"Klaipėdos naftai" - nuolatinis Vyriausybės dėmesys

"Klaipėdos naftai" - nuolatinis Vyriausybės dėmesys

Vakar lankydamasis uostamiestyje premjeras Algirdas Butkevičius patvirtino, jog valstybės valdoma AB "Klaipėdos nafta" bus atleista nuo dividendų mokėjimo, kad galėtų finansuoti suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo statybas.

Aptariant įmonės krovos mažėjimo klausimą jos generalinis direktorius Rokas Masiulis pripažino, kad pagrindinė problema - naftos perdirbimo gamyklos Mažeikiuose darbas. Dėl pasaulyje kritusių naftos produktų maržų AB "Orlen Lietuva", valdanti šią gamyklą, mažina gamybą, nes negali produktų pelningai parduoti rinkoje. Kai kurių produktų apyvartą bendrovė sumažino net iki 67 proc. Visais laikais "Orlen Lietuvos" naftos produktų krova sudarydavo apie 50-60 proc. "Klaipėdos naftos" apyvartos, o šiuo metu sudaro mažiau nei pusę.

Pasak R. Masiulio, baltarusiškos naftos produktų krova stabili, net 5 proc. didesnė nei pernai.

"Klaipėdos nafta" pagal sutartį "krauk arba mokėk" yra išnuomojusi talpyklas Rusijos naftos koncerno "Lukoil" antrinei įmonei "Litasco". Ši sutartis baigiasi 2014-ųjų pabaigoje. R. Masiulio teigimu, deramasi dėl jos pratęsimo. Kartu vyksta derybos ir su visais kitais galimais tiekėjais, kurie per Klaipėdos uostą galėtų gabenti šviesius ar tamsius naftos produktus.

"Turime Europos investicinio banko paskolą, tad šiemet norėtume nemokėti dividendų. Mūsų finansinė situacija yra gera. Net pernai, ženkliai sumažėjus krovos apyvartai, bendrovės pelningumas sumažėjo tik nežymiai - nuo 42 iki 35 milijonų litų. Mums pavyko kitais būdais kompensuoti krovos kritimą, kad išsaugotume pelningumą", - sakė "Klaipėdos naftos" vadovas.

Ateinantį pirmadienį A. Butkevičius ketina lankytis Mažeikiuose ir susitikti su AB "Orlen Lietuva" vadovais. Prieš metus premjerui buvo pateiktas bendrovės investicijų planas, pagal kurį Mažeikiuose numatomos didžiulės investicijos, tačiau, pasak jo, šiandien reali situacija yra kitokia.

"Sutarta, kad "Klaipėdos naftos" klausimas bus svarstomas su susisiekimo ir energetikos ministrais kiekvieną mėnesį. Svarbiausia, kad "Klaipėdos nafta" rudenį galėtų vėl pasirašyti sutartį su "Litasco". Šiandien tos sąlygos, kurios yra sutartyje, "Klaipėdos naftai" užtikrina finansinį tvarumą, ji gali dirbti pelningai ir pelną nukreipti į suskystintųjų gamtinių dujų terminalą. Vienas pagrindinių siekių, kad šis kontraktas būtų pratęstas", - sakė premjeras.

Pasak jo, gegužę bus priimtas Vyriausybės nutarimas, kad dividendai liktų "Klaipėdos naftoje" ir būtų skiriami SGD terminalo statybai.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder