Putplastis atliekų vežėjams - tarsi neatpažintas objektas

Putplastis atliekų vežėjams - tarsi neatpažintas objektas

Aplinka besirūpinanti klaipėdietė pateikė atliekų vežėjams rimtą galvosūkį - kaip nemokamai atsikratyti didelio kiekio putplasčio. Pasak jos, šie patarė jai patyliukais per keletą kartų išmesti jį tiesiog į buitinių atliekų konteinerį. [CITATA]

Didelį kiekį putoplasto ir plėvelės sukaupusi klaipėdietė (vardas ir pavardė redakcijai žinomi. - Autor. past.) nusprendė atsikratyti šių atliekų civilizuotai.

"Putplasčio turiu tiek, kad jis niekaip netilps į antrinių žaliavų konteinerį. Todėl paskambinau į Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centrą (KRATC), šio darbuotojai nukreipė mane pas vežėjus - bendrovę "Econovus". Iš trumpo pokalbio su vadybininku supratau, kad paprasčiausia būtų per keletą kartų šį putplastį išmesti į konteinerį, nes jei jie atvažiuos iš mūsų jo paimti, teks sumokėti net kelis šimtus litų. Štai jums ir civilizuotas būdas atsikratyti atliekų", - stebėjosi į "Vakarų ekspreso" redakciją paskambinusi moteris.

Teorija

KRATC atstovai tikino, kad civilizuotai atsikratyti putplasčio tikrai neturėtų būti sudėtinga. Jei tai pakuotės atlieka, ji turėtų būti išmesta į antrinių žaliavų konteinerį, skirtą plastikui.

"Žinoma, jei kiekis labai didelis ir konteinerį pripildote, būtų gražu, jei apie tai informuotumėte vežėjus, nes antrinių žaliavų konteineriai išvežami kur kas rečiau nei buitinių atliekų. Bet jokiu būdu nereikėtų mesti šios antrinės žaliavos kartu su buitinėmis atliekomis, nes tokiu atveju putplastis bus nebetinkamas perdirbti", - akcentavo Ramunė Šličienė, KRATC Ekologinės infrastruktūros administravimo skyriaus viršininkė.

Jeigu polistireno liko nuo statybų, jis turi būti tvarkomas kaip statybinė atlieka. Tai reiškia, kad gyventojas jį turėtų nugabenti į didžiųjų atliekų surinkimo aikštelę ir nemokamai atiduoti arba už papildomą mokestį užsisakyti iš vežėjų specialų konteinerį statybinėms atliekoms.

Pakuotės atliekas, kurios netelpa į plastiko rūšiavimo konteinerį, irgi galima atvežti į didelio gabarito atliekų surinkimo aikšteles. Tokios aikštelės Klaipėdoje įsikūrusios Šiaurės pr. 30, Tilžės g. 66A bei Plieno g. 13. Aikštelės veikia nuo antradienio iki penktadienio darbo valandomis, o šeštadieniais - nuo 10-14 val.

KRATC atstovė teigė, kad situacija, kai gyventojai buityje sukaupia didelį kiekį plastiko atliekų, kurias reiktų išvežti specialiu reisu, yra labai reta.

"Jei žmogus neturi transporto, su kuriuo galėtų pristatyti didelio gabarito atliekas į aikštelę, jis gali kartą per mėnesį šias atliekas atiduoti jų surinkimo dieną tiesiai vežėjui. Bet palikti šalia konteinerių tokių atliekų negalima", - sakė R. Šličienė.


Nuo šių metų pradžios mieste pasikeitus Atliekų tvarkymo taisyklėms savivaldybės atstovai su vežėjais tariasi, jog didžiosios atliekos iš gyventojų būtų surenkamos už simbolinį mokestį - esą reikės susimokėti tik 10-20 litų, kad jie išvežtų atliekas individualiai.

Praktika

Apie tokias sumas spaudoje pripažino skaitęs ir bendrovės "Econovus" Klaipėdos regiono padalinio antrinių žaliavų vadybininkas Vaidas Pranckūnas, tačiau esą bent kol kas jos nerealios.

"Už mažiausio, 3 kubinių metrų dydžio, konteinerio atvežimą imame 300 litų. Tam, kad galėtume vežti pigiau, paslaugą turėtų finansuoti savivaldybė. Šitaip mes surenkame ir išvežame žaliąsias atliekas - gyventojams tai nekainuoja, nes apmoka savivaldybė. Su dideliais kiekiais putplasčio nesame susidūrę, todėl ir iškilo dilema. Bet bent kol kas negirdėjau, kad būtų bendras sutarimas su KRATC ir savivaldybe, kad mes šią antrinę žaliavą vežtume pigiau", - "Vakarų ekspresui" aiškino V. Pranckūnas.

Iškyla kitas klausimas - kiek žmonių ir toliau išliktų sąmoningi sužinoję, kad ši meilė gamtai jiems patuštins piniginę net 300 litų?

"Po šio įvykio aš nebesistebiu, kodėl pamiškės pilnos įvairių šiukšlių", - reziumavo putplasčio atliekų turinti klaipėdietė.

Stiklą ir kartoną superka

"Econovus" atstovas tikino, kad putplasčio problemą bus bandoma spręsti, nes prognozuojama, jog šios antrinės žaliavos kiekiai padidės, kai įsibėgės daugiabučių namų renovacija, mat ši medžiaga naudojama ir namų sienoms šiltinti.

"Žmonės pastaruoju metu dažnai skambina ir teiraujasi, kur dėti kartoną, stiklą. Jei didesnis kiekis, pavyzdžiui, 50-100 kg kartono, šias antrines žaliavas mes atvažiuojame ir superkame", - sakė V. Pranckūnas.

Pasak jo, putplastis niekada nebuvo superkamų antrinių žaliavų sąraše.

"Galbūt ši medžiaga ir perdirbama kur nors Vokietijoje, bet tam, kad ten ją gabentų, reikia turėti didžiulius kiekius. Ši medžiaga labai lengva - tūris didelis, o svorio mažai. Kol kas neturime tokios praktikos", - pasakojo "Econovus" atstovas.

Vis dėlto po "Vakarų ekspreso" skambučio vadybininkas žadėjo pagelbėti klaipėdietei ir esą, jei ji dar kartą paskambins į šią bendrovę, žadėjo išvežti nereikalingą šlamštą nemokamai. Tačiau šią žinią išgirdusi moteris tepasakė tiek, kad rado bendrovę, kuri priėmė iš jos putplastį, tiesa, už 40 litų mokestį.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder