Birželio 6-9 dienomis Lietuvoje lankosi Kinijos Liaudies Respublikos Žemės ūkio viceministro Niu Dun vadovaujama delegacija. Šiandien įvykusio susitikimo su Žemės ūkio ministerijos vadovybe metu pasiektas reikšmingas susitarimas – pasirašytas veiksmų planas dėl bendradarbiavimo žemės ūkio srityje 2012–2013 metams, kuris numato abiejų šalių bendrai vykdomas veiklas žemės ūkio ekonomikos ir prekybos, žuvininkystės, augalininkystės, ekologinio žemės ūkio srityse.
Pirmieji susitarimai, atvėrę kelius Lietuvos maisto gamintojams eksportuoti į Kinijos Liaudies Respubliką, pasiekti dar pernai rugsėjį, Žemės ūkio ministro Kazio Starkevičiaus vadovaujamos delegacijos vizito į šią šalį metu.
Numatoma, kad didžiąją eksportuojamos žuvininkystės produkcijos dalį sudarys termiškai apdoroti produktai, tokie kaip žuvų konservai, tačiau ateityje savo produkciją į Kiniją galės eksportuoti ir surimio bei šaldytos žuvies gamintojai.
„Labai džiaugiuosi galimybe įvertinti ne tik puikią Lietuvos maisto produktų kokybę, bet ir tiesiogiai susipažinti su Lietuvos maisto kontrolės sistema, atliekamais laboratoriniais tyrimais ir rizikos vertinimais. Pasiektų susitarimų dėka, žengtas svarbus žingsnis siekiant glaudesnio ir ilgalaikio mūsų valstybių bendradarbiavimo žemės ūkio ir konkrečiai maisto saugos srityje,“ – sakė viceministras.
Kaip pabrėžė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas, Kinija – viena iš didžiausių ir sparčiausiai augančių pasaulio rinkų, todėl galimybė Lietuvos maisto gamintojams eksportuoti savo produkciją į Kiniją ypač svarbi. „Šiuo metu su atsakingomis Kinijos institucijomis suderinome būtinus dokumentus ir reikalavimus žuvininkystės produktų eksportui, tačiau derybos vyksta ir dėl kiaulienos bei pieno produktų eksporto sąlygų,“ – sakė direktoriaus pavaduotojas.
Kinijos Liaudies Respublikos Žemės ūkio viceministro vadovaujama delegacija lankėsi Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute – vienoje iš geriausių maisto saugos tyrimo laboratorijų Lietuvoje. Institutas ne tik atlieka pažangiausius laboratorinius maisto tyrimus, bet ir mokslinį rizikos, susijusios su maistu, vertinimą, teikia moksliniais įrodymais pagrįstas rekomendacijas vartotojams.
Rašyti komentarą