Ekonomistas: pastebimo ekonomikos sulėtėjimo ženklų Lietuvoje dar nėra

Ekonomistas: pastebimo ekonomikos sulėtėjimo ženklų Lietuvoje dar nėra

"Swedbank" vyriausiojo ekonomisto Nerijaus Mačiulio komentaras apie mažmeninės prekybos lapkričio mėnesio statistinius duomenis.

Lapkričio mėnesio mažmeninės prekybos augimo rekordai rodo, kad Lietuvos ekonomika paskutinįjį šių metų ketvirtį auga panašiu tempu kaip ir pirmuosius tris šių metų ketvirčius. Mažmeninė prekybą šių metų lapkritį, palyginti su tuo pačiu mėnesiu prieš metus, augo 21,8 procento. Naujus augimo rekordus pasiekė mažmeninės prekybos, išskyrus transporto priemones, apimtys – metinis augimas siekė net 14,1 proc. ir buvo gerokai spartesnis už rugsėjo mėnesį 11,6 proc. siekusį augimą.

Labiausiai prekybos augimą skatino ne pirmojo būtinumo prekių vartojimas – garso ir vaizdo įrangos, kitų elektroninių prietaisų pardavimai lapkričio mėnesį buvo net 29,7 procento didesni nei prieš metus. Informacijos ir ryšių technologijų pardavimai taip pat augo itin sparčiai. Šalies gyventojų noro šventiniu laikotarpiu pamaloninti save ir artimuosius neatšaldė nei banko „Snoro bankrotas, nei nuo rugpjūčio mėnesio didėjantis nerimas dėl euro zonos augimo perspektyvų.

Mažmeninės perkybos maisto produktais ir gėrimais augimas pasiekė šių metų rekordą ir viršijo 5 procentus. Tikėtina, kad tai buvo ne tik didesnio maisto produktų vartojimo pasekmė, bet ir išaugusi oficiali statistika pradėjus registruoti maisto produktų pardavimus dengtose turgavietėse.

Pramonės produkcija lapkričio mėnesį taip pat augo ir buvo 0,9 proc. didesnė nei prieš metus. Apdirbamoji gamyba, išskyrus rafinuotų naftos produktų gamybą, augo dar sparčiau ir buvo 4,3 proc. didesnė nei prieš metus. Taigi, pastarieji duomenys rodo, jog pastebimo ekonomikos sulėtėjimo, o juo labiau ekonomikos recesijos ženklų Lietuvoje dar nėra.

Tikėtina, kad mažmeninės prekybos augimas 2012 metais bus lėtesnis, tačiau gali siekti apie 5 procentus.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder