Lėšų trūksta algoms, bet ne įvaizdžiui

Lėšų trūksta algoms, bet ne įvaizdžiui

Iš Aplinkos ministerijos asignavimų finansuojamos Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) ir jai pavaldžių regioninių ir nacionalinių parkų direkcijų darbuotojų šiemet laukia liesesnės Kalėdos. Daugelis jų, taupydami ministerijos skiriamas lėšas darbo užmokesčiui, bus priversti nemokamai ilsėtis. Manoma, kad dėl to nukentės poilsiautojai, švenčių dienomis užplūsiantys pajūrį. Visus juos pasitiks užrakintos milijonus litų kainavusių lankytojų centrų durys.

Užtat kadenciją baigiančio Gedimino Kazlausko vadovaujamai ministerijai sunkmetis jau baigėsi. Jos darbuotojai nemokamų atostogų šiemet nebuvo išleisti. Dar daugiau, paskutiniosiomis darbo dienomis ši žinyba parodė neregėtą dosnumą ir skyrė 3,7 mln. litų teigiamą institucijos įvaizdį formuosiančioms privačioms firmoms.

Priverstinai atostogaus

Darius Nicius, Pajūrio regioninio parko (PRP) direkcijos vadovas, svarsto, kad tų pinigų būtų užtekę visos saugomų teritorijų sistemos darbuotojų atlyginimams. Ir dar likę.

"Verčiau už tuos pinigus būtų sudarę galimybę priimti lankytojus mūsų lankytojų centruose. Tai taip pat būtų įvaizdžio formavimas", - svarsto D. Nicius.

Jo vadovaujamoje įstaigoje dirba penki žmonės.

"Jau ketverius metus finansavimas mums vis labiau mažinamas. Norint, kad užtektų pinigų darbuotojų algoms, tenka ieškoti įvairių būdų sutaupyti. Vienas paprasčiausių - nemokamos atostogos", - sakė pokalbininkas.

Su tokia situacija metų pabaigoje susidūrė visų šalies regioninių ir nacionalinių parkų direkcijos.

UŽRAKINTA. Pajūrio regioninio parko lankytojų centras per šventes lankytojams bus neprieinamas.

Pasak Rūtos Baškytės, VSTT, kuriai pavaldžios regioninių ir nacionalinių parkų direkcijos, direktorės, finansavimas visai VSTT kuruojamai sistemai buvo mažinamas nuo 2009-ųjų.

"Šiemet darbo užmokesčiui buvo skirta 25 procentais mažiau nei pernai - šiek tiek daugiau nei 10 milijonų litų. Nors darbuotojų algoms reikėtų apie 12 milijonų. Kitiems metams, preliminariais duomenimis, šiam tikslui numatyta skirti tiek pat, kiek ir šiemet. Norint nepritrūkti tų pinigų yra trys išeitys - darbuotojus išleisti nemokamų atostogų, mažinti etatų skaičių arba mažinti tarnautojų kategorijas. Nusprendėme nemokamai paatostogauti", - sakė R. Baškytė.

Beje, ir pati R. Baškytė pastarąją savaitę dvi dienas priverstinai atostogavo.

Mažiau pardavė

Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) direkcijos vadovas Tomas Tukačiauskas taip pat patvirtino, kad ir šiai įstaigai šiemet trūksta pinigų darbuotojų atlyginimams.

"Ypač tai pajutome gruodį. Todėl paprašėme, kad dalis darbuotojų eitų nemokamų atostogų. Jokios prievartos nebuvo. Kai kurie net apsidžiaugė, kad tarpušvenčiu, gruodžio 27 ir 28 dienomis, galės nepertraukti atostogų, o pabūti su šeima ar kur nors išvykti. Aišku, būtų geriau, kad to nereikėtų daryti, tačiau jokios prievartos nebuvo", - aiškino T. Tukačiauskas.

Anot jo, iš 50 direkcijos darbuotojų tokia galimybe pasinaudojo 20.

T. Tukačiauskas pridūrė, kad KNNP direkcija tik šiemet pajuto lėšų stygių.

"Mūsų pajamos priklauso nuo medienos pardavimo. Šiemet jos paklausa buvo kritusi, tad ir pajamų gavome mažiau. Todėl ir pritrūkome pinigų darbuotojų atlyginimams. Užtat ankstesniais metais pinigų ne tik KNNP direkcijos darbuotojų algoms užtekdavo, tačiau ir kitus šalies parkus gelbėjome", - gyrėsi KNNP vadovas.

Užtat Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento darbuotojai priverstinai atostogauti be atlygio nebuvo vejami. Mat, pasak direktoriaus Andriaus Kairio, lėšų darbo užmokesčiui užteko.

"Tiesa, teko atleisti 8 darbuotojus. Tad jų sąskaita ir gauname algas", - sakė A. Kairys.

Klerkai neatostogavo

Aplinkos ministro atstovas spaudai Tomas Beržinskas, sulaukęs klausimo, kodėl visų regioninių ir nacionalinių parkų direkcijų darbuotojai vejami nemokamai atostogauti, net pasipiktino.

"Gal girdėjote, kad finansavimas ministerijai buvo nuolat mažinamas. Todėl ir pritrūko lėšų darbo užmokesčiui", - "Vakarų ekspresui" sakė T. Beržinskas.

Aplinkos ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų darbuotojų darbo užmokesčiui skirtos lėšos tikrai buvo mažinamos. Tačiau tai daryta tik 2008-2010 m.

2008-aisiais darbo užmokesčio fondas ministerijai ir pavaldžioms įstaigoms sumažintas 8,2 mln. Lt (9 proc.), 2010 m. - 9,67 mln. Lt (13 proc.). Natūralu, kad tais metais trūko lėšų ir ministerijos darbuotojų darbo užmokesčiui. Tačiau nei 2011 m., nei 2012 m. lėšos darbo užmokesčiui nebuvo mažinamos. Todėl, rašoma Aplinkos ministerijos raštu atsiųstame atsakyme, darbuotojai šiemet neapmokamų atostogų nebuvo leidžiami.

Milijonai "piarui"

Gal dėl to, kad pajuto sunkmečio pabaigą, o gal dėl to, kad artėja ministro darbo pabaiga, G. Kazlausko vadovaujama ministerija pranešė sudaranti galybę viešinimo sutarčių. Daugiau nei 3,7 mln. Lt skirta užsakomosioms televizijos ir radijo laidoms bei kitoms viešinimo formoms.

Aplinkos ministerijos pateiktais duomenimis, ji nutarė sudaryti šešias viešinimo paslaugų sutartis. Sprendimai pasirašyti šias sutartis priimti per maždaug savaitę - tarp lapkričio 5 ir 13 dienų.

Didžiausia suma - 1,35 mln. Lt - teks bendrovei "Open Agency". Už šiuos pinigus konkurso laimėtoja užsiims televizijos ir radijo laidų aplinkosaugine tematika kūrimu. Dar kiek daugiau nei milijonas litų atseikėta bendrovei "RSVA Infor". Tiek ministerijai atsieis pažintinių TV laidų apie gamtą ciklas.

Trečią pagal dydį sutartį su ministerija sudaro bendrovių "Idea mecca", "Ekspozona" ir "Epasas.lt" konsorciumas. Jos gaus kiek daugiau nei 687 tūkst. Lt "darnaus vystymosi aktualijų sklaidai televizijos laidose, spaudoje ir informacinei kampanijai internete".

Dar 239,58 tūkst. Lt Aplinkos ministerijai kainuos "radijo laidų ciklai aplinkosauginių aktualijų tema įvairiose radijo programose". Šias paslaugas teiks pagal jungtinės veiklos sutartį dirbsiančios bendrovės "Finder Vilnius" ir "Publicum".

Už energijos taupymo, rūšiavimo ir kitų iniciatyvų propagavimą nacionalinėje ir regionų žiniasklaidoje ministerija sumokės 207,15 tūkst. Lt, šias paslaugas teiks bendrovė "Ministerium" ir viešoji įstaiga "Socialiniai projektai".

Ministerija taip pat nutarė investuoti į socialinius tinklus. Už 293,54 tūkst. Lt socialiniuose tinkluose aplinkosauginę informaciją skleis viešoji įstaiga "Kultūros idėjų centras".

T. Beržinskas teigia, kad pirkimo procedūros konkursuose, su kurių laimėtojais sudaromos sutartys, pradėtos šių metų liepos 10 d.

Būsimasis ministras - prieš

Beje, praėjusią savaitę kandidatas į aplinkos ministrus, "tvarkietis" Valentinas Mazuronis kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT) ir prašė stabdyti Aplinkos ministerijos viešųjų pirkimų sutarčių pasirašymą.

"Neproporcingai gausus ir skubotas sutarčių pasirašymas Aplinkos ir kitose ministerijose tuo metu, kai keičiasi Vyriausybė, kelia rimtų įtarimų, kad nueinantieji iš valdžios stengiasi ne tik išvalgyti, bet ir išlaižyti finansinių išteklių, skirtų ministerijoms, lėkštę. Tai panašu į beatodairišką pinigų taškymą. Kadangi nesitikiu, kad paliekantieji valdžią elgsis padoriai, esu priverstas kreiptis į VPT, nes tokio dabartinės valdžios elgesio negalima pateisinti ir būtina kuo greičiau jį stabdyti", - tvirtina V. Mazuronis.

 

 

 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder