Klaipėdai - švaresnio gyvenimo idėja

Klaipėdai - švaresnio gyvenimo idėja

Uostamiestyje netrukus gali atsirasti specialios vietos, kuriose gyventojai galėtų priduoti įvairias stiklo taras ar jų duženas, taip pat PET butelius, aliuminio skardines bei makulatūrą. Aptarti šios idėjos koncepciją ir įgyvendinimo galimybes vakar susitiko Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas ir projektą inicijuojančios įmonės atstovai.

Pasak UAB "Ekstara" generalinio direktoriaus Rimanto Gaudučio, minėtos vietos - "Eko" taškai - miesto gyventojus skatintų gyventi ekologiškiau, sudarytų sąlygas rūšiuoti atliekas ten, kur nėra tam skirtų konteinerių, be to, atliekos būtų surenkamos ir iš viešųjų vietų. Tokie punktai taip pat turėtų pagerinti paplūdimių būklę, kuri vasaros sezono metu yra gana prasta.

Kad "Eko" taškai galėtų veikti, reikalingas savivaldybės leidimas, taip pat konkrečios jiems išskirtos vietos. Manoma, kad tokių taškų miesto teritorijoje galėtų būti apie šešis. Juos rasti būtų galima prie didžiųjų prekybos centrų, kur žmonių srautai didžiausi. Esą tokiose vietose įvairių PET butelių, aliuminio skardinių ir kitų atliekų surinkimas pasiteisina labiausiai, be to, tai palengvintų darbą prekybos centrams.

Įmonės vadovas siūlė ir dar vieną atliekų rūšiavimo būdą – mobilųjį punktą. Tai būtų automobilis, kuris važinėtų į aplinkinius Klaipėdos rajonus ir supirkinėtų iš gyventojų minėtas atliekas. Taip pat kalbėta apie galimybę uostamiesčio kavines, restoranus aprūpinti specialiomis talpomis ir taip priiminėti plastikinę, stiklinę tarą.

V. Grubliausko nuomone, tokia iniciatyva Klaipėdos miestui atneštų tik naudos, tačiau įmonės planai savo veiklą pradėti tik kitų metų antrajame ketvirtyje mero netenkino. Taip pat buvo užsiminta apie dalinį finansavimą, tačiau nežinia, ar savivaldybė jį galėtų sau leisti.

Vicemeras Artūras Šulcas pasiūlė surengti dar vieną susitikimą, kviečiant jame dalyvauti gamtosaugos atstovus, kitas atliekų rūšiavimo įmones. Taip norima išsiaiškinti visus neaiškumus, rasti geriausius būsimos veiklos variantus.

Pasak R. Gaudučio, per mėnesį sugebama surinkti apie 200 tonų stiklo, 45 tonas PET butelių ir 6 tonas aliuminio pakuočių atliekų bei 500 000 vienetų vadinamosios užstatinės taros. Įmonė už depozito ženklu pažymėtą tarą moka 25 centus (už vienetą), spalvoto stiklo tarą ir jos duženas superka po 11 centų už kilogramą, skaidraus stiklo tarą ir duženas - 14 ct/kg, PET gėrimų tarą - po 3 centus už vienetą, aliuminines gėrimų skardines - po 2 centus, makulatūrą - po 10 centų už kilogramą.

Įmonė taip pat nemokamai priima elektronikos prietaisų atliekas bei išsekusias baterijas.

Pirmieji "Eko" taškai Lietuvoje atidaryti dar 2007 metais. Šiuo metu šalyje veikia jau 23 tokie punktai - 13 Vilniuje ir 10 Kaune. Ateityje tikimasi juos atidaryti ne tik Klaipėdoje, bet ir į Šiauliuose bei Panevėžyje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder