Maistą parduotuvėse tikrins savaitgaliais ir per šventes

Maistą parduotuvėse tikrins savaitgaliais ir per šventes

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba vykdo tikslinius patikrinimus savaitgaliais ir švenčių dienomis. Nuo rugsėjo mėnesio pradžios buvo patikrintos 224 prekybos įmonės, iš jų - 88 didžiųjų prekybos tinklų prekybos centrai ir 136 Lietuvos kooperatyvų sąjungai priklausančios bei mažos privačios parduotuvės, prekiaujančios maisto produktais.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytojos Aurelijos Načienės, netikėtos patikros savaitgaliais prekybos įmonėse atskleidė daugiau pažeidimų, lyginant su praėjusių metų rugsėjo mėnesio kontrolės duomenimis, todėl tarnyba nuolat vykdys tokius patikrinimus. Didesnio dėmesio susilauks nesąžiningos ir didesnę riziką keliančios prekybos įmonės. "Mintį, kad ne darbo dienomis dažniau pažeidinėjamos teisės aktų nuostatos, iš dalies patvirtina ir tokiomis dienomis beveik dvigubai dažniau besiskundžiantys vartotojai", - sako A. Načienė.

Iš visų patikrintų, 94 parduotuvėse (42 proc.) pažeidimų nenustatyta. Likusiose prekybos įmonėse nustatyti 262 teisės aktų reikalavimų pažeidimai. Pagal pažeidimų pobūdį vyravo bendri higienos (19 proc. nuo visų nustatytų pažeidimų skaičiaus), maisto produktų tinkamumo vartoti terminų nesilaikymo (18 proc.), ženklinimo (17 proc.), laikymo sąlygų (14 proc.) pažeidimai. Savikontrolės reikalavimų nesilaikymo pažeidimai sudarė 8 proc., maisto produktų atsekamumo, kokybės ir personalo higienos pažeidimai sudarė po 6 proc.; saugos ir technologijų nesilaikymo - po 2 proc.

Dėl patikrinimų metu nustatytų teisės aktų pažeidimų laikinai sustabdyta 5 įmonių ar jų atskirų skyrių veikla, prekybos įmonių atsakingiems asmenims skirtos baudos (bendra baudų suma - 3 870 Lt) ir įspėjimai. Dėl tinkamumo vartoti terminų, laikymo sąlygų, ženklinimo, atsekamumo ir kokybės reikalavimų pažeidimų uždrausta parduoti 1 078 kg maisto produktų.

Kauno valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba laikinai sustabdė R.Račienės individualios įmonės (IĮ) "Ravlita" (Vytauto g. 1, Garliava, Kauno rajonas) parduotuvės veiklą. Patikrinimo metu rastos nešvarios patalpos ir įrenginiai (šaldytuvai, lentynos, prekystaliai), aptikti graužikų pėdsakai - apgraužtos maisto produktų pakuotės ir patys produktai, sandėlio ir pagalbinėse patalpose pridėta pašalinių daiktų, nevykdomi savikontrolės sistemos reikalavimai, metrologiškai nepatikrinti termometrai, nebuvo dezinfekcijos priemonių, nepateikti savikontrolės žurnalai. Patikrinus prekybos salę, nustatyta, kad maisto produktai realizuojami su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminiais, neužtikrintas produktų atsekamumas.

Vilniaus valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba laikinai sustabdė UAB "Šatuva" (Paberžės k., Paberžės sen., Vilniaus raj.), parduotuvės veiklą. Patikrinimo metu nustatyta daug bendrų higienos pažeidimų - nebuvo karšto tekančio vandens, neveikė tualetas, nebuvo rankų dezinfekavimo priemonių, maisto produktai buvo netinkamai laikomi, neužtikrinta maisto produktų tinkamumo vartoti kontrolė, įmonė nepildė savikontrolės žurnalų.

Alytaus valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba patikrino Abraičio IĮ "Srovė" (Suvalkų g.14, Alytus) parduotuvę "Berželis". Patikrinimo metu buvo nustatyti maisto tvarkymo reikalavimų pažeidimai - produktai buvo laikomi pažeidžiant gamintojų nurodytas sąlygas, vartotojai buvo klaidinami dėl parduodamos produkcijos kilmės šalies. Įmonė įtraukta į nesąžiningų įmonių sąrašą.

Alytaus valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, patikrinusi UAB "Norfos mažmena" prekybos centrą (Jurgiškių g. 43, Alytus), sustabdė paukštienos gaminių kepimo cecho veiklą. Paukštienos gaminiai buvo kepami neturint technologinių aprašymų, neužtikrinant karšto maisto laikymo temperatūros.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder