Klaipėdos uostui - pakartotinis Rusijos smūgis

Klaipėdos uostui - pakartotinis Rusijos smūgis

Klaipėdos uoste nuo pirmadienio įstrigę daugiau apie 100 tūkst. t gyvulinės kilmės produkcijos. Rusija apribojo galimybę tikrinti į NVS šalis per Lietuvą įvežamus krovinius. Tokie patys apribojimai nustatyti ir Latvijai bei Estijai.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius teigė, kad oficialų raštą iš Rusijos veterinarijos tarnybos („Roselchoznadroz“) Lietuva gavo penktadienį, liepos 4 d.Jame nurodyta, kad jis patvirtintas birželio 26 d.

„Gandai tarp verslininkų sklandė, bet tik formaliai. Mūsų tarnybai adresuotas raštas yra atėjęs praėjusį penktadienį“, - kalbėjo jis.

Pasak tarnybos direktoriaus, Klaipėdos uoste užstrigusi šaldyta gyvulinės kilmės produkcija. Lietuvai, kartu ir Latvijai bei Estijai, neleidžiama pažeisti krovinių plombų ir patikrinti, ar produkcija atitinka nurodytą dokumentuose.

„Rusija parašė, kad ribojimas galioja tiems maisto produktams, kuriems reikalingas veterinarinis sertifikatas: tai ir žuvis, ir mėsa“, - kalbėjo jis.

Informacija iš Baltijos šalių apie Rusijos įvestą apribojimą perduota Europos Komisijai. Z. Stanevičius teigė, kad penktadienį Briuselyje rinksis šalių veterinarinių tarnybų vadovai ir bus diskutuojama su visomis valstybės narėmis ir bus siūloma, kokius veiksmus taikyti.

Tarnybos direktoriaus pavaduotojo teigimu, iš Rusijos atkeliavusiame laiške nurodyta informacija neatitinka Europos Sąjungos reikalavimų.

„Rusijos reikalavimas yra tas, kad mes neturime teisės patikrinti tranzitinių krovinių tapatybės – nuimti plombos ir pažiūrėti, ar tai, kas parašyta dokumentuose yra tas pats, koks yra krovinys“, - teigė jis.

Pasak pašnekovo, Klaipėdos uosto bendrovių šaldytuvuose vis dar yra ir nuo pavasario neįleidžiama šaldyta maisto produkcija. Birželio viduryje į Lietuvą buvo atvažiavę inspektoriai iš Rusijos, tačiau jokių atsakymų Lietuva iki šiol iš jų negavo.

Tačiau iki šiol į uostą atkeliavusi šaldyta produkcija galėjo bent jau būti iškrauta į šaldytuvus. Po dabartinio Rusijos rašto iš konteinerių produkcijos iškrauti negalima, nes draudžiama pažeisti plombas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder