ES šalių vadovai kalbės apie energetiką

ES šalių vadovai kalbės apie energetiką

Energetika ir kova su mokesčių vengimu – pagrindinės temos, kurias trečiadienį aptars Europos Sąjungos šalių vadovai. Lietuvos pareigūnai sako, kad bendrijai reikia vieno darnaus balso, norint užtikrinti, kad didieji išorės energetikos tiekėjai nediktuotų savo sąlygų.

Europos Komisijos duomenimis, pernai už dujas brangiau nei lietuviai mokėjo tik bulgarai, kurie jau šiemet pasirašė su koncernu „Gazprom“ naują sutartį ir sumažino perkamų dujų kainą.

„Neįtikėtina, kokie dideli skirtumai yra visoje Europoje, nes skirtingos nacionalinės politikos. Dėl to beveik neišvengiamas yra rinkos išskaidymas šioje srityje“, – sakė Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuel Barroso.

Būtent konkurencigumas, energijos kainos ir investicijos į infrastruktūrą bus pagrindinės Europos Sąjungos vadovų diskusijų temos. Juolab, kad iki 2015-ųjų yra užsibrėžta panaikinti energetines salas.

„Mūsų siekinys – kad Europa kalbėtų vieningu balsu su mūsų strateginiais ir kitais partneriais“, – pabrėžė Lietuvos užsienio reikalų viceministras Vytautas Leškevičius.

Lietuvai svarbu tai, kad vadovai ketina prašyti Europos Komisijos peržiūrėti gamtinių dujų kainų skaičiavimą.

Lietuvai dabar tiekiamų dujų kaina susieta su naftos kaina. Vilnius derėdamasis su „Gazprom“ dėl naujos sutarties siekia nebesieti šių kainų, nes brangstant naftai, didėja ir dujų kaina. Pasak Lietuvos užsienio reikalų ministro, svarbu ir tai, kad Europos lyderiai tarsis dėl vienodų konkurencinių sąlygų vidaus ir trečiųjų šalių tiekėjams.

„Taigi, jei mes turime kokį nors išorinį tiekėją, kuris nesilaiko tokių pat aukštų aplinkosaugos arba kitokio pobūdžio saugos, tegu tai būna ir branduolinė sauga, standartų, žinoma, jo energija bus pigesnė. Norėtume šis aspektas vadovų tarybos išvadose būtų atspindėtas“, – Lietuvos užsienio reikalų viceministras Vytautas Leškevičius.

Tačiau apie branduolinę saugą, juolab apie planuojamas branduolines jėgaines Kaliningrade ir Baltarusijoje, šiame susitikime greičiausiai nebus kalbama.

Bet iš vadovų tarybos trečiadienį laukiama to, kas nepavyko praėjusią savaitę finansų ministrams – įsipareigojimo po pusantrų metų automatiškai keistis informacija apie Europos Sąjungos piliečių kitose bendrijos šalyse laikomus pinigus ar turimą turtą. Taip siekiama kovoti su mokesčių slėpimu.

Praėjusią savaitę šį siūlymą blokavo Liuksemburgas ir Austrija.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder