Ingrida Šimonytė: valstybinis socialinis draudimas neužtikrins padorių pensijų

Ingrida Šimonytė: valstybinis socialinis draudimas neužtikrins padorių pensijų

Ateityje valstybinė pensijų sistema nebepajėgs užtikrinti reikiamo pensijų dydžio, todėl reikėtų aktyviau svarstyti privačios pensijų kaupimo sistemos plėtrą, teigia finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

"Akivaizdu, kad po 30-40 metų valstybinio socialinio draudimo fondo sistema galės žmonėms garantuoti tik labai kuklią pakeitimo normą. Jeigu norime galvoti apie geresnę pakeitimo normą, turime svarstyti apie geresnes alternatyvas. Mano įsivaizdavimu, tai galėtų užtikrinti privatus kaupimas, ne valstybinė socialinio draudimo sistema", - ketvirtadienį Lietuvos verslo konfederacijos/ICC Lietuva" konferencijoje "Biudžetas 2012: kur keliauja pinigai" sakė I. Šimonytė.

Anot finansų ministrės, dabartinę valstybinio socialinio draudimo sistemą kamuoja cikliškos bėdos, prasidėjusios 2007 m., kurias išsprendus reikės ieškoti būdų, kaip spręsti kur kas rimtesnes problemas.

Kaip teigė I. Šimonytė, visuomenei senėjant demografinės problemos Lietuvos neaplenks, todėl, atsigavus valstybei, vertėtų svartyti laipsniško privataus kaupimo sektoriaus stiprinimą.

"Išsprendus šitas ciklines problemas dešimtmečio perspektyvoje atsiras laikotarpis, kai bus galima galvoti apie tai, ką mes darome su socialinio draudimo tarifu - ar mes jį mažiname, ar tą perteklių, kuris susidaro, taupysime ateičiai tam, kad žmonės iš antrosios pakopos gautų didesnes pensijas. Tai yra fundamentalūs dalykai, ir nesvarbu kokia būtų vyriausybė, šį klausimą matys taip pat. Nėra tokio būdo, kad būtų galima užtikrinti, jog iš valstybės biudžeto mokamos pensijos garantuotų tai, ką žmonės norėtų matyti kaip savo pensijas", - teigė finansų ministrė kartu siūlydama bazinę pensiją iš "Sodros" biudžeto perkelti į valstybės biudžetą.

"Perskirstymas negali būti nuosavybė. Nuosavybė nėra policija, mokytojas ar gydytojas, vadinasi, ta pensija, kuri organizuojama perskirstymo būdu, turėtų būti finansuojama iš valstybės biudžeto. Neturėtų kilti konstitucinių klausimų, kad kažkas a priori yra įsipareigojęs kompensuoti pensijas, jei finansinė padėtis neleidžia to daryti', - pabrėžė I. Šimonytė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder