Ministerija leido motinoms rinktis - eiti nėštumo ir gimdymo atostogų arba ne

Ministerija leido motinoms rinktis - eiti nėštumo ir gimdymo atostogų arba ne

Nuo šių metų keičiantis motinystės (tėvystės) išmokų mokėjimo tvarkai, visuomenėje kilo diskusijų kaip elgtis konkrečiais atvejais. SADM informuoja, kad jei nėštumo ir gimdymo atostogos imamos, motinystės (tėvystės) atostogos prasideda tik joms pasibaigus. Jei neimamos - teisė į vaiko priežiūros atostogas atsiranda nuo vaiko gimimo dienos.

Besilaukiančią moterį (suėjus 30 ir daugiau nėštumo savaičių) prižiūrintis asmens sveikatos priežiūros įstaigos gydytojas per Elektroninių nedarbingumo pažymėjimų bei elektroninių nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimų tvarkymo sistemą (EPTS) išrašo elektroninį nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimą, kuris patvirtinus elektroniniu parašu, automatiškai siunčiamas "Sodrai". Remiantis Darbo kodeksu, pasinaudojimas tikslinėmis nėštumo ir gimdymo atostogomis šio pažymėjimo pagrindu yra vertintina kaip teisė, o ne pareiga. Taigi ar šią teisę įgyvendinti, sprendžia pati darbuotoja.

Jei apdraustoji, kuriai buvo išrašytas nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimas, nusprendžia pasinaudoti nėštumo ir gimdymo atostogomis, jai jos suteikiamos: septyniasdešimt dienų iki gimdymo ir penkiasdešimt šešios dienos po gimdymo (komplikuoto gimdymo atveju arba gimus dviem ir daugiau vaikų - septyniasdešimt dienų). Skirtingai nei vaiko priežiūros atostogos, nėštumo ir gimdymo atostogos negali būti suteikiamos dalimis. Todėl, nusprendus jomis pasinaudoti, darbuotojai jos suteikiamos visos iš karto, nepaisant faktiškai iki gimdymo panaudotų dienų skaičiaus.

Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatyme nurodyta, kad moterims, kurios iki gimdymo datos (suėjus 30 ir daugiau nėštumo savaičių) nepasinaudojo teise į nėštumo ir gimdymo atostogas, motinystės pašalpa mokama už 56 kalendorines dienas po gimdymo. Pasinaudojus nėštumo ir gimdymo atostogomis motinystės pašalpa būtų mokama vaiko priežiūros atostogų laikotarpiu nuo nėštumo ir gimdymo atostogų pabaigos.

Darbuotojai nusprendus nepasinaudoti nėštumo ir gimdymo atostogomis, teisė į vaiko priežiūros atostogas atsiranda nuo vaiko gimimo dienos. Atkreiptinas dėmesys, kad darbuotojas, ketinantis pasinaudoti šiomis atostogomis. apie tai raštu privalo įspėti darbdavį ne vėliau kaip prieš keturiolika dienų. Gauti motinystės (tėvystės) pašalpą gali tik apdraustasis, išleistas vaiko priežiūros atostogų, turintis reikalaujamą socialinio draudimo stažą ir atitinkantis kitus įstatyme nurodytus reikalavimus.

Tais atvejais, kai moteriai išrašomas elektroninis nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimas, tačiau ji nusprendžia neimti nėštumo ir gimdymo atostogų, ji papildomai turėtų informuoti darbdavį apie savo apsisprendimą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder