Keisis ledų rūšių skirstymas ir ženklinimas

Keisis ledų rūšių skirstymas ir ženklinimas

Nuo gegužės 1-osios valgomieji ledai bus griežčiau skirstomi pagal naudojamas žaliavas ir jų kiekį, keisis ir šių produktų ženklinimo reikalavimai - gamintojai valgomuosius ledus pagal sausųjų medžiagų, pieno riebalų ir baltymų kiekį turės suskirstyti į pieniškus, grietininius ir plombyrą.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė Antonina Greičiuvienė sako, kad ledai, kuriuose sausųjų medžiagų yra ne mažiau kaip 28 proc., pieno riebalų - ne daugiau kaip 7 proc., o pieno baltymų - ne mažiau kaip 2,2 proc., vadinsis pieniškais valgomaisiais ledais.

Grietininiais ledus bus galima pavadinti, jeigu juose sausųjų medžiagų - ne mažiau kaip 32 proc., pieno riebalų kiekis - nuo 8 iki 11 proc., pieno baltymų - ne mažiau kaip 2,2 proc.

Iki šiol plombyriniai ledai nebuvo išskiriami į atskirą rūšį ir buvo gaminami tiek iš augalinių, tiek iš pieno riebalų. Nuo gegužės 1 d. plombyru vadinsis tradiciškai Lietuvos rinkai tiekiami riebūs valgomieji ledai, kurių sudėtyje - ne mažiau kaip 12 proc. pieno riebalų. Taip pat plombyro leduose sausųjų medžiagų turės būti ne mažiau kaip 36 proc., o pieno baltymų - ne mažiau kaip 2,2 proc.

Bus patikslinti ir vaisinių ledų apibūdinimai. Jie bus skirstomi pagal vaisių (jų sulčių, minkštimo ir tyrės) kiekį. Ant etiketės rašyti vaisiniai valgomieji ledai bus galima tik tuomet, kai vaisių bus ne mažiau kaip 20 proc. arba ne mažiau kaip 2,5 proc. koncentruotų vaisių sulčių, jeigu iš jų gaminama.

Naujoje ledų rūšyje, sorbete, vaisių bus ne mažiau kaip 25 proc. Gaminant sorbetą nenaudojamas nei pienas, nei jo sudedamosios dalys. Dar viena ledų grupė - šerbetas. Jame vaisių turės būti ne mažiau kaip 10 proc., sausųjų medžiagų - ne mažiau kaip 20 proc., riebalų - ne mažiau kaip 1 proc.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder