taromatai

Taromatai veikia, bet gąsdina kvapai ir vaizdai

Neretas miestietis patvirtins: pradėjus veikti naujai taros supirkimo sistemai "bambalių", skardinių ir kitos taros pakelėse ir krūmuose matyti daug mažiau arba jos ten išvis nebėra. Ten jų nebepaliekantys žmonės dabar skundžiasi, jog taromatai nuolat neveikia, tačiau žurnalistų atliktas eksperimentas parodė, jog šie Klaipėdoje bent tyrimo metu veikė puikiai.

"Pasiryžus nunešti tarą iki taromato (ar kilus motyvacijai tą padaryti po žmonos paliepimo), dažnai pasitinka užrašas, dengiantis tarą ryjančią skylę: "LAIKINAI NEVEIKIA" ar kažkas panašaus, o šaunios pardavėjos, pasiryžusios jums parduoti kad ir dėžę alaus, pasakys, kad "rankiniu būdu taros mes nepriimame", - "Vakarų ekspresui" skundėsi Andrius. Tokių istorijų - gausybė, o neretas skaitytojas prideda ir neveikiančių taromatų nuotraukų.

Vimdo kvapai

"Vakarų ekspresas" nusprendė atlikti eksperimentą ir įsitikinti, kiek mieste yra neveikiančių taromatų. Žurnalistas, prisirinkęs pilną maišelį įvairių gaiviųjų gėrimų butelaičių, patraukė miesto gatvėmis. Iš viso buvo aplankyta 20 įvairių parduotuvių - net tik didžiųjų prekybos centrų, tačiau ir "Grūstė, "Čia". Tai yra maždaug pusė visų uostamiestyje pastatytų taromatų. Jų galima suskaičiuoti apie 40.

Prekybininkus galima pagirti - praktiškai visi aplankyti taromatai veikė puikiai. Į juos buvo vykta po darbo valandų, kai žmonės, ko gero, dažniausiai neša atiduoti prikauptą tarą.

Viso eksperimento metu tik Priestočio gatvėje esančioje "Norfoje" taromatas buvo užstrigęs. Atvykus prie jo jau buvo išsirikiavusi butelius į skylę norinčių sukišti žmonių eilė, tačiau raudona spalva švietusi anga butelius išspjaudavo atgal, o ekrane sužibdavo užrašas apie kažkokius užstrigusius mechanizmus.

Viena iš kasininkių, pastebėjusi vargstančius žmones, pakvietė vyriškį, kuris priėjęs prie taromato patyrė nušvitimą: "Ai, žinau. Tuoj sutvarkysiu" ir užlindęs už jo pajudino konteinerius, atkimšo angą ir sužibus žaliai spalvai žmonės galėjo sudėti suneštą tarą.

Čia pat stovėjęs vyras iš nevilties pareiškė, kad jau koks trečias kartas, kai šis taromatas "užlūžta" ir neveikia.

Beje, aplankius 20 taromatų patys žurnalistai, nors stengėsi prie nieko nesiliesti, įsigėrė aštriu parūgusio ir pastovėjusio alkoholio bei šlapimo kvapu. Pagal šį tvaiką praeiviai nesunkiai gali pasakyti, kur stovi taromato kioskelis, kadangi dalyje taromatų kvapas tiesiog užima nosį.

Nepakenčiantiems kvapų rekomenduojame eiti į taromatus, kurie pastatyti parduotuvių viduje. Daugeliu atvejų jie buvo tvarkingi, išskyrus "Maximos" parduotuvę Mokyklos gatvėje, kurioje tarp kasų ir sienos įspraustą taromatą, panašu, kažkas "papuošė" skrandžio turiniu. O kioskeliuose dažniausiai benamiai iš neužsuktų butelių tiesiog ant žemės ar pačiuose taromatuose prilieja tvaikaus alkoholio, tad ieškoma išsigelbėjimo.

"Tai ne taromatai, o "dujokameratai", - juokavo nuo kvapo susigūžęs kelis butelius atsinešęs praeivis, kuris sykiu pasidžiaugė, jog bent šiltuoju periodu patalpėlė pravėdinama duris visą laiką laikant atidarytas.

Kvepia gėlėmis!

Klaipėdos autobusų stotyje įsikūrusios "Iki" taromate tiesiog ant žemės paklotos išlankstytos dėžės, kurios ir sugeria smirdančius skysčius. Beje, galime pagirti Statybininkų prospekto ir Šilutės plento kampe įsikūrusios "Maximos" taromatų tvarkytojus: čia kvepėjo gėlėmis!

Deja, ne visi gali pasigirti tokia tvarka - dažname taromate ne tik smirdi, bet ir pilna šiukšlių bei visokių gyvių. Pavyzdžiui, "Vėtrungės" "Iki" parduotuvėje taromatams skirta patalpa (ji turi atskirą įėjimą) ne tik buvo prilieta, smirdinti, bet ir mėtėsi daugybė šiukšlių, kurias patys benamiai, atsinešę nepriimamus butelius, čia ir išmėto.

Beje, neabejotinai benamiams dėl ant kiekvieno kampo išdygusių taromatų prasidėjo "aukso amžius": šie knisasi aplinkinėse šiukšlinėse ar net prašo žmonių, kurie nešasi vieną buteliuką, jį atiduoti. Krūvelėmis sugužėję prie taromatų rodo įvairiausius "fokusus": aliuminių skardinių atlankstymo į pradinę būseną metodus, "bambalių" pripūtimo meną, "barkodų" nuvalymo būdus ir pan., mat taromatai savo pradinę formą praradusios ar su sugadintais brūkšniniais kodais taros nepriima.

Vargas neįgaliesiems

Lygiai pusė - 10 - patikrintų taromatų turėtų sukelti pyktį neįgaliesiems. Neretai rateliuose esantys žmonės ten pasitinkami ne tik per siauromis durimis, bet ir laipteliais, kuriais pakilti iki taromato patalpos praktiškai neįmanoma. Daugelis ne parduotuvėse esančių konteinerių yra pakelti aukščiau nuo grindinio, tad norint į juos patekti tenka palypėti porą laiptelių, o užvažų neįgaliesiems nėra.

Maža to, ir negalių nesukaustytam žmogui kai kur patekti į taromatų patalpą nėra paprasta. Pavyzdžiui, jau minėtoje "Vėtrungės" "Iki" žmones pasitinka itin statūs laiptai, nuo kurių žurnalistų akivaizdoje senyvo amžiaus rusakalbis vyras burbuliuodamas lipo apsisukęs ir visa jėga suėmęs turėklą, mat bijojo nepataikyti ant laiptelio ir nukristi. O Mogiliovo gatvėje esančios parduotuvės "Čia" taromatas sugalvojo dar geresnę inovaciją: jo laipteliai "pagaminti" iš viena ant kitos sumestų medinių palečių.

Kad bėdų kyla neįgaliesiems, pripažįsta ir taromatų konteinerius su partneriais tiekiančios VšĮ "Užstato sistemos administratorius" generalinis direktorius Gintaras Varnas.

"Vyko susitikimas ir diskusijos su Lietuvos žmonių su negalia sąjunga. Šnekėjomės įvairiais klausimais - dėl judėjimo negalią, aklųjų, negirdinčiųjų bėdų, taip pat ir dėl problemų, su kuriomis susiduria senyvo amžiaus žmonės arba vaikai. Universalaus sprendimo, kuris tiktų 100 procentų visiems gyventojams, nėra. Kitose šalyse neįgaliųjų bėdos sprendžiamos padedant parduotuvių personalui. Buvo susitarta, kad taromatus turintys prekybos centrai prisiims pareigą organizuoti pagalbą prie taromatų - bus iškabinta informacija, kad jei negali pasinaudoti taromatu, kreipkis į darbuotoją, o pastarieji bus apmokyti, kaip padėti šiems žmonėms", - sakė G. Varnas.

Apie pagalbą neįgaliesiems užklausti prekybos centrai patvirtino tą patį: taromate arba parduotuvėje dirbantys darbuotojai privalo maloniai pagelbėti.

"Jei nutiktų taip, kad operatoriaus taromate ar prie jo nematyti, kadangi jis gali tuo metu išvežti sandėliuoti jau surinktą tarą, klientas visada gali paskambinti informaciniame plakate nurodytu telefono numeriu, ir jam pagelbėti ateis bet kuris kitas mūsų darbuotojas", - sakė "Maxima LT" komunikacijos vadovė Renata Saulytė.

Rankomis surinkti neprivalo?

G. Varnas tikina, jog gendančių taromatų pasitaiko vis mažiau. Esą dažniausiai šie strigdavo dėl su jais tvarkytis dar neišmokusių darbuotojų, o kadangi sistema veikia beveik 4 mėnesius, nesklandumų pasitaiko gerokai mažiau.

"Jei taromatas sugenda ilgesniam laikui, turėtų būti iškabinta informacija, kaip elgtis pirkėjui. Pavyzdžiui, kad taromatas šiandien nedirbs, ir pasiūlyti pakuotes nunešti į artimiausią taromatą kitoje parduotuvėje", - sakė jis ir tvirtino, kad pačios parduotuvės turėtų būti suinteresuotos kuo geresniu taromatų veikimu.

Bet kuriuo atveju, neveikiant taromatui reikėtų kreiptis į parduotuvės informacijos skyrių, kuris ir nukreips tinkama linkme. Pavyzdžiui, vienam iš besiskundžiančiųjų dėl neveikiančių taromatų "Norfos" parduotuvėse buvo patvirtinta, kad kai "taromatai neveikia, tarą privalo parduotuvės personalas priimti rankiniu būdu".

Beje, taromatai neretai genda ir dėl pirkėjų klaidų.

"Pasitaiko, kad klientai bando grąžinti sistemoje nedalyvaujančią tarą ar netinkamas pakuotes nuo įvairiausių maisto produktų. Pastarieji neretai užstringa ir rankiniu būdu nepavyksta jų ištraukti. Tada kviečiami technikai ir per keletą valandų taromatų veikla atnaujinama", - sakė R. Saulytė.

"Taromatų sistema, kaip ir kiekviena naujovė, susiduria su tam tikromis problemomis. Pasitaiko atvejų, kai taromatas nepriima tam tikrų depozitinės taros pakuočių dėl programavimo klaidų arba žmonės bando apgauti taromatą priduodami nedepozitinę tarą", - pridūrė "Iki" parduotuves valdančios UAB "Palink" Viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė.

Parduotuvėse fiksuojama ir sukčiavimo atvejų.

"Į taromatus bandoma priduoti sistemoje nedalyvaujančias ar netinkamas pakuotes, suklastojami užstato atsiėmimo kvitai. Tokie atvejai prekybos tinklui yra žinomi, tiriami, o taromatai stebimi saugos darbuotojų. Nustačius sukčiavimo atvejį, parduotuvės darbuotojai nedelsdami praneša policijai", - pabrėžė R. Saulytė.

"Pačioje taromatų veikimo pradžioje taromatai strigdavo, tačiau šiuo metu dauguma jų veiklos klausimų yra išspręsti. Tiesa, pastaruoju metu padaugėjo įvairių sukčiavimo atvejų, tad taromatas užstringa. Tokiu atveju turi ateiti atsakingas žmogus ir paleisti jį iš naujo. Piktybiniais atvejais bendradarbiaujame su policija, nes taromatuose yra kameros, tad pažeidimus fiksuojame", - pridūrė UAB "Rimi Baltic" viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė.

Surenka vis daugiau

Per pirmus tris mėnesius iki balandžio buvo surinkta per 36 mln. vienetai pakuočių. Tai yra šiek tiek daugiau nei planuota. Perdirbėjams perdirbti atiduota per 1 000 tonų. Per dieną visoje Lietuvoje šiuo metu surenkama apie 1 mln. pakuočių, tačiau vasarą šis skaičius, manoma, pakils iki 2 mln. vienetų.
Visose Klaipėdos mieste esančiose "Iki" parduotuvėse per balandį ir gegužę buvo surinkta apie 1,9 mln. vnt. pakuočių. Per balandį klaipėdiečiai į "Rimi" taromatus atnešė beveik 500 tūkst. vnt. taros.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder