"Klaipėdos nafta" uždirbo rekordinį pelną

"Klaipėdos nafta" uždirbo rekordinį pelną

Per šešis šių mėnesius AB "Klaipėdos nafta" išankstinis neaudituotas grynasis pelnas sudarė 27,7 mln. litų (8,0 mln. eurų), tai net 57 proc. daugiau nei pirmąjį praėjusių metų pusmetį, kai buvo pasiektas 17,6 mln. litų pelnas (5,1 mln eurų).

Bendrovės pajamos per 2011 m. pirmąjį pusmetį išaugo iki 80,6 mln. litų (23,4 mln. eurų) - 26 proc. didesnės nei pernai per tą patį laikotarpį (2010-ųjų pirmą pusmetį - 63,9 mln. litų (18,5 mln. eurų)).

Kaip jau buvo skelbta pirmą šių metų pusmetį bendrovės pajamų augimą lėmė tokie svarbūs veiksniai kaip darbas be tarpininkų, kai nutraukus bendradarbiavimą su UAB "Naftos grupė", Bendrovė uždirbo apie 5 mln. litų (1,4 mln. eurų) papildomų pajamų iš didesnių krovos tarifų. Be to, įgyvendinti struktūriniai pertvarkymai komercijos srityje, kurie davė 4 mln. litų (1,2 mln. eurų) papildomų pajamų už naftos produktų likučių tvarkymą. Birželio mėnesį sėkmingai įvykdytas iš lijalinių vandenų išvalytų naftos produktų pardavimas, kurio metu buvo gauta 5,7 mln. litų (1,7 mln. eurų) pajamų.

Kovo pabaigoje "Klaipėdos nafta" nutraukė žaliavinės naftos ir naftos produktų perkrovimo sutartį su "Naftos grupe". "Naftos grupė" nuo praėjusio rugsėjo nebevykdo sutartyje numatytų krovos įsipareigojimų, todėl faktiškai sutartis yra nevykdoma.

"Sutartis, kuria "Naftos grupei" buvo suteiktos išskirtinės teisės vakuuminio gazolio perkrovimui, mus paskatino ieškoti galimybių tartis tiesiogiai su naftos produktų savininkais, išvengiant bet kokių tarpininkų. Praėjusių metų rezultatai rodo, kad toks veiklos būdas yra ir finansiškai naudingesnis, ir skaidresnis. Tokiu būdu didėja pasitikėjimas įmone, kuriai pavesta įgyvendinti strategiškai svarbų suskystintų dujų terminalo projektą. Be to, skaidrus veiklos modelis palengvina derybas su potencialiais bendrovės klientais", - sakė "Klaipėdos naftos" generalinis direktorius Rokas Masiulis.

"Klaipėdos naftos" skaičiavimais, nuo 2004-ųjų, kai buvo pasirašyta sutartis tarp bendrovių, "Klaipėdos nafta" galėjo negauti daugiau nei 40 mln. pajamų. Ši suma susidaro skaičiuojant vakuuminio gazolio krovos tarifų skirtumą, kai paslauga buvo parduodama per tarpininką, o ne tiesiogiai.

Nutraukus sutartį bus išspręstas tarp šalių kilęs ginčas dėl šios išskirtinės teisės "Naftos grupei" suteikimo teisėtumo.

"Klaipėdos nafta" tiesiogiai bendradarbiauja su naftos produktų tiekėjais "Orlen Lietuva", "Somitekno Ltd", "Transchema", "Gazprom Neft Trading GMBH" "Litasco"ir kt.

"Klaipėdos naftos" pardavimo pajamos 2010-aisiais siekė 124,5 mln. litų. Valstybei priklauso 70,63 proc. "Klaipėdos naftos" akcijų.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder