Dėmės verslui

Dėmės verslui

Specialiosios tarnybos kone paknopstom viešina tyrimus dėl galimų neteisėtų veikų didžiosiose šalies bendrovėse. Per keletą savaičių sunkūs įtarimai mesti koncernui „Vikonda“ ir jo įkurtam labdaros fondui, „MG Baltic“ grupei, vakar pranešta apie galimą PVM sukčiavimą bendrovėje „Kauno grūdai“. Vyksta prezidentės žadėta oligarchų medžioklė ar nauji burbulai pučiami, kad žmonės pamirštų politinės korupcijos skandalą „teisingoje“ partijoje?

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba pranešė pateikusi įtarimus dviem „Kauno grūdų“ darbuotojams, esą dalyvavusiems organizuotoje grupėje, kuri įsteigė 3 asocialių asmenų vadovaujamas įmones tarpininkes, fiktyviai pardavinėjusias „Kauno grūdams“ lenkišką cukrų, kad bendrovė išvengtų pardavimo PVM. Įvardyta nuo valstybės nusukta suma siekia kone 390 tūkst. eurų. Į viešumą nutekėjo pikantiška detalė, esą vienas iš įtariamųjų - „Kauno grūdų“ savininko Tautvydo Barščio sūnėnas.

Verslininkas ginasi nieko nežinąs apie galimus neteisėtus sandorius, nes panašių operacijų bendrovėje per dieną būna iki kelių tūkstančių, o dūris dėl sūnėno esąs bandymas per asmeninius ryšius mesti šešėlį ir jam.

„Tokie tyrimai ne pirmas ir ne paskutinis kartas. Mūsų apyvarta siekia daugiau kaip 500 mln. eurų, įmonė perka prekes, o PVM moka tie, kas parduoda. Mes žinome, kad mokame mokesčius ir viskas deklaruota VMI“, - tikino T.Barštys.

Paklaustas, ar nesijaučia medžiojamas, jei ikiteisminis tyrimas pradedamas dėl mokestinio ginčo, verslininkas teigė, kad Lietuvoje daugelis stambesnių įmonių priverstos samdyti „vos ne vindikacijos tarnybas“, kad išvengtų įvairių priekabių dėl mokesčių.

„Valstybė turi daugybę priežiūros institucijų, tai jos ir atsakys, iš ko pirkai ir kas iš tavęs pirko. Yra įstatymai, ir mes jų laikomės, - tvirtino T.Barštys. - Tik mūsų valstybėje kažkodėl labai kietai administruojamas PVM, o prabanga ir turtas neapmokestinami.“

Pasak jo, tik dėl neadekvačių mokesčių didelės kompanijos išsikelia į ofšorus, valstybei iš tų verslų lieka tik trupiniai, tuomet valdžia krauna didžiausią naštą ant eilinio žmogaus kupros.

„Kodėl žmonės masiškai važiuoja pirkti į Lenkiją? Jie protingesni už politikus, nes sudėjus aplinkybes dėl zloto kurso ir dėl mažesnio PVM kasdieninio vartojimo prekėms natūraliai išeina pirkti 30 proc. pigiau. Net už mus smarkiai turtingesnėje Anglijoje būtiniausios prekėms PVM yra nulinis, o čia pensininkas, kuris perka maisto už 100 eurų per mėnesį, turi sumokėti valstybei 21 eurą už tai, kad jis valgo“, - piktinosi T.Barštys.

Ne tik pensininkai, bet ir pasiturintys žmonės baisisi didžiulėmis prekių ir paslaugų kainomis Lietuvoje. Politikai bando strėles nukreipti į kuo daugiau uždirbti siekiantį verslą. O, T.Barščio manymu, kalti patys politikai, kurių priimti įstatymai negarantuoja sąžiningos konkurencijos nei gamyboje, nei prekyboje.

„Gyvename 25 metus laisvi, ES jau daugiau nei 10 metų, visos gerosios praktikos, įstatyminės ir mokestinės, seniai atrastos, belieka tik nusikopijuoti. Bet kodėl mūsų politikai to nenori? - klausia verslininkas ir pats atsako: - Kuo daugiau tvarkos, kuo daugiau skaidrumo - tai iš kur chebra „pasišildys“?“

Verslininkas net nusikvatojo paklaustas, kaip vertina pačiame Liberalų sąjūdžio ekslyderio Eligijaus Masiulio ir „MG Baltic“ skandalo dėl perduoto didelės vertės kyšio įkarštyje prasidėjusią prezidentės globojamą akciją, raginančią visas šalies įstaigas, įmones ir žmones išlįsti iš šešėlio.

„Buvo anksčiau dar tokia baltų marškinių ar baltų pirštinių akcija, liberalai patys pirmi puolė savo skaidrumu girtis, o dabar tokie masiuliai patys išsipurvino tuos baltus marškinius. Kai tokie dalykai dedasi, tai netiki žmonės net ir aukščiausiais valstybės asmenimis, - mano T.Barštys. - Visos tos akcijos yra tik viešieji ryšiai. Tegu žmonės pasižiūri, kiek pas mus yra viešųjų įstaigų prie ministerijų prilipę ir europiniais pinigais maitinamos. Jos išliaupsins kad ir kvailiausią valdžios sprendimą.“

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder