Greitųjų kreditų bendrovės įspėtos dėl netinkamai įgyvendintų procedūrų, identifikuojant kliento tapatybę

Greitųjų kreditų bendrovės įspėtos dėl netinkamai įgyvendintų procedūrų, identifikuojant kliento tapatybę

Balandžio 3 dieną Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje vykusiame susitikime su Lietuvos smulkiųjų vartojimo kreditų asociacijos (LSVKA) direktore ir jos atstovais buvo aptartos problemos, susijusios su greitųjų kreditų bendrovių veikla. Susitikimo metu LSVKA nariai buvo įspėti, kad netinkamai įgyvendina pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevenciją reglamentuojančius teisės aktus, ir pareikalauta tobulinti kliento tapatybės nustatymo procedūras.

Pastaruoju metu pasitaiko atvejų, kai nusikaltėliai, organizuojantys telefoninio sukčiavimo veikas, pasinaudodami apgaule išgautais duomenimis ir kitų asmenų sąskaitomis, ne tik pavagia sąskaitose turimus pinigus, bet ir aukos vardu paima ne vieną greitąjį kreditą. Įtariama, kad greitųjų kreditų įmonės išduoda kreditus, tinkamai neidentifikuodamos kliento tapatybės.

Susitikimo metu FNTT pareigūnai informavo apie esminius trūkumus, kai greituosius kreditus išduodančios bendrovės, pradėdamos dalykinius santykius su klientais ir nustatydamos tapatybę jiems fiziškai nedalyvaujant, dažnai neturi kliento tapatybės patvirtinančių dokumentų ir taip pažeidžia galiojančios pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevenciją reglamentuojančios teisinės bazės nuostatas.

Šiuo metu galiojantys teisės aktai, reglamentuojantys pinigų plovimo prevencijos priemonių įgyvendinimą, reikalauja, kad greituosius kreditus išduodančios bendrovės įgyvendintų pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos priemones: tinkamai nustatytų kliento ir naudos gavėjo tapatybę; stebėtų kliento finansinę veiklą; informuotų FNTT apie kliento vykdomas įtartinas pinigines operacijas; saugotų informaciją ir kt.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder