Į taromatus jau grąžinta daugiau nei 11 mln. vienkartinių gėrimų pakuočių

Į taromatus jau grąžinta daugiau nei 11 mln. vienkartinių gėrimų pakuočių

Per du mėnesius į taromatus gyventojai jau grąžino daugiau nei 18 mln. gėrimų pakuočių: 11 mln. vienkartinių ir 7 mln. daugkartinių taros vienetų, rodo VšĮ "Užstato sistemos administratorius" duomenys. Dar pusė milijono vienkartinių pakuočių surinkta rankiniu būdu.

Pasak VšĮ "Užstato sistemos administratorius" generalinio direktoriaus Gintaro Varno, vienkartinių pakuočių grąžinimas tampa įpročiu.

"Vasarį, kai sistema startavo, daugiausiai buvo priduodama stiklinių alaus ir giros butelių, kurie jau nuo 2004 m. dalyvauja daugkartinėje užstato sistemoje. Tačiau kovą grąžinamų vienkartinių pakuočių kiekiai pralenkė daugkartinius - iš viso gyventojai per praėjusį mėnesį grąžino 10,5 mln. vienkartinės taros vienetų", - sakė G. Varnas.

Jo teigimu, taros surinkimo kiekiai gerokai išaugs nuo gegužės 1 d., kai pasibaigs pereinamasis trijų mėnesių laikotarpis. Iki tol prekybininkai gali išparduoti ir seną nepaženklintą tarą, už kurią užstatas imamas nėra. Nuo gegužės 1 d. visa vienkartinėje užstato sistemoje dalyvaujanti tara turės būti pažymėta.

"Didesnius grąžinamų pakuočių skaičius lems ne tik pereinamojo laikotarpio pabaiga, bet ir šiltėjantys orai - gyventojai vasarą išgeria daugiau vandens, gaiviųjų ir silpnų alkoholinių gėrimų. Esame visiškai pasiruošę išaugusioms darbų apimtims: surinkta tara bus dažniau išvežama iš parduotuvių, o Skaičiavimo centre, į kurį atkeliauja visos surinktos pakuotės, dirbs net kelios pamainos. Čia įdiegtos technologijos leidžia apdoroti iki 2 mln. vienkartinių pakuočių kasdien", - teigė G. Varnas.

Užstato sistemoje dalyvauja gėrimų pakuotės, kurios labiausiai teršia aplinką ir kurias gyventojai dažniausiai vartoja gamtoje - tai mineralinis vanduo, įvairūs limonadai, alus, sultys. Pieno gaminių, stiprių alkoholinių gėrimų buteliai sistemoje nedalyvauja ir nėra žymimi užstato ženklu. Visą užstato ženklu nepažymėtą tarą gyventojai, kaip ir iki šiol, turėtų rūšiuoti ir mesti į tam skirtus rūšiavimo konteinerius.

Lietuvoje taip pat sparčiai plečiamas ir parduotuvių, kuriose galima grąžinti pakuotes, tinklas. VšĮ "Užstato sistemos administratorius" duomenimis, šalyje tokių prekybos vietų jau daugiau nei 2050: parduotuvėse jau įrengta 650 taromatų, o 1400-yje parduotuvių pakuotės surenkamos rankiniu būdu.

Grąžinamos pakuotės turi būti paženklintos, tuščios, nesuglamžytos, o brūkšninis kodas ant etiketės - nepažeistas. Nepriklausomai nuo to, ar pakuotės grąžinamos rankinio surinkimo vietose, ar į taromatus, joms taikomi reikalavimai išlieka tokie patys.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder