes "gero dėdės ar geros tetos" keliu neisime. Tie samprotavimai, kad galima pakelti 100 litų, galima 200 litų, yra ne ekonominiai terminai. O politiniuose žaidimuose mes nenorime dalyvauti. Sieksime, kad šis klausimas būtų susietas su ekonominiais rodikliais", - sakė Darbdavių konfederacijos direktorius.

Pasak D. Arlausko, darbdavių tikslas - konkrečiai susitarti, kokiu principu ateityje bus skaičiuojama MMA.

"Mūsų tikslas susitarti, kad apskritai ateityje nebūtų keliamas šis klausimas. Jeigu sutarsime, kad MMA neturi sudaryti daugiau nei 50 proc. vidutinio atlyginimo, vadinasi, taip ir turės būti. Vilniaus rajone ji galės sudaryti 1,5 tūkst. litų, o Tauragės rajone - ne", - sakė jis.

Antradienį Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje dėl MMA kėlimo derasi profesinių sąjungų, verslo ir valdžios atstovai.

ELTA jau skelbė, jog Premjeras Algirdas Butkevičius teigia, kad šiuo klausimu reikia elgtis labai atsakingai, vadovaujantis pagrįsta ekonomine logika.

"Galima kalbėti apie MMA didinimą ateinančiais metais, bet pirma reikia matyti, kokios yra mūsų valstybės finansinės galimybės. Apie jas mes galėsime kalbėti rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais", - LRT radijui sakė A. Butkevičius.

Pasak Vyriausybės vadovo, taip pat būtina įvertinti MMA pakėlimo poveikį verslui, ypač regionuose, kur ekonominė situacija gerėja nežymiai.

"Pastaruoju metu mes atliekame analizę ir žiūrime, kokią įtaką MMA pakėlimas iki 1000 litų padarė regionuose dirbantiems verslininkams. Matome, kad Vilniaus apskrityje sukuriame maždaug 40 proc. bendrojo vidaus produkto, o regionuose ekonominė situacija nėra perdaug gerėjanti", - sakė A. Butkevičius.

Taigi, pasak Premjero, greitai politiškai priimtas sprendimas didinti MMA palaidotų regionų verslą. "Reikia elgtis labai atsakingai, vadovaujantis pagrįsta ekonomine logika", - sakė A. Butkevičius.

Didinti MMA iki 1509 litų spaudžia "darbietė" Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė.

Šiuo metu šalyje MMA siekia 1000 litų neatskaičius mokesčių.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder