Lietuvoje apribota ungurių verslinė žvejyba

Lietuvoje apribota ungurių verslinė žvejyba

Lietuvoje šiemet apribota ungurių verslinė žvejyba. Žvejai verslininkai migruojančių ungurių žvejybą upeliuose turės nutraukti 15 dienų anksčiau, tai yra birželio 1 d., o rudenį apskritai bus draudžiama žvejoti migruojančius ungurius.

Kad būtų sugaunama kuo mažiau neverslinio dydžio ungurių, uždrausta jų žvejyba ūdomis, masalui naudojant sliekus.

Unguriai - vienos vertingiausių žuvų ne tik Lietuvos, bet ir kitų šalių vandenyse. Pastaraisiais metais jų ištekliai labai sparčiai nyksta. Tarptautinės jūrų tyrimo tarybos duomenimis, šių žuvų ištekliai jau atsidūrė už biologiniu požiūriu saugios ribos.

Kaip nustato 2007 m. Europos Tarybos priimtas reglamentas, numatęs priemones ungurių ištekliams atkurti, ES valstybės privalo parengti nacionalinius planus šiems ištekliams atkurti ir nedelsdamos imtis priemonių, kad mažiausiai 40 proc. migruojančių ungurių pasiektų jūrą. 2009 m. pabaigoje Europos Komisija patvirtino ungurių išteklių valdymo Lietuvoje planą.

Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Gamtos išteklių skyriaus vedėjas Vilmantas Graičiūnas sako, jog mūsų šalis jau prieš dvejus metus ėmėsi pirmųjų prevencijos priemonių, kad dėl žvejybos nemažėtų ungurių ištekliai. 40 proc. buvo sumažintas upelių, kuriuose leidžiama žvejoti migruojančius ungurius, skaičius, uždrausta šias žuvis žvejoti ungurinėmis gaudyklėmis ežeruose ir vandens talpyklose jų neršto metu nuo kovo 15 iki birželio 30 d., o žvejams mėgėjams per parą leista sugauti ne penkis, bet tris ungurius.

Geresnei visų migruojančių žuvų apsaugai užtikrinti šių metų pradžioje aplinkos ministras uždraudė verslinę žvejybą trijuose žvejybos baruose, kurie yra arčiausiai Klaipėdos sąsiaurio.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder