Mitingas suskaldė ūkininkus

Mitingas suskaldė ūkininkus

Vakar prie Seimo buvo surengtas mitingas, kuriuo protestuota prieš „kaimo skurdinimą ir naikinimą“. Dalyvavo šimtas žmonių. Jį, kaip skelbiama, organizavo Raudonės (Jurbarko r.) bendruomenė. Didžiosios žemdirbių organizacijos bei Žemės ūkio ministerija nuo protesto akcijos atsiribojo.

Paprastai žemdirbių protesto akcijos būna didžiulės, pritraukia daugybę žmonių. Vakar taip neatsitiko. Žmonės suvažiavo tik iš Jurbarko rajono, dar kiek atvyko tauragiškių. Iš viso - apie šimtą su trupučiu žmonių. Kitos žemdirbių organizacijos prie protesto akcijos neprisidėjo, nes mano, kad jos organizatoriai mitingu tenori prisirinkti politinių balų. Vienas iš mitingo organizatorių ūkininkas Algirdas Mačiulaitis iš tikrųjų bando įsitvirtinti politikoje. Šiais metais jis mėgino patekti į Jurbarko rajono tarybą, taip pat siekė Jurbarko rajono mero posto, bet nesėkmingai.

Protestuotojai nesulaukė ir politikų dėmesio. Kol saujelė žmonių protestavo, žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė posėdžiavo su kitais ūkininkais, su kuriais derėjosi dėl kompensacijų pieno sektoriui - kiek valstybė turėtų prisidėti prie ES skiriamos kompensacijos dalies.

Beje, vieną mitinguotoją išsivežė policija, mat jis buvo ginkluotas ilgu peiliu. Pats penkiasdešimtmetis sulaikytasis tvirtino, esą peilis yra jo aprangos dalis.

- Kodėl nuo mitingo atsiribojo kitos ūkininkų organizacijos - Žemės ūkio rūmai, Lietuvos ūkininkų sąjunga? - „Vakaro žinios“ teiravosi akcijos iniciatoriaus Algirdo MAČIULAIČIO.

- Todėl, kad tos organizacijos yra formalios. Jos neatstovauja smulkių ūkininkų interesams. Atstovauja tik didiesiems žemdirbiams, todėl nuo mūsų atsiriboja. Jos valdo didžiulius finansus, jas remia valstybė, todėl joms nereikalinga smulkių žemdirbių asociacija, kurią mes įsteigėme. Mes esame kaip penkta šuns koja.

Joms nereikalingi smulkieji ūkininkai, kurie drumstų vandenį ir gadintų santykius su valdžia.

- Kokie pagrindiniai mitinguotojų reikalavimai?

- Pagrindinis reikalavimas - kad būtų išsaugomi smulkieji ūkiai, kad smulkieji ūkininkai būtų remiami. Tada kaimas nebūtų naikinamas. Be to, mes reikalaujame, kad būtų įtvirtinta nuostata, jog Seimo narį būtų galima atšaukti iš pareigų, nes to dabar nėra. Išrenkame Seimo narį ir atšaukti jo negalime. Patikime žmogumi, suteikiame jam mandatą, bet jei jis blogai dirba, vis tiek turime kentėti ketverius metus. Argi gali būti tvarka Lietuvoje, kai žaidimas vyksta į vienus vartus?

- O savo Seimo nariu jurbarkiečiai patenkinti?

- Jurbarko rajone išrinktas Bronius Pauža. Jis yra tik dėl akių, tik formalus Seimo narys. Liaudžiai jis neatstovauja. Tiesa, dar mes reikalaujame ir tiesioginių išmokų suvienodinimo Lietuvoje bei kitose ES šalyse. Mes į konferenciją buvome pasikvietę ūkininką iš Vokietijos. Tai jis pasakė, kad lietuvių išmokos ne tik pačios mažiausios. Pavyzdžiui, vokiečiai jas gauna pusmečiu anksčiau už mus. Reikalaujame, kad mūsų Vyriausybė derėtųsi dėl sąlygų suvienodinimo. Taip pat reikalaujame, kad pieno supirkimo kainos nebūtų tokios žlugdančios ūkininkus. Vyriausybė ir Seimas tai tikrai gali sureguliuoti, nes yra įstatymų leidėjai. Ir tai svarbu ne tik mums, pieno gamintojams, bet ir vartotojams. Mes pieno produktus parduotuvėse perkame didžiausiomis kainomis Europoje, nors pieną iš ūkininkų superka mažiausiomis kainomis. Tai kur tie pinigai dingsta? Aišku, kad nusėda pas perdirbėjus bei prekybininkus.

- Kitos žemdirbių organizacijos aiškina, kad mitingą ignoruoja, nes jo organizatoriai politikuoja.

- Nieko mes nepolitikuojame. Mes keliame visai logiškus reikalavimus. Be to, aš į Seimą tikrai neisiu, nekandidatuosiu, todėl kam man reikalingas tas politikavimas?

- Kandidatuodamas į Jurbarko savivaldybės tarybą bei į rajono mero postą nurodėte, kad buvote nuteistas kalėti šešerius metus. Ar teistumas labai trukdo gyvenime, politikoje?

- Visiškai netrukdo. Jei žmogus ir būtų padaręs nusikaltimą, jo negalima išbraukti tiek iš gyvenimo, tiek iš politikos. Juk net žmogžudžius reabilituoja. O aš toks nesu. Aišku, kiekvienam į dūšią negaliu įlįsti, gal kai kurie ir kreivai į mane žiūri dėl to, kad buvau teistas.

Aš 20 metų gyvenau Rusijoje, ten ir buvau nuteistas. Byla buvo sufabrikuota. Gal todėl, kad keliose televizijos laidose dalyvavau ir griežtai pasisakiau. Nusikaltimas buvo sudavimas žmogui per veidą. Bet kadangi aš lietuvis ir dar verčiausi metalo verslu, trukdžiau kai kuriems Rusijos verslininkams. 

Andriejus STANČIKAS, Žemės ūkio rūmų pirmininkas:

Tuo metu, kai vyko mitingas, žemdirbių organizacijų atstovai su ministre V.Baltraitiene kalbėjosi dėl nacionalinių išmokų pieno sektoriui. Premjero lūpomis buvo pažadėta, kad Vyriausybė skirs tokią pat kompensacijos dalį, kaip ir Europos Komisija. Tarėmės, kaip tuos pinigus reikėtų padalinti.

Tačiau nuo mitingo atsiribojome ne dėl to, kad tuo metu vyko pasitarimas. Pirmiausia mes nežinome, kas iš tikrųjų yra tie mitingo organizatoriai. Mitingas turi turėti kokius nors tikslus, o šis konkrečių tikslų neturėjo. Iš pradžių buvo kalbėta, kad mitinguos dėl kiaulių, po to - kad dėl pieno, dar vėliau - kad dėl uždarinėjamų kaimo mokyklų. Jokio konkretumo. Nė viena žemdirbių organizacija nesuprato, apie ką kalbama.

Aš pats esu dalyvavęs ne vienoje protesto akcijoje, bet visada su kokiu nors konkrečiu tikslu. Mitinguoti galima tik tada, kai dėl ko nors nepavyksta susitarti diplomatiniais keliais. Net neaišku, ar šie mitinguotojai net su kuo nors dėl ko nors derėjosi.

Kai kaltina mus, kad nuo mitingo nusišalinome, nes Žemės ūkio rūmus finansuoja valstybė... Žemės ūkio rūmai gauna pinigus tik už valstybės deleguotas funkcijas. Tačiau tuos pinigus gautume net jei ir protestuotume prieš valdžią.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder