Nieko nepirkimo diena - neįmanoma misija?

Nieko nepirkimo diena - neįmanoma misija?

"Į parduotuvę ėjau nusipirkti bulvių, bet jų nenusipirkau. O nusipirkau visai neplanuotų dalykų..." - prisipažino klaipėdietė Irina. Tokia situacija pažįstama, ko gero, daugeliui pirkėjų. Tad šiandien minint pasaulinę Nieko nepirkimo dieną entuziastai ragina nors kartą metuose susimąstyti apie modernaus vartojimo daromą žalą.

Artėjant kalėdinio pirkimo bumui, lietuviams vietoje materialių dovanų siūloma dovanoti savo laiką - pavyzdžiui, pažadėti draugui prižiūrėti jo vaikus, išplauti kambarius, padaryti masažą. Galų gale - dovanoti tiesiog buvimą kartu.

"Priėjome tokią ribą, kad žmonės jau nebemoka kitaip bendrauti - tik per daiktus. Mano uošvė mudviem su žmona rodo dėmesį pirkdama įvairius daiktus, kurių mums iš tikrųjų nereikia. Užuot tiesiog užsukusi į svečius puodeliui arbatos, ji be reikalo leidžia pinigus ir pildo mūsų šiukšlinę", - atviravo Žaliųjų judėjimo atstovas Vadimas Vileita, vienas iš entuziastų, raginančių minėti Nieko nepirkimo dieną ir Lietuvoje.

Entuziastai juokauja, kad šiemet ši data gali sulaukti daugiau dėmesio, nes po praėjusį savaitgalį praūžusios "Jamam" akcijos daugelis gal ir nebeturi už ką pirkti.

"Tikros šventės nenupirksi"

Artėjant paskutiniam lapkričio šeštadieniui, kai daugelyje pasaulio šalių jau beveik du dešimtmečius minima Nieko nepirkimo diena, kone kasmet Lietuvoje atsiranda entuziastų, raginančių bent vieną dieną pamiršti pirkinius. Šiemet tai prisiminti ragina bent kelios organizacijos.

POZICIJA. "Ar tikrai perkame tik tiek ir tik tai, ko mums būtiniausiai reikia?" - siūlo pamąstyti Nepirk nieko dienos šalininkai. Žalieji Nieko nepirkimo dieną paminėjo jau vakar ir sostinėje prie prekybos centro "Panorama" surengė akciją prieš besaikio vartojimo kultą prisidengiant vis labiau nuvalkiojama šv. Kalėdų dvasia. Ričardos LENART nuotr.


Žalieji Nieko nepirkimo dieną paminėjo jau vakar ir sostinėje prie prekybos centro "Panorama" surengė akciją prieš besaikio vartojimo kultą prisidengiant vis labiau nuvalkiojama šv. Kalėdų dvasia.

"Kadangi šio prekybos centro vadai pradėjo išnaudoti kalėdinę temą dar nepasibaigus Vėlinėms, sugalvojome ateiti ir savaip "atšvęsti" Kalėdas kartu su jais, - sakė akcijos organizatoriai. - Mūsų manymu, prekybininkai elgiasi ciniškai visą lapkritį skambindami varpais dėl artėjančių Kalėdų, nes tokiu būdu iš mūsų visų yra atimama brangi šventė, ji paverčiama beprasme komercinių blizgučių ir pirkimo manija."


Pasak V. Vileitos, praeiviai įvairiai reagavo į entuziastus, persirengusius Kalėdų Seneliais ir Snieguolėmis bei bandančius ant šlapio asfalto slidinėti su slidėmis.

"Tiesiog norėjome parodyti, kad lapkritį švęsti Kalėdas dar ne metas, juolab - prekybos centre. Tačiau suvokiame, kad atėję į prekybos centrą žmonės nemąsto, nes jų smegenys tiesiog užsiblokuoja, todėl išdalijome vokus, kuriuose įdėjome skrajutes su užrašu "Tikros šventės nenupirksi". Tikimės, kad grįžę namo jie paskaitys ir susimąstys", - vylėsi V. Vileita.

Žalieji stengėsi priminti, kad daugelis dovanų, kurių mes paskubom priperkame artimiesiems, vis tiek anksčiau ar vėliau keliaus į sąvartyną, nes išrinkti iš tikrųjų reikalingą daiktą yra sunku.

"Norėdami daryti gera, mes tik aliname ir teršiame mūsų planetą niekam nereikalingomis šiukšlėmis. Nederėtų pamiršti, kad brangiausia dovana - tai tiesiog žmogiška šiluma, draugystė ir rūpestis, kurie neteršia aplinkos ir nieko nekainuoja, todėl jų ir nenusipirksi kalėdinių akcijų metu", - primena žalieji.

"Laikas keistis"

Informacijos apie Nieko nepirkimo dieną Lietuvoje skleidėjai - kūrybinė organizacija "Saulės rankomis neliečiam" - kviečia į viską pažvelgti plačiau ir šią dieną praleisti pamąstant, ar tikrai perkame tik tiek ir tik tai, ko mums būtinai reikia.

"Prisidėti prie Nieko nepirkimo dienos šventimo gali kiekvienas. Svarbiausia, kad tą dieną nuspręstų praleisti neišleisdamas nė cento, arba tiesiog pamąstytų, kaip išmintingiau panaudoti turimus pinigus, kaip pirkti produktus, nekenkiančius mums, mūsų kaimynams ir mūsų aplinkai", - sakė vienas iš "Saulės rankomis neliečiam" įkūrėjų Aivaras Žydelis.

"Mūsų natūraliai aplinkai gresia milžiniškas pavojus. Ir su kiekvienais metais jis tik didėja. Išsivysčiusios šalys sudaro 20 procentų žemės populiacijos, tačiau sunaudoja per 80 procentų natūralių planetos išteklių. Nieko nepirkimo diena - puiki proga pradėti kažką keisti", - pritarė viena iš ekologiškumo, mainų ir sveiko gyvenimo temas propaguojančio "Blusų festivalio" organizatorių Ugnė Krasauskaitė.

Nieko nepirkimo dienos organizatoriai visame pasaulyje kviečia pamąstyti ne tik apie daromą žalą aplinkai, bet ir apie tai, kas vyksta už uždarų mūsų mėgstamų prekinių ženklų durų. Teigiama, kad dėl globalizacijos dideli verslai persikėlė į besivystančias šalis, kuriose yra išnaudojami vietiniai gyventojai ir jų pigi darbo jėga. Taip esą sumažinamos išlaidos darbuotojų algų sąskaita ir vis didinama planetos tarša.

Nusiperki problemą

"Dažna moteris nesusimąsto, kad pirkdama aukštakulnius batelius arba trumpą sijoną ji įsigyja ir psichologinių problemų", - neigiamas vartojimo pasekmes "Vakarų ekspresui" yra akcentavusi psichologė Rasa Erentaitė.

Pasak jos, ypač besaikis vartojimas pažeidžia vaikų psichiką. Esą ką galima pasakyti apie tokių vaikų dvasinį tobulėjimą, jei jie atvykę iš miestelių į sostinę turi vienintelį tikslą - aplankyti "Akropolį".

Ekonomistė, Darnaus vystymosi specialistų asociacijos narė Indrė Kleinaitė yra sakiusi, kad tokiomis akcijomis norima atkreipti žmonių dėmesį ir į aplinkosaugines bei socialines problemas. Mat pirkdami skurdžiose pasaulio šalyse gaminamas prekes, mes neva prisidedame ir prie vaikų, dirbančių juodą darbą, išnaudojimo.


"Galbūt pirkdami bananą, mes net nesusimąstome, kad išnaudojame trečiose pasaulio šalyse plantacijose dirbančius ir skurstančius žmones", - pastebėjo I. Kleinaitė.

"Mus supa tiek daug daiktų ir žmonių, kurių mums nereikia"

Gytis PADEGIMAS, profesorius, režisierius, Klaipėdos universiteto Menų fakulteto dėstytojas
Mes, gyvendami vartojimo visuomenėje, turime aibę priklausomybių. Esame priklausomi nuo reklamos, vartojimo, kaip narkomanai nuo adatos dūrio. Mums visko reikia kuo daugiau. Todėl pasauliui ir pranašaujama Apokalipsė. Mums visiems, Vakarų civilizacijos žmonėms, ne tik Graikijai, reikia pagaliau prisiminti, kas yra tausojimas. Man keista, kad pasaulis taip rūpinasi Graikija, o nepasižiūri į save. Gal reikia nustoti gaminti vienkartines kelnes, batus ir suvokti, kad pasaulis, jo ištekliai nėra begaliniai? Ir jeigu visi tie 7 milijardai nori visko turėti, tai negali vartoti vienkartinių dalykų ir po to juos išmesti.
Reikia pradėti gaminti taip, kad daiktus naudotume ilgai ir jų užtektų visiems. Taip, kaip buvo per amžius. Vartotojų visuomenė - tai nukrypimas nuo esminių dėsnių. Jis tik patvirtina, kad plėtra negali būti begalinė. Kad plėtra negali būti be etikos, be dvasinio turinio. Turime suvokti, kad ekonomikos augimas yra kaip vėžio metastazių augimas, kurios sunaikins pasaulį ir žmogų. Jeigu nebus laiku susivokta.
Dabartinis pasaulis niekuo nesiskiria nuo Romos imperijos vergovės. Jonas Paulius yra pasakęs, kad ir kapitalizmas, ir socializmas naikina žmogaus orumą, tik skirtingomis priemonėmis. Vienintelis būdas išsaugoti tą orumą - tapti žmogumi kūrėju. Kuris sugebėtų kurti save, būti savimi ir nepasiduoti jokioms manijoms bei madoms. Juk mus supa tiek daug daiktų ir žmonių, kurių mums nereikia. Būtina įsiklausyti į save ir atsirinkti, ko mums iš tiesų reikia, o ne elgtis kaip marionetėms, kurias užprogramavo vartoti ir gyventi taip, kaip mums iš tiesų nenaudinga.

"Populiaresnės išlaidavimo dienos"

Odeta BLOŽIENĖ, "Swedbank" Asmeninių finansų instituto vadovė
Pastaraisiais metais vartojimas Lietuvoje ženkliai sumažėjo, nes žmonės, būdami neužtikrinti dėl ateities, pradėjo labiau taupyti. Vartojimas mažėjo ir dėl sumažėjusio darbo užmokesčio. Ypač mažėjo vartojimas pramogų, drabužių ir avalynės sektoriuose. Šių metų spalį gyventojų lūkesčiai pablogėjo, nes atsirado neigiamų ekonomikos prognozių, tad tikėtis vartojimo didėjimo, kaip buvo tikėtasi šių metų pradžioje, neverta. SNORO bankrotas paragins gyventojus būti dar atsargesnius ir dar pablogins jų lūkesčius. Nemanau, kad dabar žmonės puls leisti pinigus užuot juos kaupęs. Taip tikrai nebus.
Nemanau, kad Nieko nepirkimo diena gali turėti kokios nors įtakos lietuvių gyvensenai. Čia lygiai tas pats, kaip ir skelbiamos dienos be automobilio ar be cigaretės - pasekėjų sulaukiama labai mažai. Kur kas pas mus populiaresnės išlaidavimo dienos.

Laura PANOVIENĖ, „Panoramos" rinkodaros vadovė

Pritariame Žaliųjų judėjimo išreikštai nuomonei, kad vartojimas turi būti atsakingas. Kalėdinę nuotaiką „Panoramoje“ paskleidėme lapkričio 4 d. įžiebdami Kalėdų eglutę. Taip siekiame ne tik sukelti teigiamų emocijų, kurių Lietuvoje taip trūksta, bet ir skatiname lankytojus kalėdinių dovanų pirkimą planuoti, nes praktika rodo, kad šis darbas paliekamas paskutinei minutei.

Statistika

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, mažmeninės prekybos, variklinių transporto priemonių ir motociklų didmeninės ir mažmeninės prekybos bei remonto įmonių apyvarta (be PVM) 2011 m. rugsėjo mėn. sudarė 2,71 mlrd. litų (2010 m. - 2,21 mlrd. Lt).
Šios srities įmonių apyvarta (be PVM) 2011 m. rugsėjo mėn., palyginti su tuo pačiu 2010-ųjų mėnesiu, padidėjo 20,9 proc.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder