Jaunas darbuotojas - tik pasipelnymo šaltinis

Jaunas darbuotojas - tik pasipelnymo šaltinis

Klaipėdoje nemažai įmonių įdarbina jaunus žmones, tačiau tik tam, kad jie darbdaviams naudingi dėl gaunamų subsidijų. Nutrūkus paramai jaunuoliui parodomos durys, o į jų vietas ieškoma tų, kurie "atsineštų" paramą.

Klaipėdos teritorinė darbo birža (TDB) jau kurį laiką vietos įmonėms siūlo dalyvauti Aktyvios darbo rinkos politikos priemonėje, pagal kurią įdarbinus žmogų iki 29 metų, darbdaviui pusmetį bus mokama 50 proc. dydžio darbo užmokesčio subsidija.

Panorusių dalyvauti buvo nemažai, tačiau pastebėta, kad šia parama imta piktnaudžiauti.

Veikiama taip: pusmetį padirbusiam jaunuoliui pasiūloma rašyti prašymą atleisti iš darbo ir keliauti, kur akys veda, mat jis įmonei jau nenaudingas - juk iš savo kišenės jam tenka mokėti visą algą. Tuo tarpu verslininkas vėl eina į darbo biržą ir ieško tų, kuriems, pasinaudojus minėta priemone, mokės tik pusę algos, o likusi dalis bus padengta iš valstybės bei Europos Sąjungos lėšų.

Pastebėjus tokią tendenciją, šį pavasarį nutarta keisti prioritetus ir subsidijas mokėti tik toms įmonėms, kurios bent pusę pagal priemonę įdarbintų žmonių paliks dirbti mažiausiai metams. Tam vienbalsiai pritarė iš darbdavių, profsąjungų bei valstybinių įstaigų atstovų sudaryta trišalė komisija.

"Kitaip tikslo nepasieksime - juk norima, kad žmogus integruotųsi į darbo rinką ilgesniam laikotarpiui, o negrįžtų pas mus po pusmečio", - aiškino TDB direktorius Mindaugas Skritulskas.

Tačiau naujoji tvarka nepatiko vienai įmonei, kuri buvo pamėgusi pusmečiui įdarbinti subsidijas "atsinešančius" bedarbius. Ji teismo prašo, kad būtų panaikintas direktoriaus įsakymas, nustatantis naujus prioritetus.

"Į teismą kreipėsi ne tik ši, bet kelios tarpusavyje susijusios įmonės. Jos buvo sudominusios ir Valstybinę darbo inspekciją, tačiau buvę darbuotojai pakeitė parodymus ir nieko įrodyti nepavyko", - pasakojo M. Skritulskas.

Anot jo, praėjus pusmečiui subsidijuoti darbuotojai patyrė didžiulį spaudimą, daug kas prievarta rašė prašymus atleisti iš darbo.

"Atkreipkite dėmesį, kad ši priemonė skirta jaunų žmonių įdarbinimui, kai kuriems iš jų tai buvo pirmasis gyvenimo darbas. Jie nusivylę, žlugdomi psichologiškai. O mes atrodome kaip neracionaliai paramos lėšas skirstanti įstaiga", - aiškino prioritetų keitimo priežastis M. Skritulskas.

Jis pridūrė, kad šiuo metu rengiamos ir Užimtumo rėmimo įstatymo pataisos, kurios ateityje padėtų išvengti bandymų piktnaudžiauti panašiomis priemonėmis.

Iki šio rugsėjo Klaipėdos TBD subsidijuojant atlyginimus bei mokesčius "Sodrai" įdarbino 1 090 jaunų žmonių, šiam tikslui išleista 2,6 mln. litų, iš kurių 1,1 mln. gauta iš ES fondų.

BE DARBO

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, antrąjį šių metų ketvirtį visoje šalyje buvo beveik 172 tūkst. bedarbių, kas penktas iš jų - iki 25 metų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder