Rinkliava soduose kelią skinasi sunkiai

Rinkliava soduose kelią skinasi sunkiai

Miestiečiai, atrodo, jau spėjo susitaikyti su rinkliava už atliekų surinkimą ir tvarkymą, tačiau pernai įvedus tokį mokestį Klaipėdos rajone esančiose sodų bendrijose, jų gyventojai tvarką peikia ir ignoruoja - esą už neteikiamas paslaugas mokėti neprivaloma.

"Gavau sąskaitą: 60 litų reikia sumokėti už šiuos metus ir 25 - už praėjusius, nors konteinerius atvežė tik šį pavasarį. Kodėl turiu mokėti už tai, ko nebuvo?", - klausė Dituvos sodininkas Alfredas.

Jam nepatinka ne tik rinkliavos mokestis, bet ir pati tvarka.

"Kol konteinerių nebuvo, sąmoningi žmonės ir taip susitvarkydavo, o dabar atliekų niekas nespėja išvežti, konteineriai pilni, aplink - šiukšlynai. Gal į tai bus atkreiptas dėmesys, bet bijau, kad pradėjus konteinerius tuštinti dažniau ir mokestis pakils", - sakė vyriškis.

Dituvos bendrija vienija apie 3 tūkst. sodininkų. Jos teritorijoje išdėstyta per 70 konteinerių. Metinės rinkliavos dydis - 60 litų, o tie, kurie ten gyvena nuolat ir moka po 144 litus per metus, turi individualius konteinerius.

PRIEŠPRIEŠA. Sodininkai skundžiasi, kad konteinerių soduose per mažai, jie pastatyti tik šiemet, o įvedus naują tvarką šiukšlių tik padaugėjo. Administratoriai tvirtina, kad žmonės tiesiog patys nenori laikytis tvarkos. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Dar labiau naująja tvarka nepatenkinti yra sodininkai iš bendrijos "Minija".

"Čia nėra nei šiukšlių, nei konteinerių, tačiau lygiai taip pat mes privalome sumokėti 25 litus už praėjusius, ir 60 litų - už šiuos metus. Tiesiog mokame už orą, paslaugą, kurios negauname", - sakė viena iš sodininkių.

"Už septynis šių metų mėnesius mokėti sutinku - konteineriai buvo pastatyti tik balandžio pabaigoje. Anksčiau nei jų, nei paslaugų nebuvo, tai kodėl už orą turime susimokėti. Kai kurie susigaudo, bet pensininkai, kuriems kiekvienas litas svarbus, ima ir susimoka. Tai didžiulė neteisybė", - skundėsi Albinas Valius iš "Smiltelės" bendrijos.

Rinkliavą už atliekų tvarkymą administruojanti VšĮ "Gargždų švara" direktoriaus Rimanto Martinkaus tokie priekaištai nenustebino - esą įstaiga jų tiesiogiai sulaukia kone kasdien.

"Ir mums skambina, priekaištauja. Pirmiausia, naujoji tvarka įsigaliojo pernai rugpjūtį, konteineriai buvo atvežti dar prieš tai. Juos ir į mišką nuveždavo, ir degindavo. Vėliau atvežėme dar daugiau, pastatėme vietose, suderintose su pirmininku. Nežinau, kaip jų sodininkai nepastebėjo. Kas norėjo, tas matė", - sakė R. Martinkus.

Anot jo, visos pretenzijos - tik nenoras laikytis tvarkos.

"Ko tik žmonės neprisigalvoja - sako, jog net senus batus sumala ir vištoms sulesina. Mes turėtumėme vežti tik dukart per mėnesį, bet vežame du kartus per savaitę ir niekas mums to nekompensuoja. Paimame ir didelių gabaritų atliekas", - į pastabą apie netvarką atšovė direktorius.

Jis priminė, kad apmokestinti yra ne visi.

"Beje, šiuo metu apmokestinti tik tie sodininkai, kurie turi nekilnojamojo turto, nors nuo šių metų liepos Aplinkos ministerija nurodė, kad mokėti turėtų ir tuščių sklypų savininkai. Logikos yra - kai kurie iš jų šiukšlina net daugiau už tuos, kurie turi namelius, bet šis ministro įsakymas pas mus dar netaikomas", - aiškino R. Martinkus.

Vadovas taip pat užsiminė, kad atlikus specialų tyrimą Klaipėdos teritorijoje esančiose sodų bendrijose paaiškėjo, kad šiukšlių išvežimas ir tvarkymas kiekvienam nariui vidutiniškai kainuoja apie 150 litų.

"Kaip matome, taikomas mokestis yra kur kas mažesnis", - sakė jis.

Įstaigos duomenimis, pernai rinkliavos mokestį sumokėjo tik apie 20 proc. visų rajono sodininkų, o kaip jie šią prievolę vykdys šiemet, dar anksti skaičiuoti, mat sąskaitoms apmokėti laiko duota iki metų pabaigos.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder