Opozicija nemano, kad ekonomikos augimas – Vyriausybės nuopelnas

Opozicija nemano, kad ekonomikos augimas – Vyriausybės nuopelnas

Premjero Algirdo Butkevičiaus Vyriausybei minint pirmuosius darbo metus koalicijos partneriai džiaugiasi ekonomikos augimu, pažanga energetikoje, ir kitais faktoriais, kurie leidžia žmonių gyvenimui gerėti. Opozicija teigia, kad tai – ne valdančiųjų nuopelnas.

„Šita Vyriausybė daro mažiau sprendimų, ir tame galima matyti ne tik blogų dalykų. Taip nepadaroma klaidų. Tęsiasi tendencijos, kurios buvo Lietuvoje susiklosčiusios dar mūsų Vyriausybės darbo metu – ekonomikos augimo, nedarbo mažėjimo. Tačiau tame šitos Vyriausybės nuopelnų, išskyrus tai, kad nepadaryta klaidų, aš daugiau negalėčiau įvardinti“, – sakė konservatorius opozicijos lyderis Andrius Kubilius LRT laidoje „Ekonomikos forumas“.

Praėjusią kadenciją Vyriausybei vadovavęs politikas ironiškai įvardino tris valdančiųjų pasiekimus: nuo kitų metų pradžios „pasididintos sau algos, „Chevron“ išvarymas, bendras požiūris į stambius energetikos projektus, ir „vieno jauno profesionalo Pauliaus Lukausko išvarymas iš „Verslios Lietuvos“ kompanijos“. Tai yra požiūris į išsilavinimo, profesinės patirties svarbą valstybės gyvenime. Pasimatė, kad šitai valdžiai tai nėra labai svarbu“.

Opozicijai priklausančių liberalų lyderis Eligijus Masiulis įžvelgė, pasak jo, pavojingų ekonomikos raidai valdančiųjų pasiūlymų, kuriuos bandoma pateikti su kitų metų biudžetu.

Vienas tokių pasiūlymų – siūlymas įvesti pilnas socialinio draudimo įmokas mažųjų bendrijų savininkams ir darbuotojams. „Vyriausybė nori nužudyti sėkmingai veikiantį verslo modelį“, – pasiūlymą įvertino E. Masiulis.

Į liberalų lyderio akiratį pakliuvo ir iniciatyva neleisti įmonėms perkelti nuostolių. „Tai būtų nukreipta prieš esamus investitorius, ir prieš tuos, kurie, galbūt, potencialiai ateitų“, – sakė E. Masiulis.

Valdančiąjai koalicijai priklausančių „tvarkiečių“ lyderis Rolandas Paksas pažymėjo, kad Vyriausybė dirba išskirtiniu – pirmininkavimo ES Tarybai, pokriziniu, priešrinkiminiu – laikotarpiu. Už jos veiklą „tvarkiečių“ vadovas jai būtų linkęs rašyti septynetą su pliusu.

„Vyriausybė dirbo žymiai geriau nei to norėjo ir nori opozicija. Vyriausybė dirbo šiek tiek blogiau, negu iš jos laukia žmonės. Vyriausybė rado atėjusi tokį minų lauką, kokio nesitikėjo rasti“, – sakė R. Paksas.

Metus už Vyriausybės vairo išstovėjęs Premjeras A. Butkevičius tarp ministrų kabineto nuopelnų pirmuoju numeriu paminėjo minimalios mėnesinės algos pakėlimą iki tūkstančio litų. Pasak Vyriausybės vadovo, dabar jau yra pripažįstama, kad tai buvo teisingas sprendimas, kuris nesukėlė nedarbo augimo ir nepakenkė konkurencingumui.

Vyriausybės vadovas taip pat paminėjo, kad per šį laikotarpį „prasidėjo masinė gyvenamųjų namų renovacija, sutramdytas energetinių kainų augimas“.

„Šiuo metu yra rengiama Nacionalinė šilumos ūkio programa, kurios įgyvendinimui bus panaudota 2014–2020 metų ES perspektyvos lėšos. Tai yra ilgalaikis etapas, kuris bus vykdomas, siekiant sumažinti šilumos kainą, nežiūrint to, kad dujų kainos Lietuvai kol kas nėra mažinamos“, – sakė A. Butkevičius.

Pasak premjero, „Vyriausybės veiksmai ir priimti sprendimai turi teigiamą įtaką socialinei ir ekonominei aplinkai“.

„Ekonomikos augimas yra vienas parčiausių ES, didėjant darbo užmokesčiui, auga vartojimas. Darbo užmokestis padidėjo 4.6 proc., o infliacija augo tik 0,4 proc.“, – atkreipė dėmesį A. Butkevičius.

Jo teigimu, „dujų kaina nuo ateinančių metų truputį sumažės, elektros energijos kaina nedidės, (…) gal bus rezervų, kad ji truputį sumažėtų“.

„Noriu pasidžiaugti, kad šią savaitę pasirašytos galutinės sutartys dėl jugties su Lenkija, kuri bus baigta 2015 metais, kaip ir jungtis su Švedija. Šilumos kainos visoje Lietivoje šiame kūrenimo sezone mažėja, kai kuriose savivaldybėse beveik 20 proc., kai kuriose – 14 proc. Vilniaus mieste – 8 proc.“, – vardino A. Butkevičius.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder