Rekordinį runkelių derlių ūkininkai turėjo išsaugoti nuo šalčių

Rekordinį runkelių derlių ūkininkai turėjo išsaugoti nuo šalčių

Mėnesiu ilgiau nei įprastai dirbęs Marijampolės cukraus fabrikas baigė supirkti runkelius iš Suvalkijos ūkininkų. Eilės prie fabriko išsisklaidė, o rekordinį derlių užauginę ūkininkai sako gavę gerą pamoką, kaip išlaikyti runkelius, spaudžiant 20-ies laipsnių šalčiui.

Per sausį fabrikas priėmė 35 tūkst. tonų neplanuotos žaliavos. Anksčiau ją supirkdavo iki Kalėdų. Tokio gausaus derliaus suvalkiečiai sako nesitikėję: iš hektaro – po 60 tonų. Tai – geriausias derlius per dvidešimtį metų.

„Tie grafikai, kurie buvo sudaryti rudenį, mes jų laikėmės, ūkininkai jų laikėsi. Ir išvengėme didelių eilių. Pagrindinės eilės susidarė sausio mėnesį. Noriu paminėti, kad cukraus fabriko sezono dienų ilgumas Europoje yra 110–120 dienų, mes šiemet dirbsime 140 dienų“, – sako UAB „Arvi cukrus“ komercijos direktorius Rytis Morozovas.

„Truputį sunkumų ir fabrikui buvo dėl perdirbimo ir žmonėms dėl išsaugojimo. Buvo šalčiai ir buvo komplikuota padėtis“, – pasakoja Suvalkijos runkelių kooperatyvo vadovas Mangirdas Krunkaitis.

Kaip tik stiprus šaltis ir tapo pagrindiniu priešu, išsaugant derlių. Runkelius, anot ūkininkų, kad šie kaupuose neperšaltų, teko dangstyti.

„Gerai, kad buvo sniego. Todėl šiek tiek neleido daugiau iššalti. Riunkelius ūkininkai išsaugojo, pamoka labai didelė, šiemet ir ateityje žinosim kaip reikia juos laikyti“, – teigia M. Krunkaitis.

Fabriko vadovai pripažįsta, kad cukraus gamyba sausį sulėtėjo – sušąlusius runkelius tiesiog teko atrinkti.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder