Nerijus Mačiulis: ekonominių prielaidų šiemet didinti MMA nėra

Nerijus Mačiulis: ekonominių prielaidų šiemet didinti MMA nėra

Jeigu valdantieji šiemet nuspręs didinti minimalų mėnesį atlyginimą (MMA), tai bus daroma iš politinių, bet ne iš ekonominių sumetimų, įsitikinęs „Swedbank" vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

„Biudžeto galimybių tam nebus, nes biudžeto pajamos, kaip mes prognozuojame, jau pirmąjį (2015 m. - ELTA) pusmetį atsiliks nuo plano. Infliacija bus labai žema, pirmąjį pusmetį sieks tik apie 0,5 proc., o tai reiškia, kad kainų augimas nebus tas veiksnys, kuris sumažintų minimalų atlyginimą gaunančių darbuotojų perkamąją galią", - sako N. Mačiulis.

„Swedbank" antradienį Lietuvos BVP augimo prognozę 2015 metams sumažino nuo 3,3 iki 2,3 proc., taip pat prognozuoja, kad infliacija šiemet sieks 0,7, o ne 1,5 proc., kaip kad manyta anksčiau. Nedarbo lygis šiais metais turėtų mažėti iki 9,7 proc., tačiau anot N.Mačiulio, darbo vietų šalyje bus sukurta 7 kartus mažiau nei pernai - apie 3 tūkst.

Ekonomisto teigimu, palankesnis laikas didinti MMA būtų 2016 m., kai Lietuvos BVP turėtų augti 3,5 proc., o kainos kilti apie 2 proc.

„Kol MMA didėjimas nėra susietas su vidutiniu darbo užmokesčiu ir yra politikų prerogatyva, tol tai bus politinis sprendimas", - sako N.Mačiulis.

ELTA primena, kad MMA Lietuvoje buvo padidintas pernai spalį - nuo 289 iki 300 eurų. Valdančiojoje koalicijoje šiuo metu vyksta diskusijos, ar nuo liepos 1 d. MMA negalėtų būti didinamas iki 325 eurų. Antradienį MMA klausimu bus kalbama ir Trišalėje taryboje.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder