Šildymo košmarą užgožė renovacija

Šildymo košmarą užgožė renovacija

Pernai savo daugiabučio renovaciją baigę Kauno g. 19 namo gyventojai šiemet sutiko pirmąją žiemą su naujomis sąskaitomis už šildymą. Džiaugtis yra kuo - renovuoto penkiaaukščio gyventojams už šildymą tenka mokėti net keturis kartus mažiau nei nerenovuotų namų gyventojams. Dėl to jie net nepajuto, jog vasaris buvo šalčiausias mėnuo per pastaruosius du dešimtmečius.

Kauno g. 19 namo bendrijos "Pamario kiemas" pirmininkė Jūratė Žukauskaitė pasakojo, jog namo renovacijos darbai, skaičiuojant dokumentacijos tvarkymą užtruko net penkerius metus. Renovacijos laiką ištempė ne tik įvairios biurokratinės kliūtys, bet ir į šalį atkeliavusi krizė, sustabdžiusi ne tik statybų sektorių, bet ir bankų išduodamas paskolas.

Vis dėlto, kad ir kiek truko darbai, gyventojai nieko nesigaili. Dar labiau jie džiaugiasi, kad spėjo į 50 proc. valstybės paramos traukinį. Renovacijos darbai atsiėjo 2,8 mln. litų, o gyventojams teko prisidėti 1,4 mln. litų. Vienam butui ši renovacija, priklausomai nuo buto ploto, vidutiniškai atsiėjo apie 12 tūkst. litų.

Gyventojai gavo paskolą 20-čiai metų su 4,5 proc. palūkanomis. Socialiai remtiniems asmenims renovacija nekainavo - jiems tereikėjo įnešti 10 proc. pradinį įnašą, kurį vėliau galės atgauti. Namas renovuotas pagal visus kriterijus - apšiltintas namo fasadas, moderniai įstiklinti balkonai, pakeista elektros instaliacija, vandentiekio ir šildymo sistemos.

Daugiabutyje įsikūrę 120 butų. Apie 60 kvadratinių metrų ploto buto šildymas vasarį atsiėjo apie 140 litų, kai tuo tarpu kai kuriuose uostamiesčio senos statybos namuose ši suma už vasarį siekia net apie 1 000 litų.

Beje, namo pirmininkė užsiminė, jog taupyti padėjo ne tik renovacija, bet ir tai, jog patys žmonės ekonomiškai pažiūrėjo į šildymo sezoną. Kadangi kiekviename bute buvo įrengti radiatoriai su reguliavimo mechanizmais, šilumą gyventojai stengėsi naudoti taupiai. Paskaičiuota, jog šiame name palyginus su pernai suvartota 2,2 karto mažiau šilumos.

Jog palyginus su praėjusiais metais sutaupoma tikrai daug patvirtino ir namo gyventoja Stasė Tumienė. Tiesa, jos teigimu, nors ekonomija tikrai didelė, tačiau ir investuoti teko nemažai. Moteris už savo 61 kvadratinio metro ploto butą už praėjusį mėnesį sumokėjo apie 150 litų paskolos ir apie 170 litų už šildymą. Per tris šimtus litų siekianti suma gal ir panaši į tą, kurią moka kiti uostamiesčio gyventojai, tačiau nepalyginsi gyvenimo kokybės.

AB "Klaipėdos energija" klientams vidutinė vieno kvadratinio metro šildymo kaina šį vasarį buvo 7,38 lito už kvadratinį metrą. Kauno g. 19 namo gyventojams ši suma siekė apie 2,4 lito. Šis namas vasario mėnesį oficialiai pripažintas taupiausiu namu Klaipėdoje.

Taupiausią miesto namą aplankęs Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas džiaugėsi, jog Klaipėdos gyventojai gali gyventi ir taupiai, ir gražiai. Tiesa, užsiminė, jog prie gražiai atrodančio namo reikėtų priderinti ir tokią pat estetišką aplinką. Miesto mero teigimu, renovacija yra būtinas dalykas, todėl bet koks šio proceso stabdymas - protu nesuvokiamas.

Renovaciją skatino ir "Klaipėdos energijos" generalinis direktorius Vytautas Valutis. Jo teigimu, renovuojant miesto namus reikės sudeginti mažiau dujų, todėl pigs šiluma.

Šiuo metu uostamiestyje iš maždaug 1 500 namų renovuoti vos 50. Tai sudaro apie 5 proc. Šiuo metu renovacijos projektus yra patvirtinę 13 namų, dar 2 darbus jau yra pradėję.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder