Lietuva - 15-oje vietoje pagal ekonominės laisvės indeksą

Lietuva - 15-oje vietoje pagal ekonominės laisvės indeksą

Lietuva pagal ekonominės laisvės indeksą 2014 metais pakilo šešiomis pozicijomis - į 15-ąją vietą tarp 178 valstybių.

JAV ekonominių tyrimų organizacijos "Heritage Foundation" paskelbtame ekonominės laisvės indekse Lietuvos ekonominė laisvė įvertinta 74,7 punkto - 1,7 punkto daugiau nei pernai.

Kaip ir pernai, pirmąsias reitingo pozicijas užima Honkongas, surinkęs 89,6 punkto. Antrą vietą reitinge užima Singapūras, trečią - Naujoji Zelandija, išstūmusi iš ankstesnių pozicijų Australiją ir Šveicariją. Į laisviausių pasaulio ekonomikų dešimtuką pateko Kanada, Čilė, Estija, Airija. Afganistanas, Irakas, Libija, Lichtenšteinas Somalis, Sudanas ir Sirija, taip pat Kosovas į "Heritage Foundation" reitingą neįtraukti.

Rusija, pagal naujausią reitingo versiją, per metus nukrito per tris pozicijas - nuo 140 į 143 vietą. Baltarusija per metus taip pat prarado tris pozicijas ir nukrito į 153 vietą.

Ukraina nukrito iškart per septynias pozicijas - į 162-ą vietą. Uzbekistanas pakilo per tris pozicijas ir atsidūrė 160-je vietoje. Turkmėnistanas prarado vieną poziciją ir atsidūrė 172-je vietoje.

"Heritage Foundation" ekspertų nuomone, prasčiausia padėtis Šiaurės Korėjoje.

Ekonominės laisvės indeksas skaičiuojamas įvertinant nuosavybės apsaugos, korupcijos lygį šalyje, atsižvelgiama į fiskalinę drausmę ir valdžios išlaidas. Svarbų vaidmenį reitinge vaidina reguliavimo efektyvumas ir rinkos atvirumas.

Kaip rodo naujausias "Heritage Foundation" skelbiamas indeksas, Lietuva, kaip ir anksčiau, priskiriama 6-35 vietą užimančių "beveik laisvų" ekonomikų grupei.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder